Hlavní obsah

Proměnit byt lze i bez větších stavebních zásahů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jistě je velmi příjemné získat místo, které můžeme nazývat svým domovem. K úplné spokojenosti to však stačit nemusí. Člověk je totiž tvor spekulující a existuje mnoho otázek, které mu mohou běžet hlavou: Opravdu vyhovuje byt potřebám rodiny nejlépe, jak to jde? Možná by se mu dalo pomoci tak, aby byl přesně podle našich představ.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS (14x)

Článek
Dopis čtenáře
Dobrý den, máme radost, že jste ochotni se naší rekonstrukcí zabývat. Sami jsme uvažovali již o více variantách, ale žádná nám ještě nepřišla ideální (uspokojivá). Jsme čtyřčlenná rodina. Dcera má 15 a syn 19 let. Proč chceme částečnou změnu dispozice bytu? Mnohé zařízení je již opotřebované - kuchyňská linka, zařizovací předměty WC a koupelny, podlaha - přebrousit a nalakovat korek? Rosteme a s tím naše potřeby. Rádi bychom větší kuchyň, vzhledem k posezení u stolu.
V koupelně bychom přivítali dvě umyvadla, případně jedno delší. Pokud by se k vaně vešel i sprchový kout, nebo pouze sprchový kout? - nejsme úplně zajedno, děti si každý den myjí vlasy nad vanou, sprchový kout jim připadá v tomto ohledu nepraktický. Často se pouze sprchujeme, ale já dám občas přednost poležení ve vaně. WC chceme ponechat samostatné a s umyvadlem.
“Obchůzkový” půdorys nám vyhovuje, a to také proto, že “oknem” mezi ložnicí a chodbou přichází denní světlo ke vstupnímu prostoru a skříním v chodbě. Ale zvažovali jsme již i variantu uzavření “obchůzky” k získání většího prostoru pro koupelnu a kuchyň. Pak ale řešíme úložné prostory, o které bychom tím přišli. Nyní k barvám. Máme rádi světlé, spíše teplé barvy. Líbí se nám dřevo, přírodní materiály, sklo. Rádi bychom i nadále hodně světla, i umělého. Naše záliby - často chodíme do přírody, turistika, cyklistika a jiné. V bytě stolní hry, četba, vaření, práce s PC.
Pavel Ch.

Mnoho požadavků

Čtenář měl mnoho požadavků na změnu interiéru bytu, který obývá čtyřčlenná rodina s dospívajícími dětmi. Byt byl rekonstruován v devadesátých letech minulého století a současný stav je již nevyhovující.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Původní stav

Problémem malá koupelna

Zásadní problémem je malá koupelna. Nyní by chtěl čtenář především větší, a to jak s vanou, tak i sprchovým koutem. Toaleta musí zůstat oddělená a do koupelny se musí vejít i pračka.

Zároveň by si představoval buďto dvě umývadla anebo jedno velké s ohledem na frekvenci osob v koupelně.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Chtěli se vyhnout zásadním stavebním úpravám

Dalším zásadním problémem je stará nevyhovující kuchyňská linka, která by měla být také nová a praktičtější. Celkově by se chtěl ale čtenář vyhnout zásadním stavebním úpravám, nebo úplné změně dispozice bytu.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Nové funkční prostory

S ohledem na výše uvedené bylo nutné dispozici bytu upravit a vytvořit nové funkční prostory. V zásadě vše zůstalo na svém místě, ovšem musela jsem zrušit chodbu kolem koupelny.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Díky tomu se zvětšila koupelna a bylo možné ji vybavit tak, jak čtenář požadoval. Prostor pro kuchyň zůstal stejný, takže jsem alespoň přemístila jídelní stůl do obývacího pokoje, aby byla kuchyň více funkční.

Ložnice na stejném místě

Ložnice zůstala na totožném místě, ovšem bylo nutné ji malinko zvětšit, zrušila jsem podivné kosené vstupy do ložnice a dětského pokoje, které tak ubíraly místo z prostoru pokojíčku.

Vstup do ložnice i dětského pokoje je v podstatě na původním místě, ale stěna mezi pokoji je posunuta maličko ve prospěch ložnice.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Pracoviště pro manželku

Hned při vstupu do bytu je malá, ale praktická předsíň. Vlevo je šatna, která nabízí úložný prostor pro obuv a šatstvo. Do šatny vedou posuvné zrcadlové dveře. Vpravo je pak velká skříň (hloubka 80 cm), která skýtá další velký úložný prostor.

Pak dvojité prosklené dveře do obýváku. Tam bylo nutné napěchovat jak jídelní stůl, tak i pohovku a nábytek s úložným prostorem a malé pracoviště pro manželku čtenáře.

Malý snídaňový pultík

V malé kuchyni jsem se snažila kromě úložných prostor ještě vytvořit malý snídaňový pultík, který může zároveň sloužit i jako odkládací místo pro vaření, protože kuchyňskou linku nebylo možné zvětšit.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Nicméně pokud by čtenáři nevyhovoval, může místo něj vytvořit pod okno druhou kuchyňskou linku, kde může vzniknout navíc pracovní plocha pro vaření.

Samostatná toaleta s umyvadlem

Vybavení koupelny je jasné, vešlo se tam vše, co čtenář požadoval. Místo dvou umyvadel jsem použila jedno větší a dvě baterie.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS
Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Toaleta je samostatná s malým umyvadlem. Na konci chodby je pak další šatna, kterou lze využít jak pro šatstvo, tak i pro uložení jiných věcí.

Skříňky a poličky v dětském pokoji

Díky posunutí stěny směrem do dětského pokoje, se do ložnice vešla malinko širší postel než nyní čtenář má, ale také skříňky, kde je i pracovní kout pro manžela.

Původní postel byla šířky 140 cm, nyní je celkový rozměr postele 165x205 cm, to znamená, že je možno použít matrace 160x200 cm.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

V dětském pokoji jsem se snažila maximálně využít prostor tak, aby bylo co nejvíce skříněk a poliček, aby vše působilo čistě a uklizeně.

Barevné ladění

Barevně jsem se snažila využít potenciál a nadčasovost bílé barvy, která se krásně doplňuje s dekorem světlého dřeva na podlaze a nábytku. K zútulnění jsem použila světlé pastelové barvy a v ložnici pak tapetu. Jinak je prostor světlý a jemný. Obklady v koupelně jsou Rako Random.

Maximální využití prostoru

Nový prostor je tedy maximálně využitý a praktický, diskutabilní může být průchodnost obývacího pokoje a kuchyně, s ohledem na praktickou a vysněnou koupelnu a funkční pokoje i dostatečný úložný prostor to za to ale stojí.

Kateřina Mlejnková – návrhy nábytku a vybavení interiérů
Hlavním oborem a zároveň také jejím velkým koníčkem je navrhování nábytku a interiérů, jejich následná realizace se vším, co s vybavením interiérů více či méně souvisí a co vlastně dělá domov domovem. V letech 1997 - 2001 absolvovala SUPŠ obor nábytkářství. Od roku 2001 se zabývá projektováním interiérů a bytovým designem.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám