Hlavní obsah

Perla moderní architektury - vila Tugendhat

Novinky, Kristýna Křížová

Světoznámá perla moderní architektury vila Tugendhat se nachází v Brně. Můžete si udělat příjemný výlet a prohlédnout si jedinečnou architekturu. Vila pochází z let 1929 - 1930 a stojí na mírně svažitém pozemku v Brně na Černých polích.

Článek

Vilu navrhl jeden z nejvýznamnějších světových architektů 20. století - Ludwig Mies van der Rohe, na přání manželů Tugendhatových, po kterých také tato jedinečná stavba nese název. Architektura vily se řídí principy skupiny De Stijl, prostor tak byl navržen podle principu paralelních a pravoúhlých ploch.

Dům je navržen tak, že se z ulice vstupuje do prvního patra domu a až odtud se pak sestupuje dolů do přízemí, do jídelny a do pracovny. Do zahrady se manželé Tugendhatovi mohli dívat obrovskými okny.

.: Vila Tugendhatfoto: PRÁVO/Milan Malíček

Architekt spojil obytný prostor s krajinou, skla totiž zasunul rovnou do podlahy a my tak máme dojem, že mezi prostorem uvnitř a venku není žádný rozdíl. Také dlažba je záměrně použita stejná venku i vevnitř, což ještě umocňuje tento dojem, že jsme zároveň v domě, i na zahradě. Architekt tak vytvořil působivý dojem „kontinuálního prostoru“.

Co se interiéru týče, tak ten je značně asketický, v prostoru je jen málo nábytku, základní kusy však byly navrženy samotným architektem Miesem van der Rohe, a to speciálně pro tento prostor. Architekt měl smysl pro minimalismus a jednotlivýn kusům nechával dostatek místa.

Jak vypadá vila uvnitř

Autorovým krédem bylo, že „méně je někdy více“. O to pečlivěji se ale jednotlivým kusům věnoval, detaily nábytku jsou vyrobeny z luxusních materiálů. Můžete se nechat inspirovat, a pokud máte doma nějaký pěkný kousek nábytku - dejte mu prostor a nechte jej vyniknout.

.: Interiér brněnské vily Tugendhatfoto: PRÁVO/Milan Malíček

Vila je zapsána do seznamu světových památek UNESCO a je obdivována i kritizována pro svou „chladnou dokonalost“. Udělejte si tak čas a jděte si prohlédnout tento architektonický skovost naší republiky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám