Hlavní obsah

Přivítejte jaro novým zahradním nábytkem. Rady, jak vybrat ten pravý

Novinky, Zboží.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRODUKTOVÝ ČLÁNEK

Ačkoli to tak za oknem nevypadá, jaro už je za dveřmi, a tak všichni netrpělivě vyhlížíme sluneční paprsky. Pokud máte zahradu, pak se vám nejen pro tyto chvíle bude hodit nějaké to pohodlné posezení. Jak vybrat to pravé?

Foto: Profimedia.cz

Vhodně zvolený nábytek podtrhne vzhled celé zahrady.

Článek

Přemýšlíte, že byste svou zahradu vybavili pergolou či novým nábytkem? Poradíme vám, jak se vyznat v nabídce na trhu a jak vybrat posezení, které bude k odpočinku skutečně lákat.

Není křeslo jako křeslo

Ještě než se začnete věnovat estetické stránce při výběru nového zahradního nábytku, zaměřte se spíše na praktická kritéria. Tím prvním je materiál. Zatímco na krytou terasu či pod pergolu se zastřešením můžete zvolit nábytek z méně odolného materiálu, pokud počítáte s tím, že stůl a židle budou stát na zahradě nekryté prakticky po celou sezónu, měli byste investovat do opravdu odolného nábytku.

Tradičním a také velmi oblíbeným materiálem zahradního nábytku je dřevo. Při výběru dřevěného nábytku je nejdůležitějším kritériem jeho odolnost. Moderní dřevěné vybavení zahrady je poměrně odolné a bude vám sloužit řadu let – jen se řiďte pokyny výrobce týkajícími se údržby či uchovávání nábytku v závislosti na typu dřeva.

02_brezen_Zbozi_Zahradni nabytek_1

1. Palram Sierra 5400, od 27 718 Kč

1. Palram Sierra 5400, od 27 718 Kč 2. MWH Universal 105, od 3 720 Kč

1. Palram Sierra 5400, od 27 718 Kč 2. MWH Universal 105, od 3 720 Kč 3. Rojaplast Bogota, černá, od 6 830 Kč

4. Allibert Corfu Set, od 6 990 Kč

Navzdory živlům

Především pokud očekáváte od zahradního nábytku nejen elegantní vzhled, ale i velkou odolnost, porozhlédněte se po nábytku kovovém. Nejčastěji seženete posezení z hliníku nebo oceli. U hliníkového nábytku záleží na kvalitě použitého materiálu – pokud je konstrukce tvořena jen úzkými trubkami, hrozí po čase její zohýbání. Hliník nicméně nepodléhá korozi (nebudou mu tedy vadit ani deště, ani mrazy) a navíc je lehký, takže manipulace s nábytkem je velmi snadná.

Ocelový nábytek je většinou opatřený protikorozním nátěrem, a tak vydrží na zahradě prakticky celou sezónu, aniž byste se o něj museli nějak starat. Pamatujte však, že necháte-li jej stát na slunci, jen tak se na něj neposadíte. Tento materiál má totiž velmi výraznou teplotní vodivost. Proto ho někteří výrobci kombinují například se dřevěnými prvky (opěrky rukou či hlavy apod.). Vyplatí se navíc přikoupit také polstry na zahradní nábytek (ostatně ty oceníte u všech typů materiálu, z nichž jsou venkovní křesílka a spol. vyrobena).

02_brezen_Zbozi_Zahradni nabytek_2

1. Allibert Daytona lehátko, od 2 650 Kč

1. Allibert Daytona lehátko, od 2 650 Kč 2. Palram Sierra 4200, od 20 999 Kč

1. Allibert Daytona lehátko, od 2 650 Kč 2. Palram Sierra 4200, od 20 999 Kč 3. Creador Evan Lux Comfort, od 2 443 Kč

4. La Siesta Carolina, od 2 770 Kč

Dalším materiálem, který zdobí nejednu zahradu či terasu, je ratan. Klasický ratanový zahradní nábytek je sice velmi elegantní, nicméně nepatří k nejodolnějším. I proto řada lidí volí zahradní nábytek z umělého ratanu. Při správné údržbě vám bude dělat radost mnoho sezón. Velmi odolným a také rozšířeným materiálem venkovního nábytku je i plast. Plastový zahradní nábytek můžete mít venku od jara až do podzimu, aniž by (při základní péči) utrpěl nějaké zásadnější poškození.

Při koupi zahradního nábytku se nemusíte omezovat jen na klasické židle, stoly či křesla a lavice. Vybavit venkovní posezení můžete také nejrůznějšími závěsnými křesílky, „vajíčky“ či houpačkami, a pokud k tomu máte vhodné stromy, pak i houpacími sítěmi. Při grilování oceníte nejrůznější odkládací pulty či pojízdné stolky, pro úklid polstrů a dalších doplňků se vám budou hodit venkovní úložné prostory.

Pod střechou, či pod hvězdami?

Rádi byste své venkovní posezení umístili pod romantickou pergolu? Při jejím výběru pamatujte, že musíte nejprve zvážit, zda bude pergola stát samostatně na zahradě, nebo zda se bude „opírat“ o stěnu vašeho domu a vytvoří tak jakousi terasu.

02_brezen_Zbozi_Zahradni nabytek_3

1. Gutta Terrassendach Original, od 33 746 Kč 2. Keter Eden Garden Bench, od 2 940 Kč

1. Gutta Terrassendach Original, od 33 746 Kč 2. Keter Eden Garden Bench, od 2 940 Kč 3. Happy Green Tuvalu, 4 díly, od 6 299 Kč

4. Happy Green Catania, od 6 999 Kč

Tradiční pergola bývá nezastřešená a často se po ní „plazí“ popínavé rostliny, které poskytují stín a také působí velmi romanticky. Nicméně na trhu seženete i zastřešené pergoly, u nichž nehrozí, že budete muset rychle utíkat do „bezpečí“, kdykoli se přižene jarní přeháňka.

Pergolu vždy vybírejte podle prostorových nároků (kolik lidí ji bude využívat, jaký nábytek chcete mít apod.), ale také v souladu s architekturou vašeho obydlí či zahrady. Ostatně tomu byste měli přizpůsobit i materiál pergoly. Tradiční je samozřejmě pergola ze dřeva, nicméně v oblibě poslední dobou stoupají i hliníkové pergoly. Ty se hodí především k novým, moderním stavbám. Jejich výhodou je vyšší odolnost a také fakt, že jsou prakticky bezúdržbové.

Tento článek podporuje službu Zboží.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám