Hlavní obsah

Rekonstrukce dodá panelákovému bytu prostor i novou moderní tvář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výhoda, nebo nedostatek? Panelové byty jsou si v rámci jednotlivých konstrukčních soustav značně podobné. Jejich uniformita patří mezi často vytýkané nedostatky. Na druhé straně právě ona nabízí možnost porovnat navrhované úpravy třeba právě s vaším typem bytu. Třeba také uvažujete o celkové rekonstrukci a názorný příklad zajímavé proměny přichází pravě včas.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Článek

Lidé, kteří si chtějí vylepšit své bydlení, se obracejí na redakce novin a časopisů nebo internetových portálů, aby se přesvědčili, že jejich úvahy o možné rekonstrukci bytu jsou správné.

Také bytoví architekti mají plné ruce práce, i když odměna za jejich snahu nepatří k nejlevnějším, je možné konstatovat, že se určitě vyplatí. V naší pravidelné rubrice Proměna bytu opět vycházíme z přání jedné z našich čtenářek a jsme rádi, že jsme její přání mohli splnit.

Dopis od čtenářky Jany
Vážená redakce, tak jako již mnoho pisatelů přede mnou i já vás oslovuji s prosbou o pomoc při přestavbě našeho panelového bytu. Bydlím se svými dvěma dětmi v panelovém bytě 3+1 ve Žďáře nad Sázavou již patnáctým rokem, kdy jsme tento byt koupili od předchozích majitelů. Náš dům prošel velkou renovací, je zateplen, proběhla výměna oken a byly opraveny balkóny. Totéž se však bohužel nedá říct o našem bytě.
V průběhu posledních patnácti let jsem nejprve investovala do opravy kuchyně, která už opět volá po rekonstrukci. Náš čtyřplotýnkový sporák některým kamarádům mého syna připadá jako něco středověkého. Koupelna byla rekonstruována před jedenácti lety a bohužel jako vše v bytě ne z gruntu, ale postupným „přilepováním“ nového ke starému. Ostatní pokoje byly obnoveny pouze zakoupením nového nábytku, který má již po patnácti letech také své za sebou. Proto bych chtěla provést kompletní rekonstrukci.
Ráda bych náš byt změnila a teď nastává ten problém: nevím jak. Celé týdny brouzdám po internetu a hledám přestavbu bytu, který se situačně podobá tomu našemu. A co vlastně od změny očekávám?
Především novou kuchyň. Bohužel propojení s obývacím pokojem zřejmě nebude možné kvůli nosným stěnám, které vedou svisle od hlavních vchodových dveří. Stěny vodorovné nosné nejsou. Možná zazdění dveří, které vedou z kuchyně do chodby a kuchyň uspořádat do písmene U s jídelním stolem nejlépe pro čtyři osoby pod kuchyňským oknem. Zadní část chodby ke kuchyni využít například jako úložný prostor. Nebo nový vchod do obývacího pokoje. Přestavbu WC na závěsný, popřípadě rozšíření koupelny o sprchový kout (nevím, zda je to reálné). Úpravu vstupní chodby s vestavěnými skříněmi a úpravu nesmyslného výklenku v obývacím pokoji.
Zároveň je mi jasné, že bude nutné provést nové rozvody elektřiny a udělat nové podlahy, nejlépe s hladkým povrchem. Jsme totiž alergici. Zachovat chci pouze dva pokoje v pravé části bytu, to znamená dětský pokoj a ložnici.
Proto vás prosím, zda by bylo možné pomoci mi s plánem přestavby a vizualizací prostorů vybavených nábytkem, kuchyní a sociálním zařízením. V příloze zasílám plánek mého bytu. Pokud jste se zabývali plánem přestavby stejného bytu, prosím o zaslání alespoň tohoto řešení. Bezradně bloudím po mém bytě jako bílá paní po cimbuří a přemýšlím, co s tím mým 3+1 zámkem.
Děkuji za jakoukoli pomoc. Jana K.

Požadavky čtenářky

Základní požadavky: byt pro matku a dvě děti, byt 3+1 v panelovém domě ve Žďáře nad Sázavou, nová rekonstrukce bytu, požadavek na propojení kuchyně a obýváku, zvětšení koupelny, zachování ložnice a dětského pokoje.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Úprava dispozice bytu

Nejprve jsem se zabývala upravením dispozice bytu s ohledem na zachování ložnice matky a dětského pokoje. Velký požadavek čtenářky je zároveň největší oříšek – propojení kuchyně a obývacího pokoje, s ohledem na nosnou stěnu.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Obvyklý postup je takový, že pokud statik tuto úpravu schválí, není to problém stavební, nejde o tak časově náročnější úpravu jako spíše finančně náročnější, která může rozpočet značně navýšit.

Obvykle nebývá problém s byty v posledním podlaží, ale pokud třeba víte, že sousedé obývající byty nad vámi i pod vámi tuto úpravu již mají, pravděpodobně ji ve vašem bytě statik neschválí.

Praktická šatna v předsíni

„Vycházela jsem tedy ze situace, kdy oba pokoje propojíme, ovšem nebudu navrhovat otvor větší, než je nezbytně nutné.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Druhá změna v dispozici nastala při zvětšení koupelny směrem do chodby. Při zachování stávajícího WC sice zůstal malý zbytek chodby před koupelnou a WC, ale výše uvedenými úpravami došlo ke zvětšení předsíně na úkor obýváku (což nevadí s ohledem na propojení obýváku a kuchyně) a tím jsem v předsíni mohla vytvořit praktickou šatnu," poznamenává bytová návrhářka.

Vybavení předsíně

Vybavení předsíně je základní a běžné, prostor pro odkládání bot a svršků, zrcadlo a úklidová skříň v chodbě před WC a koupelnou. V šatně je počítáno s uložením sezónního šatstva a dalších věcí.

Dětský pokoj

V dětském pokoji je nastíněno možné vybavení pro dvě děti – etážová postel, středně velká šatní skříň, pracovní stůl a komody s policemi. Chybí koberec s ohledem na alergii.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Vestavěná skříň v ložnici

V ložnici byla navržena velká vestavěná skříň pro uložení šatstva a dalších věcí, postel pro matku s čalouněným čelem a maličká komoda v rohu u okna.

S ohledem na případnou alergii může být čalouněné čelo nahrazeno dřevěným, ale mohou být použity speciální nealergenní materiály.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Zajímavý prvek oddělující kuchyň a obývací část

„V obývací kuchyni jsem navrhla prvek oddělující kuchyň a obývací část, jídelní stůl, který zároveň navazuje na kuchyňskou linku. Velmi atypické sezení s lavicemi, které ale mohou být klidně nahrazeny židlemi.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Kuchyňská linka je docela velká a skýtá dostatek úložného prostoru i slušnou pracovní plochu. Nechybí standardní vybavení s vestavěnými spotřebiči. V prostoru u vestavěné lednice a trouby je také potravinová skříň. Obývací prostor zahrnuje již jen pohovku a skříňku s televizí," konstatuje Kateřina Mlejnková.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Stylové vybavení koupelny

Do koupelny byla záměrně a z praktických důvodů umístěna velká sprcha a samozřejmě, kromě umyvadla, zde našla místo i pračka. Nechybí ale ani docela prostorná skříň pro uložení hygienických prostředků a kosmetiky, včetně ručníků.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Vše je jednoduché, vybavení stylově navazuje na vybavení v celém bytě a vše opět kontrastuje s tmavou dlažbou a obklady, které doplňuje dekorativní proužek v horní části.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Barevný kontrast nábytkového vybavení

„Navrhla jsem barevný kontrast tmavé podlahy a světlého dřeva na nábytkovém vybavení. Vše doplňují textilie, kde převažuje teplá červená barva. Všude jsou bílé stěny.

Záměrně jsem zde nenechala příliš prostoru pro dekoraci a jiné „zbytečnosti“, aby se vešlo jen to nejnutnější a zásadní vybavení. Snažila jsem se, aby bylo vše čitelné a jednoduché, s důrazem na praktičnost. Naprosto bez zbytečných dekorativních prvků a módních trendů," doplňuje bytová návrhářka.

Kateřina Mlejnková – návrhy nábytku a vybavení interiérů
Hlavním oborem a zároveň také jejím velkým koníčkem je navrhování nábytku a interiérů, jejich následná realizace se vším, co s vybavením interiérů více či méně souvisí a co vlastně dělá domov domovem. V letech 1997–2001 absolvovala SUPŠ obor nábytkářství. Od roku 2001 se zabývá projektováním interiérů a bytovým designem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám