Hlavní obsah

Vánoční dekorace nabízejí mnoho stylů i barev, stačí si vybrat

Právo, Gisela Růžičková

Díky široké nabídce vánočních ozdob a množství inspirace máme možnost nejen dokonale ozdobit vánoční stromeček, ale i slavnostně dekorovat celý interiér.

Štědrovečerní tabuleVideo: Novinky

 
Článek

Sladit podle jednoho stylu je možné vše, od ozdob přes doplňky, balicí papír až po slavnostní tabuli. Jak na to a z jakých stylů vybírat?

Foto: Bellarose

Green Gate představuje kouzelné dekorace, zdobené hravými motivy v krásných veselých barvách a vzorech.

Nejdříve zvolíme ozdoby, které budou ústředním motivem našich Vánoc. Ať už tíhneme k minimalismu, nebo máme raději moderní barvy, inspirujme se novými trendy a kolekcemi.

Foto: Glassor

Barevné ozdoby ve skleněné dóze a pár svícnů vytvoří sváteční pohodu.

Rustikální styl

Rustikální nebo také venkovský styl si nejlépe rozumí s přírodními materiály. Ty se dobře kombinují s barvami, jako jsou červená, modrá, zelená nebo neutrálnější bílá a zlatá.

Základem by měla být snaha co nejvíce se přiblížit přírodě a přinést domů kousek lesa. Klasické barevné baňky rozhodně doplníme větvičkami břízky, borovými šiškami, stuhou z juty či kostkovanou látkou.

Foto: Luxury Table

Kolekci My Christmas Tree tvoří ozdoby na vánoční stromeček, které se dědí z generace na generaci. Ozdoby si lze vybírat po jedné – přesně podle toho, co v naší sbírce schází.

V tomto stylu zabalíme i vánoční dárky, které posadíme na dřevěné sáňky, a na krb umístíme třeba postavičky lesních zvířátek.

Pokud volíme venkovský styl v duchu francouzské Provence, budeme kombinovat bílou a modrou. Akcenty těchto barev se pak většinou objevují i na nábytku.

Moderní styl

I když jsou Vánoce svátky tradiční, díky výzdobě si je můžeme užívat i v moderním pojetí. Dáváme-li přednost nejnovějším trendům, stromeček si ozdobíme třeba podle barev duhy.

Foto: Luxury Table

Jednou ze slavnostních dekorací interiéru je kvalitní ubrus Pondichery ze série Beauvillé.

Ozdoby jsou na výběr v barevných paletách podle jednotlivých odstínů. Mezi trendovými ozdobami najdeme pastelově růžovou, modrou i zelenou. Jemné barvy doplňuje výrazná fuchsiová, kanárkově žlutá a třešňová.

Tradiční styl

S vánočními svátky máme spojenou představu poletujících vloček a sněhuláků. Vyplnit si ji můžeme alespoň výzdobou domu a výběrem baněk na stromek. Ozdoby jakoby ojíněné mrazem, ornamenty připomínající sněhové vločky, to vše tradičně v různých barevných variantách – od bílé klasiky přes modrou až po luxusní zlatou.

Foto: Luxury Table

Do kolekce Nostalgic Christmas Market patří nejrůznější porcelánové svícínky a čajové svíčky. Hezky vypadají po setmění na okně, kde vytvářejí kouzelné stínohry. Lze je také postavit doprostřed štědrovečerní tabule. Perfektně se hodí i jako dárek.

Ručně vyráběné skleněné ozdoby jsou nejen zavěšené, ale poslouží také jako efektní stojánek na jmenovky pro slavnostní štědrovečerní večeři. Ty vhodně doplní výzdoba v tradiční červené či zlaté barvě.

Retro styl

Těší se velké oblibě. Pokud nám není tzv. stará škola proti srsti, použijeme podobné akcenty při vánoční dekoraci. Mohou to být červené, zelené a bílé baňky s puntíky, které evokují styl šedesátých let.

Foto: Glassor

Vánoční atmosféru vytváří jednoduše ozdobený stromeček ve vintage stylu.

V podobném duchu zabalíme i vánoční dárky, abychom vytvořili nezapomenutelnou atmosféru. Ale mohou to být i nejrůznější figurky a nablýskané ozdoby, kterými dekorovaly vánoční stromečky naše babičky.

Skandinávský styl

Skandinávský neboli severský styl je sice minimalistický, ale i tak dokáže dokonale zútulnit každý byt. Podobně jako rustikální styl klade důraz na přírodní materiály, ale barevně se drží při zemi.

Foto: Bellarose

Skandinávský designérský um dokonale spojuje tradice venkova s moderním životním stylem.

Ozdoby jsou nejčastěji v neutrálních barvách, využívá se kontrast černé a bílé doplněný o výraznější červené koule. Nechybějí ani jednoduché jedlové věnce, přírodní větvičky, norský vzor či sob jako symbol severu.

Foto: Glassor

Vánočními koulemi v jedné barevné škále ozdobíme i zabalené dárky.

Barevné trendy

Pudrové barvy, jako jsou pastelově modrá, růžová či mentolová, si užijí milovníci romantiky. Výrazné křišťálové poloprůhledné dekorace v živých odstínech jsou hitem této zimy a v kombinaci se zelenou dodají vánočním oslavám nový rozměr.

Sladkou paletu pak doplňuje elegance a luxus v podobě umírněné hnědé se zlatou a bílou.

Foto: Glassor

Vánoční věnec na dveře v klasických barvách – červené, zelené a bílé.

V kurzu jsou i oblíbené metalické odstíny. Super barevné odstíny jsou inspirované pop–artem a dětskou hravostí. V tomto případě nás osloví barva tyrkysová, kanárkově žlutá, třešňová a odstíny mandarinky kontrastující s černou a bílou. Syté tóny v celé paletě barev pak změkčuje světle růžová a stříbrná.

Foto: Donate

Vánoční rampouchy se zlatavým peřím, cena od 250 Kč za kus.

Světlé severské zimní barvy podtrhuje zemitá hnědá, šedá, ale i zelená, které v kombinaci s průhlednými baňkami a metalickými odstíny vytvářejí tu pravou atmosféru Vánoc.

Foto: Designville

Červený hrnek Taika od Iittala, cena 599 Kč.

Klasické Vánoce zahalené do červené, bílé, zlaté a zelené si můžeme užít i letos. Pokud se navíc rozhodneme dekorovat přírodními materiály, vytvoříme si doma pravou rustikální atmosféru.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám