Hlavní obsah

Romantické posezení na zahradě. Pořiďte si pergolu či altán

Novinky, Zboží.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRODUKTOVÝ ČLÁNEK

Přemýšlíte o přístřešku, který by zdobil vaši zahradu? Pak jistě pokukujete po altánech, zahradních stanech nebo třeba pergolách. Která z možností bude vašemu trávníku slušet nejvíce? Poradíme vám!

Foto: Profimedia.cz

Altány, pergoly či zahradní stany jsou skvělým způsobem, jak ozvláštnit zahradu.

Článek

Altány, pergoly či zahradní stany jsou skvělým způsobem, jak zahradu ozvláštnit, ale také si zajistit pohodlné posezení, které vám poskytne dostatek stínu a díky němuž si vychutnáte třeba ranní kávu nebo grilování na čerstvém vzduchu.

Se střechou i bez

Nejprve se zaměřme na pergoly. Při jejich výběru pamatujte, že musíte zvážit, zda bude pergola stát samostatně za zahradě, nebo zda se bude „opírat“ o stěnu vašeho domu a vytvoří tak jakousi terasu.

Tradiční pergola je nezastřešená a často se po ní „plazí“ popínavé rostliny, které poskytují stín a také působí esteticky. Nicméně řada výrobců již nabízí i pergoly kryté, takže nebudete muset prchat dovnitř, kdykoli se přežene déšť.

Pergolu vždy vybírejte nejen podle prostorových nároků (kolik lidí ji bude využívat, jaký nábytek chcete mít apod.), ale také v souladu a architekturou vašeho obydlí či zahrady (v případě, že bude stát pergola samostatně v prostoru). Ostatně tomu byste měli přizpůsobit i materiál pergoly. Tradičním je samozřejmě dřevo, ale stále častěji lidé volí také pergoly hliníkové. Ty se hodí především k novým, moderním stavbám.

02_cervenec_Zbozi_Zahradní stany a pergoly_1

1. Palram Sierra 5400, od 28 180 Kč

1. Palram Sierra 5400, od 28 180 Kč 2. Drewmax MO123, od 50 527 Kč

1. Palram Sierra 5400, od 28 180 Kč 2. Drewmax MO123, od 50 527 Kč 3. Palram Palermo 3000, od 21 990 Kč

4. Palram Sierra 4200, od 20 999 Kč

V úvahu musíte vzít také materiál „podlahy“, na niž pergolu umístíte. Nejčastěji se používá dlažba, nicméně setkat se můžete také s dřevěným povrchem či imitací dřeva, jež nevyžaduje údržbu a působí velmi přirozeně.

Stavbu pergoly většinou zvládne každý zručnější kutil (většinou se prodávají jako „stavebnice“), nicméně pokud si nejste jistí, že byste se do takového projektu chtěli pouštět, nechejte si pergolu postavit odborníky.

Romantika na zahradě

Pokud máte zahradu laděnou spíše do romantické podoby, jistě se v ní bude vyjímat tradiční altán. Tedy dřevěná zastřešená stavba bez postranních stěn (nahrazuje ji jakési obvodové zábradlí), která má často řadu ozdobných prvků.

Při výběru místa pro altán se nevyplatí zvažovat jen estetické hledisko – svou roli by měly hrát také povětrnostní podmínky, tedy zda na dané místo svítí slunce (ačkoli je altán zastřešený, v horkých letních dnech příliš chladu neposkytne) nebo jestli je v závětří (vzhledem k absenci postranních stěn se nevyplatí altán stavět na větrná místa).

02_cervenec_Zbozi_Zahradní stany a pergoly_2

1. Vega Leonardo De Luxe 33, od 6 100 Kč

1. Vega Leonardo De Luxe 33, od 6 100 Kč 2. Coleman Event Shelter Pro XL, od 5 279 Kč

1. Vega Leonardo De Luxe 33, od 6 100 Kč 2. Coleman Event Shelter Pro XL, od 5 279 Kč 3. V - Garden Party Delux, od 3 290 Kč

1. Vega Leonardo De Luxe 33, od 6 100 Kč 2. Coleman Event Shelter Pro XL, od 5 279 Kč 3. V - Garden Party Delux, od 3 290 Kč 4. V - Garden Vegas De Luxe, od 4 590 Kč

1. Vega Leonardo De Luxe 33, od 6 100 Kč 2. Coleman Event Shelter Pro XL, od 5 279 Kč 3. V - Garden Party Delux, od 3 290 Kč 4. V - Garden Vegas De Luxe, od 4 590 Kč 5. Sharks Lugano, od 5 790 Kč

6. Sharks Bormio, od 6 290 Kč

Tradičním materiálem altánů je dřevo. Vybírejte opravdu kvalitní, které zajistí, že stavba vydrží desítky let, aniž byste se o ně museli přehnaně starat (i když běžnou údržbu dřevo samozřejmě vyžaduje). Podlaha altánů je nejčastěji z dlažby, ale objevuje se například i kámen, beton nebo třeba cihly či imitace dřeva.

Co se týče stavby altánu, opět jej zvládnete smontovat sami, případně je možné altán pořídit již sestavený nebo si na jeho stavbu pozvat odborníky.

Přístřešek za pár minut

Třetí možností zahradního přístřešku jsou zahradní stany (někdy také party stany). Ty jsou vyhledávané nejen pro svou finanční dostupnost, ale také kvůli skutečnosti, že je lze snadno sestavit a v případě potřeby zase složit.

Také při výběru stanu zvažte, kolik lidí by se pod něj mělo vejít. Pro rodinná posezení stačí většinou velikost 3 x 3 metry, pokud ale pořádáte oslavy a večírky pro více lidí, určitě se porozhlédněte po rozměrnější variantě.

Zahradní stany na trhu najdete buď s nůžkovou konstrukcí, nebo klasickou. První z jmenovaných je sice o něco dražší, nicméně velmi snadná na postavení (konstrukci stačí jednoduše „roztáhnout“ a pokrýt ji plachtou). Levnější klasická varianta konstrukce vyžaduje více zručnosti při stavbě stanu, nicméně se nemusíte bát, že byste museli být konstruktérem či architektem, abyste stan postavili.

Plachtu stanu seženete vyrobenou z tkaniny, která poskytuje především ochranu proti slunci, ale ne před deštěm. Pokud si chcete na zahradě užívat bez ohledu na počasí, zvolte plachtu z tkaniny s úpravou z PVC, případně z polyetylenu.

02_cervenec_Zbozi_Zahradní stany a pergoly_3

1. Palram Vitoria 5000, od 37 575 Kč

2. G21 Carport, od 58 780 Kč

Pokud vás od nákupu stanu odrazuje estetické hledisko, vězte, že zahradní stany urazily od 90. let, kdy se u nás poprvé objevily, dlouhou cestu a většina z nich se na vaší zahradě bude skvěle vyjímat. Z nabídky na trhu si jistě vybere i náročný zákazník.

Mimochodem, pokud byste ochranu před povětrnostními vlivy chtěli dopřát i svému čtyřkolému miláčkovi, můžete si pořídit přístřešek na auta. Také tyto přístřešky jsou dnes již designově povedené a nemusíte se bát, že by zkazily dojem z vaší zahrady.

Tento článek podporuje službu Zboží.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám