Hlavní obsah

Rekonstrukce vylepšila akustickou pohodu i vzhled bytu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K rekonstrukci domova se rozhodla majitelka bytu, který potřeboval odhlučnit a získat tak akustickou pohodu. Dalším bodem ke splnění pak byla rekonstrukce koupelny a WC, chodby se šatnou a ložnice.

Foto: Jan Počepický a Petr Párys, časopis PANEL PLUS (9x)

Dispoziční řešení bytu zůstalo až na malé změny bez velkého zásahu.

Článek

Klientka oslovila ke spolupráci bytového architekta Jana Počepického, s jehož prací se ztotožnila. Zaujaly ji detaily navržené v publikovaných interiérech, v časopise Panel Plus a na portálu Novinky, které chtěla také použít ve svém novém, zrekonstruovaném bydlení.

Spolupráce byla již od samotného počátku o to snazší a vedla k úspěšné proměně.

Foto: Jan Počepický a Petr Párys, časopis PANEL PLUS

Při realizaci, kdy vznikala již nová podoba koupelny, se klientka rozhodla i pro rekonstrukci kuchyně s obývacím pokojem. To zahrnovalo hlavně výměnu podlahové krytiny a novou kuchyňskou linku.

Dispozice bytu téměř bez zásahu

Dispoziční řešení bytu zůstalo až na malé změny bez velkého zásahu a bourání nosných konstrukcí, dodává za realizaci Petr Párys. Jednalo se o upravení místnosti sloužící jako komora, která se rozdělila příčkou na část šatny, která se zpřístupnila rovnou z chodby, a na menší část pro uskladnění s policemi.

Foto: Jan Počepický a Petr Párys, časopis PANEL PLUS

Všechno pod jednou střechou

Při úvahách o rekonstrukci bytu se jak architekt, tak firma Stavint Petra Páryse dohadovali, koho osloví v souvislosti s dodávkou nábytkového zařízení a uvažovaných nových dveří.

Foto: Jan Počepický a Petr Párys, časopis PANEL PLUS

Nakonec se rozhodli a oslovili firmu Siko, protože tam byla záruka, že požadované zařízení jak do kuchyně, tak do koupelny najdou takzvaně pod jednou střechou.

Foto: Jan Počepický a Petr Párys, časopis PANEL PLUS

Nové interiérové dveře

„Vzhledem k tomu, že se zachováním dispozice bytu se nemusely měnit pozice stávajících interiérových dveří, zachovali jsme původní kovové zárubně, které se jen opatřily novým bílým nátěrem, a k nim jsme vybrali nová křídla. Pro ucelení celého konceptu, kterým bylo nechat vyniknout novou plovoucí podlahu v tmavším odstínu dekoru dubu, jsme se s klientkou rozhodli použít čistě bílé dveře s profilováním," dodává bytový architekt.

Do obývacích místností byly navíc vybrány dveře s bílým matným sklem.

Foto: Jan Počepický a Petr Párys, časopis PANEL PLUS

Pro ucelení celého konceptu byly použity čistě bílé dveře s profilováním. Do obývacích místností byly navíc vybrány dveře s bílým matným sklem.

Kuchyňská linka ve tvaru L

Rozmístění kuchyňské linky vycházelo z původní koncepce, byl tedy zachován tvar L, ale to bylo vše.

Nová kuchyňská linka a rozvržení skříněk bylo navrženo bytový architektem tak, aby byly zohledněny příslušné pracovní zóny a vše také vyhovovalo ergonomickým pravidlům. Na původním místě zůstala pouze lednice v levém rohu, následuje skříňka se zásuvkami, skříňka s dřezem.

Foto: Jan Počepický a Petr Párys, časopis PANEL PLUS

Vzhledem k tomu, že kuchyňský kout je bez okna, byl vybrán povrch dvířek a zásuvek kuchyňské linky v bílém lesklém laku, čímž bylo docíleno zrcadlového efektu a odrazu.

Dále následují rohové skříňky s pracovní deskou pro přípravu pokrmu, elektrická trouba s varnou deskou a vestavěnou digestoří pod horní skříňkou a odkládací prostor za varným centrem.

Vzhledem k tomu, že kuchyňský kout je bez okna, byl vybrán povrch dvířek a zásuvek v bílém lesklém laku v kombinaci s dřevodekorem v provedení dub na pracovní desce, zádech kuchyňské linky a korpusu.

Rekonstrukce koupelny a toalety

Zadáním pro novou podobu koupelny bylo ladění v příjemných teplých zemitých tónech vybízející k relaxaci a odpočinku.

Přáním klientky bylo zaměnit vanu za sprchový otevřený kout bez vaničky, umyvadlo na desce se zásuvkou, dostatečně velké zrcadlo, doplňkové vysoké skříňky, vyřešení prostoru pro pračku se sušičkou.

Foto: Jan Počepický a Petr Párys, časopis PANEL PLUS

Toaleta byla rekonstruována ve stejném duchu jako koupelna

Volba obkladu a dlažby padla na velmi oblíbenou sérii českého výrobce s použitím rektifikovaného formátu 30 x 60 s jemnou strukturou linek v barevném provedení bílá a béžová. Obklad byl doplněn o mozaiku v designu proužků.

Elegantní řešení pro sprchování

Pro vytvoření moderního sprchového koutu byla jasnou volbou pevná stěna walk-in, která vytváří minimalistické a elegantní prostředí pro vytvoření volnoprostorového sprchování. Stěna je vyráběna z tvrzeného bezpečnostního skla tloušťky 8 mm s úpravou pro snadnější čištění a údržbu.

Kromě běžného sprchového setu umožňuje pohodlné sprchování navíc i hlavová sprcha s nástěnným ramenem.

Foto: Jan Počepický a Petr Párys, časopis PANEL PLUS

Nová koupelna je pojata v příjemných teplých zemitých tónech vybízejících k relaxaci a odpočinku.

Při výběru umyvadla na desku bylo nakonec vybráno elegantní obdélníkové se zaoblenými rohy, otvorem pro baterii a přepadem. Koupelnový nábytek, aby vyhovoval zadání na rozměr, tvar a dekor, byl navržen na míru, čímž byl celý proces o to náročnější. Výsledek ale stojí za to.

Kombinace obkladu

Původní koupelnový žebřík byl nahrazen novým s pochromovaným povrchem a prohnutým profilem, aby více zapadal do celého konceptu koupelny.

Toaleta byla rekonstruována ve stejném duchu jako koupelna – kombinace obkladu bílá a béžová s proužkovou mozaikou. Závěsné WC bylo vybráno ze stejné série jako umyvadlo.

Ing. arch. Jan Počepický
„Nezbytný aspekt designu a kreativity vůbec je nebát se být odlišný. Navrhuji bytové a komerční interiéry pod svým vlastním jménem. Od roku 2013 jsem členem sdružení Czech Deco Team.“
Petr Párys
„Jsme zde proto, abychom vás vedli při cestě k vašemu vysněnému interiéru. Plníme a tvoříme vaše přání již od roku 1999. Chceme se stát vaším přítelem, který umí poradit a pomoci."

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám