Hlavní obsah
Centrální prostor je rozdělen na jednotlivé funkce. Foto: Alexandra Timpow a časopis Bydlení mezi panely

Pražský byt nevyužíval svůj potenciál, architekti to změnili

Pražský byt v původním stavu zcela popíral svůj potenciál a jeho podstatu. Kontakt s unikátními záběry Prahy byl vyblokován obrovskou šatní skříní nevalného provedení, umístěnou napříč bytem. Architekti s majitelem ho společnými silami dovedli do dnešní podoby a klient se, dle jeho slov, při každém návratu raduje z výsledku.

Centrální prostor je rozdělen na jednotlivé funkce. Foto: Alexandra Timpow a časopis Bydlení mezi panely
Pražský byt nevyužíval svůj potenciál, architekti to změnili

„Klienti ocenili naši upřímnost v popisu všech skutečností, a i když původně neplánovali tolik změn, ve vteřině pochopili, co jim spolupráce a rekonstrukce může přinést. Jejich otevřenost a velké nasazení pak umožnilo vznik uceleného výsledku, ze kterého se můžeme společně těšit. Vzhledem k umístění bytu na hraně Kavčích hor jsme především otevřeli hlavní prostor velkolepému výhledu na Vyšehrad, Pražský hrad, Karlův most a další.

Menší ložnice jsou ponechány bez větších dispozičních změn v původním rozložení. Oddělením předprostoru ložnic jednoduchým závěsem však došlo k přeuspořádání a jisté hierarchizaci vstupního prostoru, což jsme považovali za velmi důležité,” popisuje architektka Markéta Zdebská.

Hlavní prostor je ve své ploše 53 m2 otevřen průhledům a následně jemně rozčleněn na jednotlivé funkce kuchyně s jídelnou, „rozhlednu” v podobě kuchyňské lavice s knihovnou, obývákové části s pohodlným gaučem a pracovny.

„Od chodby je hlavní prostor možné oddělit pivotovými dveřmi s pískovaným vzorem,“ poznamenává architektka, která se na realizaci podílela se svým kolegou Markem Žáčkem.

Slovo architektky

„Přístup našeho studia se zrcadlí v respektu ke klientovi, k prostředí a ke koncepční práci. Cílem je nacházet hloubku a vrstevnatost v projektech, které jsou ateliéru svěřeny do péče,” poznamenává architektka.

Technické údaje

  • Autor: Markéta Zdebská, Marek Žáček (BY architects)
  • Klient: soukromá osoba
  • Lokalita: Praha
  • Typ stavby: rekonstrukce bytové jednotky
  • Projekt: 2018
  • Realizace: 2019
  • Užitná plocha: 92 m2

Použité materiály

PUR stěrka v pískovém odstínu, nové dubové parkety do stromečku v ložnicích, vestavěný nábytek bíle lakovaný v kombinaci s borovou překližkou a barevnými akcenty z probarvované mdf desky Valchromat.

Kuchyňská a koupelnová deska s dřezem / umyvadlem z materiálu Dupont Corian. Dveře se skrytou zárubní Invisidoor Argenta a pivotové křídlo od firmy Bdoors, kliky a vodovodní baterie v provedení golden sunrice (Grohe), repasovaný nábytek a světla v kombinaci s novými kusy, ocelové rámy v antracitovém komaxitu.

Nábytek kompletně navržen na míru a následně vyroben firmou Devoto.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků