Hlavní obsah
Barevnost interiéru byla odvozena od kamenné stěny, která se majitelům líbila na první pohled. Foto: Jiří Ernest a časopis Bydlení mezi panely

Proměna obývacího pokoje, který zamrzl v 80. letech minulého století

Stav obývacího pokoje z 80. let minulého století byl zcela nevyhovující. Bylo zde mnoho nevyužitého prostoru kvůli nesprávně umístěnému vstupu na terasu, chyběly úložné prostory a krb na dřevo se již dlouhá léta nevyužíval. Proto se klienti rozhodli pro radikální a kompletní proměnu.

Barevnost interiéru byla odvozena od kamenné stěny, která se majitelům líbila na první pohled. Foto: Jiří Ernest a časopis Bydlení mezi panely
Proměna obývacího pokoje, který zamrzl v 80. letech minulého století

Měnilo se vše od podlahy, radiátorů, nábytku, osvětlení, interiérových dveří až po změnu velikosti oken. Právě úprava oken a dveří na terasu, se kterou obytný prostor sousedí, pomohla lepšímu využití obývacího pokoje tak, aby vyhovoval současným nárokům klientů.

„Jeden z původních vstupů na terasu se zazdil. Do vzniklého koutu se umístil pracovní stůl s policemi, pro který v domě nebyl vhodný prostor. Okno vedle pracovního stolu se zmenšilo tak, aby po jedné straně mohly být umístěny vestavěné úložné skříně. Jejich úchytky byly zvoleny velmi nenápadné a zapuštěné, aby skříně zbytečně nepoutaly pozornost a více plnily funkci barevného protipólu tmavé, kamenné stěny, která je hlavním motivem místnosti,” poznamenává architektka Eva Kubíčková. Rekonstrukci pak prováděla rodinná firma Karla Muchy z Nučic.

Takto nenápadným způsobem se zvětšily úložné prostory, kterých ani v rodinném domě není nikdy dost. Z důvodu stísněnosti kuchyně, která ještě na svou rekonstrukci teprve čeká, byla nerezová lednice umístěna co nejblíže kuchyni a zakomponována do řady vestavěných skříní.

Okno nad původní pohovkou se zvětšilo na francouzské s posuvným křídlem. Vznikl pohodlnější vstup na přilehlou terasu a přímo z pohovky je krásný výhled do zeleně.

Klienti se po pohovoru s architektkou rozhodli pro radikální a kompletní proměnu obývacího pokoje.

Foto: Jiří Ernest a časopis Bydlení mezi panely

Nepoužívaný krb uprostřed místnosti se odstranil a vznikla tak nika na atypický nábytek s policovou částí a s prosklenou částí. Tyto prvky interiér oživují a díky vhodně zvolenému materiálu více zateplují.

Zbylý nábytek je kombinací moderního a antik stylu. Ten se vyskytuje jako konferenční stolek a jako dekorace v podobě lampy a koberce.

Niky pro zapuštěnou televizi

„Již zmiňovaným hlavním motivem obývacího pokoje je TV stěna, která je obložena pravým kamenem. Do této stěny byly před obložením vytvořeny niky pro zapuštěnou TV obrazovku a audio. Při práci byla nutná přesnost a šikovnost řemeslníků,” vysvětluje architektka.

Aby se opticky prostor rozdělil, snížil se nad pohovkou SDK podhled a umístily se zde zapuštěné bodovky. Na zbylém stropě byla osazena přisazená světla. Díky rozdělení světelných okruhů si mohou obyvatelé dopřát různé světelné atmosféry podle momentální nálady.

Barevnost interiéru byla odvozena od kamenné stěny, která se majitelům líbila na první pohled. Objevují se v ní jak černé, tak i šedé odstíny. Podlaha byla vybrána ve středně světlém a teplém odstínu hnědé. K těmto nejvíce použitým barvám v místnosti se podřizovalo zbylé barevné ladění.

Radiátory se barevně sladily s vestavěnou skříní, naopak pracovní stůl a vestavěný nábytek do niky se ladily k odstínu podlahy.

Pohovka je v teplé, světle šedé barvě, důležitým aspektem při její koupi byla pohodlnost. Klienti také měli požadavek na místo pro občasné přespání příležitostné návštěvy. Nechtěli však pohovku rozkládací a tak se tento požadavek vyřešil pohodlnou lenoškou s polohovacím záhlavím a zápatím.

Slovo architektky

„Navrhování interiérů je mojí vášní! Vím, že důležitým prvkem pro interiér šitý na míru je otisk charakteru klienta. Je důležité podpořit jeho životní styl, ať již jde o mladého člověka, který vyznává dynamický styl života, nebo rodinu, která chce vytvořit harmonické a bezpečné místo, či starší klienty, kteří si dopřejí pohodlí a poklidně laděný interiér,” líčí autorka projektu.

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků