Hlavní obsah

Vizuálním středobodem moderního dětského pokoje se staly lustry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedno dítě se obvykle s malým pokojíčkem smíří celkem snadno, obzvlášť pokud pro něj znamená záruku soukromí oddělením od sourozenců. Obtížnější situace nastává, když je třeba do malého pokojíku vměstnat děti dvě, navíc jsou už oba školáci.

Foto: Vojta Herout a časopis Bydlení mezi panely

V tomto pokojíku slouží jako hlavní úložný prostor stávající vestavěná skříň.

Článek

Obzvlášť v malém pokoji je třeba dodržovat tzv. zónování neboli rozdělení interiéru na různé části vyhrazené různým účelům.

V dětském pokoji jsou to obvykle aktivní zóny určené pro učení a tvoření u stolu nebo hraní na zemi a odpočinkové zóny pro různé formy relaxace vybavené postelí, hamakou, křeslem nebo sedacím vakem a podobně.

Postel školáka by měla být na klidném místě, co nejdále od pracovního stolu nebo od něj alespoň opticky oddělená. Stůl je ideální umístit k oknu, zatímco v centru pokoje, na dobře osvětleném a teplém místě, je ideální místo pro dětské hry.

Zvýšená postel

Zvýšená postel byla v malém pokojíčku nezbytností. Kromě toho, že dvě postele by se sem nevešly, zvýšená ušetřila cenné místo.

Extrémně stísněné poměry si mohou někdy vynutit klasickou vysokou palandu, ale částečně zvýšená postel má oproti ní několik výhod.

Foto: Vojta Herout a časopis Bydlení mezi panely

Kromě toho, že lépe vypadá, je horní lůžko snáze dostupné a část prostoru pod ním zůstává volná pro ukládání nebo hraní.

Navíc horní lůžko není natolik vysoko, aby ho obtěžoval teplý vzduch pod stropem a současně je spodní lůžko zakryté horním jen zčásti, což je pro „dolního“ spáče komfortnější.

Kompaktní stůl

Pro dvě děti je v malém pokoji výhodné spojit pracovní stoly do jediné desky, jejíž kompaktní tvar šetří místo. Kromě toho jedna deska brání neustálému zapadávání drobností mezi dva samostatné stoly.

Foto: Vojta Herout a časopis Bydlení mezi panely

Pro dvě děti je v malém pokoji výhodné spojit pracovní stoly do jediné desky.

Nejlépe poslouží deska z masivního dřeva uříznutá na míru danému prostoru tak, aby obě pracovní místa měla dostatek denního světla. Pokud deska u okna navazuje na parapet a kryje radiátor, je nezbytné osadit do ní mřížku.

Důležité je také zachovat pohodlný přístup k oknu, který lze zajistit promyšleným umístěním stolu, případně atypickým tvarováním jeho přední hrany.

Využité výklenky

Nepravidelnosti a výklenky v místnosti se přímo nabízely pro nábytkovou vestavbu. Důležité je, aby v interiéru vestavěný nábytek působil pokud možno nenápadně, což mu nejlépe zajistí dveře v barvě okolních stěn, popsala architektka Veronika Haroldová, která se na úpravě podílela.

V největším výklenku pokoje byla zánovní vestavěná skříň, která zde jako jediná zůstala i po proměně. K její modernizaci posloužily samolepicí fólie a designové samolepky. Díky nim původně ostře modrá vertikála skříně polepená barevnými pruhy získala klidnější horizontální charakter a opticky splynula se stěnou, na které pokračují pruhy v barvě výmalby.

Zavěšený nábytek

Úložný nábytek podél stěn vždy zmenšuje podlahovou plochu a s ní opticky celou místnost. Pokud pokoj nelze vybavit zavěšeným nábytkem (např. z důvodu rizika plísní na nezateplené obvodové stěně), je vhodné úložné solitéry alespoň odlehčit nožičkami.

Foto: Vojta Herout a časopis Bydlení mezi panely

Lustry vyrobené na míru pokoj opticky snížily.

V tomto pokojíku slouží jako hlavní úložný prostor stávající vestavěná skříň, která po polepu z místnosti opticky zmizela. Tu doplňují atypické úložné prostory, které jsou součástí postele vyrobené na míru spolu se skříňkami zavěšenými na stěně se vstupními dveřmi. Ačkoliv nabízejí dostatek místa, pokoj nezahlcují.

Prostor pod stropem

V malých dětských pokojíčcích je vhodné využívat i hůře dostupný prostor pod stropem. Kvůli ztíženému přístupu jsou obvykle tyto plochy využívané pro skladování sezónních věcí a sportovních potřeb.

Zde byly pod strop vestavěné skříňky z kuchyňské řady velkého obchodního domu, čímž se snížila jejich cena. Bílá dvířka propojila nábytek opticky se stropem a skříňky tak stísněný interiér nijak nezatížily. Luxusní vzhled jim dodal truhlář, který je zakapotoval dubovými deskami na míru. Skříňky nevytvářejí kompaktní sestavu a mezery na knihy nebo výtvory z lega je opticky odlehčují.

Nábytek na míru

Nábytek na míru umožňuje maximální využití všech atypických prostor, kde se počítá každý centimetr. V podkroví, stísněných nebo jinak limitovaných prostorech je jeho využití zcela vhodné, a to i navzdory vyšší pořizovací ceně.

Foto: Vojta Herout a časopis Bydlení mezi panely

V tomto případě volba postele na míru umožnila zachovat pod zvýšeným lůžkem praktický průchod do rodičovské ložnice, který navíc nabídl dětem skrýš s knihovnou a vlastním osvětlením.

Nosná konstrukce postele elegantně skryla i úložnou skříň na oblečení a směrem k posteli pak oranžový výklenek suplující roli nočního stolku.

Foto: Vojta Herout a časopis Bydlení mezi panely

Dispozice pokoje

Dobré osvětlení

Protože světlo ubývá se čtvercem vzdálenosti, nástropní svítidla s jedinou žárovkou (a dokonce ani se třemi) dítěti nemohou poskytnout dostatek světla pro hry, které se dlouhá léta odehrávají na podlaze.

V malých pokojích význam umělého osvětlení stoupá, protože lehce přesvětlený prostor působí vždy větší.

Foto: Vojta Herout a časopis Bydlení mezi panely

Původní stav

Tento pokoj měl hendikep vysokého stropu, který by byl jinde bonusem, ale tady jen zvětšoval disproporci mezi rozměry pokoje.

Lustry vyrobené na míru pokoj opticky snížily a tuto disproporci vyrovnaly. Současně se staly přirozeným vizuálním středobodem celého pokoje.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Hledáme nejhezčí rodinné vánoční stromečky

Ozdobený stromeček je možné o Vánocích nalézt snad v každé české rodině. Když se na Štědrý večer rozzáří, rozlije se po celé domácnosti tajemná atmosféra, na niž se těší nejenom děti, ale i dospělí.

Jak vypadá ten váš? Je designově dovedený k dokonalosti? Anebo na něj věšíte tradičně památeční ozdoby po babičce? Zdobíte stromeček v pokoji, anebo jej máte venku, na zahradě? 

Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 20.12.2018 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích vám přineseme v článku o Vánocích v rubrice Bydlení.

Reklama

Výběr článků

Načítám