Hlavní obsah

Proměna podkroví secesního domu

Byt v pražské Zborovské ulici je umístěn v podkroví secesního domu. Dispozičně je řešen jako otevřený mezonet 2+kk s terasou. Původní dispozice se zásadně neměnila, pouze se rozšířil obytný prostor v horním patře, a to vybouráním malé koupelny a krbu.

Foto: Tomáš Dittrich a časopis Bydlení mezi panely

Dispozičně je byt řešen jako otevřený mezonet 2+kk s terasou.

Článek

„Při rekonstrukci bytu i výstavbě domu začínáme u celkové podoby, do jakého stylu má být celé řešení koncipováno. Tím se mění i propozice realizací. Některé styly žádají stavební úpravy, které musíme podchytit na samém začátku,” poznamenává architektka Ivana Šustrová ze studia Designist.

Byt byl vybaven masivním schodištěm a kazetovou MDF podlahou. Vše doplňovalo obložení stěn včetně úložných prostor v rustikálním stylu. Zadáním bylo byt prosvětlit, sjednotit, dispozičně vhodně upravit a více propojit s terasou. Byt je určen na krátkodobý pronájem, a proto nebylo potřeba řešit větší úložné prostory.

Stavební část zahrnovala bourací práce, úpravy rozvodů elektroinstalace, výměny podlah, SDK podhledy a demontáže schodiště a vestaveb. Masivní dvouramenné schodiště bylo nahrazeno montovaným subtilním točitým schodištěm Puure s ocelovou podestou.

Veškeré podlahy byly sjednoceny v provedení masiv dub olej vč. nových schodnic pro výstup na terasu.

Vybouraný prostor v horním podlaží slouží jako ložnice s výhledem na terasu. Byt byl dále vybaven novými úložnými prostory při vstupu a v kuchyňské lince, vše v jednoduchém industriálním stylu. Celkový koncept je doplněn repasovaným retro nábytkem a osvětlením, barevný akcent dodávají obrazy od Martina Feri.

Styčný bod celé realizace

U bytů s většími dispozicemi jde hlavně o skloubení jednotlivých částí otevřeného prostoru tak, aby dohromady tvořily celek, ale každá zvlášť byl samostatnou jednotkou s vlastním záměrem. Toho je možné docílit využitím různých materiálů, které prostor pocitově rozdělí.

Podkrovní byt získal díky nástavbě výrazný benefit

Bydlení

Opět je nutné dbát na čisté linie a nápadité prvky, které chytře doplňují jednotlivé místnosti. Pokud jde o dvoupodlažní byt, lze vybírat stěžejní místo, které je styčným bodem celé realizace.

Slovo architektky

„Navrhuji soukromé i komerční interiéry, včetně kompletní realizace s dozorem při dodání a montáži interiéru. Dále nabízím poradenství ve výběru doplňků a dekorací, popřípadě předělání již zařízených interiérů. Návrhy jsou vytvořeny podle stylu klientů a jejich preferencí. Odrážející jejich potřeby a životní styl.

Návrh a realizace interiéru jsou rozděleny do tří fází. A to takto: - studie / celkový návrh a vizualizace / realizace,” poznamenává architektka.

Technické údaje

Návrh a realizace: Ivana Šustrová

Ateliér: Designist

Spolupráce: Erika Táborská

Generální dodavatel stavby: Dekbet

Projekt + realizace: 2016

Užitná plocha: 83 m2

Reklama

Výběr článků

Načítám