Hlavní obsah

Proměna mezonetového bytu měla vyřešit nevhodné dřívější úpravy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V ulici Haštalská na Starém Městě na Praze 1 se nachází byt o velikosti 121 m². Při rekonstrukci se velký důraz kladl na výběr kvalitních materiálů, které mají dlouhou životnost a zároveň nevyžadují náročnou údržbu. Součástí rekonstrukce byl také záměr prosvětlit a pozdvihnout prostor a eliminovat jeho stísněnost.

Foto: Tomáš Slavík a časopis Bydlení mezi panely

V kuchyni přibylo nové střešní okno.

Článek

Zadavatelem rekonstrukce je soukromá osoba, byt slouží k dlouhodobému pronájmu. Díky svým dispozicím může sloužit jednotlivci, páru nebo tříčlenné rodině.

Dotčený objekt je reprezentativní nájemní bytový dům z roku 1902 postavený podle plánů stavitele Jana Huga Dvořáka pro podnikatele Vácslava Havla. V roce 1929 byl v půdním prostoru zřízen ateliér s bytem pro akademického malíře Ženíška, teprve v 90. letech 20. století byl vestavěn další půdní byt.

„Naším primárním cílem bylo dosáhnout maximální otevřenosti a propojenosti prostoru, která vyváží pocit stísněnosti, který se v půdních bytech může objevovat,” vysvětluje autorka návrhu architektka Jitka Hlaváčková ze Studia acht.

Chybějícího osvětlení v přízemí mezonetu se dosáhlo umístěním celoskleněné stěny s posuvnými dveřmi do pokoje při dvorní fasádě a především osazením nového střešního okna v kuchyni.

Další změny v interiéru nastaly díky otevření vstupního prostoru do obývací části a odstranění sádrokartonových příček, které rozdělovaly spodní prostor mezonetu. Bouralo se i v půdní části – konkrétně v šatním prostoru, kde došlo k jeho kompletnímu otevření, čímž se dosáhlo plnohodnotného využití této části mezonetu.

Napravit nevhodné stavební úpravy

Cílem rekonstrukce mezonetového podkrovního bytu bylo napravit nevhodné stavební úpravy z roku 2007.

Kromě odstranění sádrokartonových příček se jednalo o mnoho dílčích úprav, které prostor podpořily a pozdvihly, například odhalení dřevěných částí krovu a odstranění kovových zábradlí z 90. let.

Foto: Tomáš Slavík a časopis Bydlení mezi panely

Při rekonstrukci došlo i na výměnu podlah.

Eliminaci pocitu stísněnosti a povýšení estetiky prostoru sloužily mimo jiné i vhodně zvolené barevné kombinace – světlé pastelové barevné odstíny v kombinaci s černou, které se opakují v celém prostoru.

Výsledkem správně zvolené barevné kombinace je mimo jiné i potlačení původní stísněnosti podkrovních prostor.

Modernizace koupelen

V přízemí i v horním patře byly zmodernizovány původní koupelny, ve kterých byla použita velkoformátová keramika v barvách šedé a černé.

„Stávající obklady a dlažba v koupelnách byly zastaralé, neodpovídající současnému trendu, došlo tedy k jejich výměně. Nové velkoformátové keramické obklady a dlažby tvoří kombinace šedého odstínu Grey Fluery a černého Nero Marquina. Stejný typ keramiky Grey Fluery byl použit i na obklad za kuchyňskou linkou,” uvádí autorka návrhu.

Jedním z hlavních prvků bytu pro mladou rodinu se stalo dřevo

Bydlení

Významným prvkem změny v interiéru je zvýšení všech dveřních otvorů se skrytou zárubní s osazením kování černé barvy. Došlo i k výměně podlahy, protože stávající dřevěná podlaha z parketových vlysů byla již ve velmi špatném stavu. Nově byla položena kvalitní vinylová podlaha Amadeo Pure, typ Herringbone.

V celém bytě byl na přání klienta navržen a vyroben nábytek v moderním jednoduchém stylu v jemných barevných odstínech v kombinaci s dubovou dýhou, který účelně a prakticky zaplňuje interiér.

„S klienty jsme po celou dobu rekonstrukce intenzivně spolupracovali, takže výsledek se jim velice líbil,” říká architektka.

Technické informace

  • Datum realizace: 2020
  • Délka realizace: 12 měsíců
  • Rozpočet: 2 150 000 Kč
  • Užitná plocha: 121 m²
  • Autorka: Jitka Hlaváčková
  • Na realizaci se podílely tyto firmy: Devoto, Glassvision, Dorsis, stavební firma Jan Otradovec

Reklama

Výběr článků

Načítám