Hlavní obsah
Schodiště na galerii získalo jednoduchý přímočarý tvar a svojí novou pozicí dělí plochu mezi jídelním stolem a obývací částí. Foto: Jiří Ernest a časopis Bydlení mezi panely

Podkrovní byt získal díky nástavbě výrazný benefit

Díky nástavbě zimní zahrady se proměnil zastaralý podkrovní byt v Praze - Košířích ve velkorysý prosvětlený prostor s impozantními výhledy z nově vzniklé terasy.

Schodiště na galerii získalo jednoduchý přímočarý tvar a svojí novou pozicí dělí plochu mezi jídelním stolem a obývací částí. Foto: Jiří Ernest a časopis Bydlení mezi panely
Podkrovní byt získal díky nástavbě výrazný benefit

„Příběh proměny mezonetového bytu přitom začal rozhodnutím společenství vlastníků o celkovém zateplení bytového domu. Ten by sám o sobě nebyl ani po šedesáti letech od svého vzniku v úplně špatné stavební kondici,“ konstatují architekti Vojtěch a Prokop Jirsovi z atelieru Jirsa- architekti.

Volný půdní prostor, kde se původně jen sušilo prádlo, ale samozřejmě ukrýval potenciál na dostavbu podkrovních bytů a jejich nástavba se ukázala jako kámen úrazu pro další životnost domu.

Konstrukce krovu byla divoce nastavěna z fošen a použitých trámů, prkenný záklop zakryly pouze asfaltové šindele, ve skladbě stěn i střechy mnohdy úplně chyběla tepelná izolace.

To vše vyplulo na povrch právě při průzkumných pracích k projektu celkového zateplení. Celé střešní nástavbě se musela věnovat zvláštní péče. Zároveň jeden z podkrovních bytů měnil majitele a bylo celkem logické, že noví majitelé spojí svoji představu o úpravě bytu s celkovými úpravami v domě.

Tento byt tak mohl posloužit jako prostor pro podrobné sondování konstrukcí a poskytl spoustu cenných informací i pro zbytek domu.

Rozšíření o zimní zahradu

Jakmile bylo jasné, že se konstrukce krovu bude muset dovyztužit, skladbu doplní nadkrokevní izolace a dům bude krýt nová střecha z falcovaného plechu, začali se majitelé bytu zajímat o možnosti, jak z jeho polohy vytěžit více a jak skromnou horní úroveň bytu rozšířit o zimní zahradu s terasou a pěkným výhledem.

Na začátku architekt Vojtěch Jirsa navrhnul několik variant. Z nich byla vybrána ta, která částečně využila konstrukci stávající mansardy v krovu a ponechává tak možnost podobné přístavby i v ostatních podkrovních bytech.

Nespornou výhodou bytu je dostatek světla.

Foto: Jiří Ernest a časopis Bydlení mezi panely

„Od umístění zimní zahrady s terasou se potom začalo odvíjet řešení přestavby celého bytu. Původní dispozice logicky navazovala na instalační jádra bytů v nižších patrech, vestavba schodiště do mezonetového prostoru však z dispozice udělala poněkud těžkopádný celek, kde všechny cesty vedly nikoliv do Říma, ale přes průchozí obývák,“ podotýká architekt.

Schodiště vlastně kusem nábytku

„Nově se tedy kuchyně odpoutala po pečlivém přepočítání spádu kanalizace do společného prostoru s jídelnou a obývacím pokojem.

Schodiště na galerii dostalo jednoduchý přímočarý tvar a svojí novou pozicí dělí plochu mezi jídelním stolem a obývací částí. Schodiště se tak stalo vlastně kusem nábytku, plní i funkci TV stěny a úložného prostoru“, konstatují architekti.

Kuchyně se po pečlivém přepočítání spádu kanalizace odpoutala do společného prostoru s jídelnou a obývacím pokojem.

Foto: Jiří Ernest a časopis Bydlení mezi panely

Obývací pokoj mohl být díky pozici bytu pod střechou ještě doplněn malou krbovou vložkou, která dotváří atmosféru hlavně v zimních měsících. Po zbytek roku je většinu dne zmíněná část bytu zalitá světlem ze zimní zahrady. Ta totiž částečně přesahuje i nad jídelnu a díky galerii v horní části mezonetového bytu vzniká velkorysé otevření dispozice přes dvě patra.

Rodičovská ložnice s vlastní šatnou

„Na svém původním místě zůstala vlastně jen koupelna a jeden z pokojů v jižním štítu domu. Nyní jsou ve štítu dva sousedící pokoje, jeden z nich slouží jako rodičovská ložnice s vlastní šatnou. Koupelna se ve své původní pozici musela trochu uskromnit, aby se společně s ní mohlo v daném místě objevit i samostatné WC a technický kout pro kotel a pračku,“ vysvětlují architekti.

Jednoduše zařízená ložnice je vybavena velkou vestavěnou skříní.

Foto: Jiří Ernest a časopis Bydlení mezi panely

Možná ještě větší boj s místem však nastal při umisťování druhého WC na galerii pod hřebenem. Nakonec se vše po mnoha peripetiích při realizaci podařilo zkoordinovat a výsledkem je kompletně zrekonstruovaný plášť domu i přestavěný mezonetový byt v podkroví.

I z galerie se může člověk kochat výhledy do okolí.

Foto: Jiří Ernest a časopis Bydlení mezi panely

Slovo architektů

„Jako bratrská dvojice jsme od malička zvyklí se doplňovat a na tomto principu funguje i náš ateliér. Coby architekti spolupracujeme od studií, kdy vznikly naše první společné návrhy. V roce 2009 jsme založili ateliér se zaměřením na energeticky úsporné stavby.

Cílem naší práce je skloubení moderní architektury a šetrného přístupu k přírodě, ať už jde o novostavby nebo rekonstrukce. Pro naše stavby je důležité také to, jak dokážou svým fungováním přispět ke kultivaci okolí i pohodlí svých uživatelů,“ konstatují architekti.

Zapojte se do naší přehlídky vánoční výzdoby oken

Máte na Vánoce hezky vyzdobená okna? Rádi byste ostatní inspirovali a třeba se i trochu pochlubili? Pošlete nám fotografii své vánoční okenní výzdoby a my z nejpovedenějších příspěvků vytvoříme přehlídku, na kterou se můžete těšit během svátků v rubrice Bydlení.

Své fotografie, třeba i s krátkým popisem či příběhem, posílejte do redakce na adresu bydleni@novinky.cz.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků