Hlavní obsah
Rekonstrukce vyřešila v bytě veškeré nedokonalosti. Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS (12x)

Velká předsíň, malá koupelna, nevyhovující příčky. Rekonstrukce vše vyřešila

Mladí manželé chtěli pro dceru vlastní pokojík a právě nutnost většího bytu je přivedla z 2+1 do 3+1. Ještě před nastěhováním chtěli byt kompletně zrekonstruovat.

Rekonstrukce vyřešila v bytě veškeré nedokonalosti. Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS (12x)
Velká předsíň, malá koupelna, nevyhovující příčky. Rekonstrukce vše vyřešila

Jedna ze zásadních věcí byla dispozice a neméně důležitým parametrem byla celková cena. Stávající byt měl zbytečně velkou předsíň, malou koupelnu a příliš členitou příčku mezi kuchyní a obývákem.

Původní stav

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS

„Při zařizování bytu bychom měli postupovat s rozmyslem a přemýšlet nad každou činností, jak bychom ji mohli nejlépe vyřešit," vysvětluje ing. arch. Pavlína Černá.

Běžné je, že si na dočasný stav natolik zvykneme, že jej začneme považovat za definitivní řešení a s plánovanými změnami a dokončením již nepočítáme. Typickým příkladem je spaní na rozkládacích pohovkách, které jsou jako trvalé lůžko nevhodné.

Nový stav

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS

Návrh projekční a realizační firmy Nabastav vyřešil všechny problémy naráz a navržená varianta se paní Janě zamlouvala. Ložnice a dětský pokoj zůstaly dispozičně beze změn, zásadní úpravy se odehrály ve zbývajících prostorách bytu.

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS

Kuchyně se částečně otevřela a spojila s obývacím pokojem. Samostatný průchod z předsíně do kuchyně byl zrušen a naopak vstup do obývacího pokoje byl rozšířen o 10 cm.

Díky zrušení dveří do kuchyně bylo možné prostor nového WC vysunout dopředu a za ním do vzniklé niky vsadit pračku se sušičkou. Čelní příčka koupelny pak dostala „ozub“, který se z prostoru předsíně využil jako vestavná skříň pro domácí potřeby.

Kvalitně zpracovaný projekt

Majitelé posléze navštívili postupně vzorkovny podlah, dveří a koupelnového vybavení, kde všechny detaily probírali nad konkrétními vzorky a výrobky. Takto si je všechny mohli naživo prohlédnout a vzájemně sladit.

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS

„Osvědčilo se to, klienti tak netápou v dnešní přehršli výrobků, mohou jednotlivé detaily řešit bez odkladu, a tak ušetří spoustu času a energie,“ konstatuje Robert Nauš z realizační firmy.

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS

Díky projektu a jasné představě o vybavení byl zpracován detailní rozpočet. Oba dokumenty se staly jako obvykle nedílnou součástí smlouvy o dílo.

Ve smlouvě nechybělo ani určení termínu rekonstrukce a rozvržení splátek dle dokončování jednotlivých etap.

Žádné velké otazníky

Při zahájení rekonstrukce a v jejím průběhu tak už nebylo žádných velkých otazníků, až na pár drobností, které se obvykle řeší za chodu, jako například umístění koncových elektroinstalačních prvků.

Při kontrolních dnech se především dbalo na kvalitu provedení, plnění rozsahu rozpočtu a na soulad s průběžnými termíny.

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS

Zástupce realizační firmy by měl znát problematiku objektů, ve kterých rekonstrukce probíhá, a předpokládat či očekávat případné komplikace, které se po odkrytí stávajících konstrukcí mohou vyskytnout.

Jedním z častých a nepříjemných jevů je rozdílná výška při spojování místností, na který v tomto případě zástupce, který měl přípravu a realizaci na starost, předem upozornil.

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS

V takových případech narostou náklady na její sjednocení. Podobný stav se může odehrávat i na panelových stěnách, které jsou schovány za umakartovým jádrem.

V momentě, kdy se v tomto prostoru na sebe panely napojují, je nutné jejich vyrovnání, aby se to neprojevilo při pokládání obkladu.

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS

Řešení úložných prostor

Manželé měli původně představu o zařízení bytu sektorovým systémem, ale nakonec se rozhodli jinak. Obrátili se na truhláře, který jim vyrobil nábytek na míru.

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS

Foto: Nabastav a časopis PANEL PLUS

Kuchyňská linka a úložné prostory v předsíni byly voleny v barevném souladu se zbytkem bytu. Naopak dětský pokoj zůstal na přání paní Jany v původní sektorové sestavě, která umožnila vytvořit v pokoji šatnu bez nutnosti stavebních úprav.

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

„Teď už zbývá jen pár věcí do ložnice a obývacího pokoje, a můžeme se nastěhovat,“ říká s úsměvem paní Jana.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků