Hlavní obsah

Růžové zbraně jako symbol míru. I to nabízejí důvtipně zařízené Pokoje 2021

– Praha

Představte si, že vejdete do pokoje, kde uprostřed stojí vana na nožičkách a nad ní jsou nebesa z plastu. Nebo je celý růžový, všude se válejí růžové náboje a jsou zde připraveny růžové zbraně, které stříkají růžovou barvu. Studenti uměleckých škol mají fantazii bez omezení. Tu předvedli na již tradiční výstavě mladého umění Pokoje. Instalace jsou zaměřené na téma důvtip.

Růžové zbraně jako symbol míru. I to nabízí důvtipně zařízené Pokoje 2021Video: Novinky

 
Článek

„Konceptem našeho pokoje zobrazujeme náš nesouhlas s válečným děním ve světě,“ vysvětlila Novinkám Silvie Jakubková, studentka z Univerzity Tomáše Bati, Fakulty multimediálních komunikací, s tím, že hlavní zbraní je právě růžová barva.

„Zbraně jsou naplněny barvou a vy máte za úkol střílet do stěny. Čím víc se strefujete, tím víc se obnaží nápis: Zbraně jsou užitečné jen tam, kde selže důvtip.“

Foto: Novinky

Studenti chtějí svou instalací vyjádřit nesouhlas s válkami.

V dalším ze 30 výstavních pokojů autoři apelují na dospělé, aby si hráli jako děti, a to tak, že mačkají gumová kuřata, která vydávají zvuk, takže mohou vytvořit vlastní melodii.

V pokoji Kateřiny Sýsové z opavské Uměleckoprůmyslové vysoké školy zase najdete hostinu v doslova ironickém pojetí.

„Odkazuji ke kulturním českým věcem. Jsou zde odkazy k českým pokrmům, jako jsou utopenci nebo svíčková,“ předvedla svou práci studentka tvůrčí fotografie.

Vzali do ruky nářadí, které nikdy dříve nepoužili, a postavili si soběstačný minidomek

Bydlení

Výstava už deset let oživuje opuštěné budovy a paláce v Praze. Studenti se sjedou z celé republiky, aby odborné i laické veřejnosti předvedli svůj um, představivost a vynalézavost při tvorbě instalací.

Každý z vybraných ateliérů má za úkol vytvořit site-specific instalaci navrženou přímo pro konkrétní místo, která musí s místem zároveň komunikovat.

„Studenti mají v proměně pokoje zcela volnou ruku, přičemž téma výstavy se jim stává jakýmsi vodítkem a prvotní inspirací,“ vysvětluje ředitelka výstavy Kamila Huptychová.

Foto: Novinky

Studentka důvtipně vytvořila pravou českou svíčkovou.

Téma důvtipu uchopili studenti umění z celé České republiky rozdílně. Někteří řeší samotný význam slova důvtip, jiní zase chytré zacházení s odpadem, který člověk během života vyprodukuje.

Nejednou studenti vyzvou návštěvníky ke hře, ať už to bude hra s LED světly, únikovka, nebo osvědčená dětská hra na detektiva a vraha.

Výstava potrvá do 17. listopadu a navštívit ji lze v pražském historickém sídle České strany národně sociální na náměstí Republiky naproti obchodnímu domu Kotva.

Reklama

Související články

Interiérový design preferuje střídmost

Stále se nosí minimalismus a návrat k přírodě. Tedy mít toho doma co nejméně, vlastnit jen to, co skutečně používáme. A to je dobře, neskladujte staré věci,...

Vneste do interiéru barvy podzimu

Podzimu vládne široká paleta teplých zlatých, bordó a zemitých odstínů od oranžové až do čokoládově hnědé. Vnášejí do prostoru hřejivý pocit a klid.

Výběr článků

Načítám