Hlavní obsah
Proměna bytu je oproti původnímu stavu výrazná. Foto: Jan Počepický, Czech Deco Team a časopis PANEL PLUS (14x)

Rekonstrukce dopadla podle představ majitelky

I příjemná koupelna patří k důležitým prostorům, které dělají domov domovem. Zvolené barvy a použité materiály by měly být pro obyvatele co nejpříjemnější, aby ráno pomohly k nastartování nového dne a večer k uklidnění a odpočinutí.

Proměna bytu je oproti původnímu stavu výrazná. Foto: Jan Počepický, Czech Deco Team a časopis PANEL PLUS (14x)
Rekonstrukce dopadla podle představ majitelky

Co člověk, to samozřejmě jiný názor a jiný pocit. Proto nelze obecně doporučit, které barvy do koupelny použít a které jsou tabu.

Spousta lidí, zejména u nás, je podle odborníků stále ovlivněna konzervatizmem a nepouští se do příliš odvážných variací.

Z dopisu čtenářky
„...už jsem viděla několik zdařilých rekonstrukcí podobných bytů uveřejněných v časopisu Panel Plus. V podstatě se jedná o výběr firmy, která by zvládla veškeré práce v dobré kvalitě a za rozumný peníz. Výrazná změna dispozice bytu po rekonstrukci asi nebude možná, vzhledem ke stávajícímu stavu, ale byla bych ráda, kdyby se alespoň zvětšil vstupní prostor z obývacího pokoje do kuchyně a také plocha koupelny.
V příloze posílám jednoduchý plánek bytu 3+1. Z chodby jsou ještě naznačeny dveře do dětského pokoje a z kuchyně do ložnice."

Čtenářce byl redaktorem časopisu doporučen ke spolupráci bytový architekt Jan Počepický, s jehož zdařilými realizacemi jste se na Novinkách již po několikáté mohli setkat.

K realizaci rekonstrukce byla přizvána na doporučení bytového architekta stavební firma Petr Párys-Stavint.

Naplnit požadavky moderní doby

Již při první komunikaci s klientkou byly stanoveny priority, které by měla rekonstrukce naplňovat. Jednalo se především o vyřešení zvětšení obývacího pokoje a propojení se vstupní chodbou, aby působila světleji a vzdušněji.

Dále bylo požadavkem zvětšení koupelny a kuchyně a jejich vyřešení, aby odpovídaly požadavkům moderní doby.

Optické zvětšení zádveří

V prvé řadě se jednalo o vybourání části příčky mezi předsíní a obývacím pokojem a vytvoření nové příčky vymezující prostor za vstupními dveřmi do obytu, čímž vzniklo zádveří oddělené od navazující chodby posuvnými skleněnými dveřmi.

Foto: Jan Počepický, Czech Deco Team a časopis PANEL PLUS

V zádveří byla navržena velkoformátová dlažba nejen na podlahu, ale i na stěnu, na které je navržen věšák kabátů a botník s lavicí. Jedná se nejen o optické zvětšení zádveří, ale i o praktickou věc.

V nově vzniklém prostoru z části předsíně byla navržena plovoucí podlaha stejně jako v obývacím pokoji, čím se oba prostory ještě více opticky propojily. Stejná dlažba byla použita i v koupelně, na WC a chodbě.

Vzdušné provedení stolků

Dispoziční řešení obývacího pokoje vychází z umístění komunikačních pruhů propojujících chodbu s kuchyní, kuchyň s jídelním stolem.

Obývací část se skládá ze sedací rohové soupravy v jednoduchém praktickém designu doplněné o dva konferenční stolky různých velikostí.

Původní stav

Foto: Jan Počepický, Czech Deco Team a časopis PANEL PLUS

Vzdušné provedení stolků ze železných drátků je velmi atraktivní a dodá interiéru zajímavý styl a vzdušnost. Televize je umístěna naproti sedací soupravě na stěně do předsazeného panelu. Povrch panelu je navržen s tenkovrstvou břidlicí. Pod panelem jsou umístěny nízké skříňky doplněné o police.

Kuchyň - vizualizace

Foto: Jan Počepický, Czech Deco Team a časopis PANEL PLUS

Optické propojení prostorů

Vzdušný skleněný jídelní stůl byl umístěn co nejblíže ke kuchyni a k oknu obývacího pokoje, aby byl dostatečný prostor kolem. Tento prostor určený pro jídelní stůl byl přiznán přidáním závěsného osvětlení.

Nový stav

Foto: Jan Počepický, Czech Deco Team a časopis PANEL PLUS

Stejný typ osvětlení byl navržen nad barový stůl v kuchyni. Záměrně byl použit stejný obkladový materiál za kuchyňskou linkou jako na tv panelu v obývací části, aby se docílilo alespoň optického propojení obou prostorů.

Zásadní dispoziční změny v kuchyni

Zásadní dispoziční změny se odehrály i v kuchyni, kde z původně průchozí kuchyně do pokoje a chodby byly oba průchody zazděny a byl vytvořen tzv. kuchyňský kout.

Tato změna umožnila zvětšení kuchyňské sestavy z původní krátké přímé na moderní kuchyňskou linku ve tvaru L, navíc doplněnou o barový pult.

Foto: Jan Počepický, Czech Deco Team a časopis PANEL PLUS

Změna na přání klientů

„Zazděním průchodu v kuchyni do pokoje bylo nutné vytvořit chodbičku na úkor zmenšení menšího pokoje a v příčce mezi pokoji vybourat otvor, čímž jsou oba pokoje nyní přístupné z hlavní chodby, aniž by se muselo vstupovat přes obývací část, jak tomu bylo v původním stavu.

S touto změnou v dispozici bylo pracováno na přání klientů, aby došlo k rozdělení bytu na veřejnou a soukromou část,” poznamenává architekt Jan Počepický.

Foto: Jan Počepický, Czech Deco Team a časopis PANEL PLUS

Pro zvětšení koupelny byla využita slepá část chodby, která vznikla zazděním průchodu do kuchyně a přesunutím WC, které je přístupné z chodby, blíže k obývací části.

Design struktury jemných linek

Obklad byl vybrán ze série v moderním, nadčasovém formátu 20 x 60 cm, která do koupelny přináší luxus a okázalý styl. Obkladačky v šedém a bílém provedení hlubokého lesku a s designem struktury jemných linek doplňují za umyvadlem luxusní dekory s pruhy obsahující tzv. lustro, neboli zrcadlící se glazuru.

Foto: Jan Počepický, Czech Deco Team a časopis PANEL PLUS

Prostor příjemně zútulní

Koupelnový nábytek má funkci nejen praktickou, ale zároveň prostor příjemně zútulní.

Skříňka pod umyvadlo je v provedení dřevodekoru akácie se zafrézovanou úchytkou do velké praktické zásuvky, kam se poskládají i objemnější a vyšší věci nezbytné do koupelny.

Kombinace pravidelných linek a kruhových tvarů je jak na nábytku, tak na tenkém keramickém umyvadle.

Foto: Jan Počepický, Czech Deco Team a časopis PANEL PLUS

Nábytek je doplněn o malé závěsné skříňky umístěné svisle s odstupem mezi sebou. U dvířek tohoto nábytku klienti jistě ocení praktické zpracování, a to možnost otevírání jak shora, tak zespodu.

Zrcadlo bylo vybráno v jednoduchém moderním provedení s hliníkovým rámem.

Skvěle promyšlená pro všední den

Smaltovaná vana vybrané série osvědčené značky je skvěle promyšlená pro všední den. Kolmé boční stěny vytváří velkorysý vnitřní prostor – a to i při malých vnějších rozměrech. Rovné dno vany nabízí velkou plochu k stání pro pohodlné sprchování, jež umožňuje vanová zástěna, kterou je možné sklopit ke zdi, pokud není používána.

Foto: Jan Počepický, Czech Deco Team a časopis PANEL PLUS

Vanová baterie je nahrazena napouštěním vody přepadem ve vaně, který je připojen k podomítkové baterii. Volně postavené nádoby se sprchovým gelem a šamponem jsou nahrazeny elegantním, nerezovým, nástěnným dvoudílným dávkovačem mýdla.

Měně je někdy více

Vzhledem k tomu, že jedna ze stěn koupelny navazuje na šachtu, byla použita neviditelná revizní dvířka pod obklady.

Stejně jako v zádveří i zde použitá dlažba s minimalistickým designem imitace cementové stěrky je důkazem, že méně je někdy více.

Ing. arch. Jan Počepický
„Nezbytný aspekt designu a kreativity vůbec je nebát se být odlišný. Navrhuji bytové a komerční interiéry pod svým vlastním jménem. Od roku 2013 jsem členem sdružení Czech Deco Team.“
Petr Párys – STAVINT
„Již od roku 1999 se snažíme co možná nejlépe splnit vaše přání ve všech směrech návrhu a realizace rezidenčních i komerčních interiérů, kde necháme vyniknout náš důraz na detail. Provádíme kompletní rekonstrukce domů a bytů na klíč.“

 

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků