Hlavní obsah
Předěl mezi kuchyní a obývací částí tvoří malá knihovna. Foto: Kouba interier a časopis Panel Plus (11x)

V jednoduchosti je krása, panelákový byt prokoukl díky kombinaci bílé barvy a dřeva

Mladý pár si pořídil panelový byt na malém pražském sídlišti. Lokalita oběma vyhovovala jak dopravní obslužností, tak místní vybaveností a také blízkostí přírody. Ne vše bylo ale v bytě podle jejich představ, proto nastal čas na rekonstrukci.

Předěl mezi kuchyní a obývací částí tvoří malá knihovna. Foto: Kouba interier a časopis Panel Plus (11x)
V jednoduchosti je krása, panelákový byt prokoukl díky kombinaci bílé barvy a dřeva

V původní dispozici byl byt řešen jako 3+1 – dvě ložnice, obývací pokoj, malá kuchyň a koupelna s WC. Výhodou byla malá komora vedle koupelny.

„Bytem prochází poměrně úzká chodba, podél nosné zdi. Nějaké zásadnější úpravy tedy nebyly možné,“ vysvětluje autorka řešení kompletní rekonstrukce Ing. Alena Koubová z realizační firmy Kouba interier.

Původní stav bytu

Foto: Kouba interier a časopis Panel Plus

Majitelům bytu vadilo především dosavadní oddělení kuchyně od obývacího pokoje, nepříliš zdařilé původní řešení koupelny a také úzká tmavá chodba.

„Připravili jsme několik možných návrhů nové dispozice se zohledněním požadavků majitelů. Jedno z řešení bylo netradiční – koupelna s oknem. Vybraná varianta nakonec vyhovovala majitelům nejvíce,“ popisuje architektka.

Nový stav bytu

Foto: Kouba interier a časopis Panel Plus

Majitelé si přáli byt zařídit v jednoduché kombinaci bílé a dubu. Základ tedy tvoří vinylová podlaha v dekoru dubu, která v jedné úrovni prochází celým bytem včetně koupelny a WC.

K dubové podlaze se dobře hodí neutrální bílé dveře, v tomto případě většinou prosklené za účelem prosvětlení chodby.

Do chodby se vešly velké vestavné skříně se zrcadlem, jedna z nich je využita místo zrušené komory.

Foto: Kouba interier a časopis Panel Plus

„Do úzké chodby jsme začlenili dvě velké vestavěné skříně, které nezasahují do profilu chodby. První slouží na šaty a boty, druhá nahrazuje zrušenou komoru,“ doplňuje architektka.

„Nějaké zásadní prosvětlení denním světlem nebylo s ohledem na dispozici bytu možné. Většinou ale stačí nová výmalba, dobře zvolené osvětlení, využití zrcadel a prosklení ve dveřích a z tmavé chodby se rázem stane důstojný vstup do bytu,“ popisuje.

Chodba díky úpravě i bílé výmalbě prokoukla.

Foto: Kouba interier a časopis Panel Plus

V novém řešení jsou v levé části bytu tři samostatné pokoje, ložnice, dětský pokoj a malá pracovna, případně druhý dětský pokoj.

V pravé části bytu je obývací pokoj spojený s kuchyní. Tento prostor je zvětšen o bývalou komoru. Koupelna s WC jsou oddělené a na původním místě.

Kuchyňská linka nepůsobí dominantně

Část hlavní obytné místnosti zabírá kuchyňská linka, která však volbou materiálů nepůsobí nijak dominantně. Převládá bílá barva na dvířkách kuchyně.

Pracovní deska a spodní řada horních skříněk je v dekoru dubu. Optický předěl tvoří dubová knihovnička.

V kuchyni byla zvolena příjemná kombinace bílé barvy a dřeva.

Foto: Kouba interier a časopis Panel Plus

„Nejčastěji vyrábíme kuchyně z vysokotlakých laminátů, díky naší technologii, kdy lepíme masivní hranu desky pod svrchní laminát. Výsledek je velmi odolný a estetický,“ popisuje realizaci Ing. Martin Kouba, který ve firmě vede truhlářskou výrobu.

V kuchyni je dostatek úložných prostor s využitím moderních řešení – rohových výsuvů, zásuvek se samodovíráním a výklopů.

Kuchyně nabízí dostatek úložných prostor, dekor jídelního stolu ladí s podlahou.

Foto: Kouba interier a časopis Panel Plus

Majitelé si přáli v bytě využít betonovou stěrku. Architektka tedy vybrala stěnu, která je pohledově dominantní a je zároveň součástí betonové konstrukce domu, čímž se její význam zároveň přiznal. Jako další dekorační prvek slouží osvětlená nika za jídelním stolem.

Byt oživila výtvarná díla

Při rekonstrukci byla jediným větším zádrhelem podlaha, která byla v opravdu zoufalém stavu – na panelech byl pískový násyp a dřevotřískové desky. Celá skladba tak byla nahrazena polystyrenem a litým anhydritem.

Zajímavým doplňkem je osvětlená nika za jídelním stolem.

Foto: Kouba interier a časopis Panel Plus

Realizace jinak proběhla v pořádku a ke spokojenosti majitelů. Byt si velmi vkusně doplnili o sedací soupravu, židle, výtvarná díla a další dekorace.

Výrazný dekor na vaně a za WC

V koupelně a WC je zvolen jednoduchý velkoformátový bílý obklad, doplněný o výrazný dekor na vaně a za WC.

Pod umyvadlo se vedle skříňky na nezbytnosti vešla i vestavěná pračka.

Foto: Kouba interier a časopis Panel Plus

Malý prostor koupelny oživují výraznější obklady na vaně a v nice.

Foto: Kouba interier a časopis Panel Plus

Dostatek úložných a odkládacích prostor zajišťuje nika nad vanou, zapuštěná zrcadlová skříňka a velká skříňka se zapuštěným umyvadlem a vestavěnou pračkou.

Na zeď za toaletou byl použit stejný výrazný obklad jako v koupelně.

Foto: Kouba interier a časopis Panel Plus

Ing. Alena Koubová *1979
Absolventka Fakulty stavební ČVUT v Praze. Od dokončení studií se zaměřuje na rekonstrukce bytů a interiéry. Od roku 2007 pracuje v rodinné firmě, řídí stavební práce.

 

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků