Hlavní obsah

Pánská koupelna dostala po rekonstrukci barevné pruhy s vanilkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekonstrukce koupelny není levná záležitost. Na druhou stranu ji zase neměníme každý deset let. Ale kdo by chtěl utrácet, když může ušetřit? Podle zkušeností stavebních firem je typické, že lidé většinou nemají o ceně za rekonstrukci koupelny přesnější představu. S čím tedy musíme počítat?

Foto: časopis PANEL PLUS

Pánská koupelna v jednoduchém stylu

Článek

Pokud se chystáte rekonstruovat bytové jádro a plánujete, jak by měla nová koupelna vypadat, zkuste si nechat navrhnout přestavbu, včetně cenové kalkulace, odbornou firmou. Pro lepší představu vám pomohou graficky zpracované vizualizace a plánky, které jsou již dnes u mnoha stavebních firem samozřejmostí.

V konkrétním uvedeném případě byla rekonstrukčně řešena pánská koupelna v jednoduchém stylu. Po rekonstrukci byly použity tlumené barvy série Frostica – Rako. Zdobení celého prostoru je řešeno střídáním barev v horizontálních pruzích.

Koupelnu střídmě doplňuje nábytek v barvě vanilky. Tuto koupelnu je možno oživit doplňky ve výrazných pastelových barvách.

Požadujte rozpočet

Cenu zařizovacích předmětů, obkladu a dlažby si dovedeme spočítat a znásobit sami. Podstatně horší situace je, pokud bychom měli odvodit ceny prací a související položky - mnohé bychom asi ani neuměli vyjmenovat, ale pro realizaci jsou zcela nezbytné.

Foto: Novabyt, časopis PANEL PLUS

Celkové rozvržení koupelny

Každá dobrá firma by nám měla před podpisem smlouvy o dílo předložit rozpočet, rozepsaný po jednotlivých položkách. Není dobré přemlouvat firmu, že tu, či onu práci si se švagrem uděláte o víkendu sami. Podle zkušeností stavebních firem by to téměř určitě znamenalo značnou časovou ztrátu v nabitém programu rekonstrukce.

Navíc by práce bez odpovídajícího vybavení a zkušeností asi nebyla odvedena v očekávané kvalitě jako u odborníků. Realizační firma navíc uzavřenou smlouvou ručí za výsledek realizace, a pokud je skutečně seriózní, na nic takového by ani nepřistoupila.

Finanční náročnost

Stanovit minimální cenu rekonstrukce bytového jádra je velmi obtížné. Zatímco ceny zařizovacích předmětů jsou ve všech městech zhruba srovnatelné, práce i doprovodné služby se mohou i výrazně lišit podle lokality. Rozdíly najdete pochopitelně i mezi jednotlivými firmami a záleží na vás, jak jejich nabídku vyhodnotíte.

Foto: Novabyt, časopis PANEL PLUS

Cena za kompletní rekonstrukci začíná na částce zhruba 100 000 Kč. V této hodnotě je započítán stavební materiál, přípravné práce (bourání původního jádra, manipulace se stavebním materiálem, přistavení kontejneru), práce řemeslníků, cena zařizovacích předmětů (vana, umyvadlo, baterie, záchodová mísa a instalační systém, obklady, dlažba a dveře).

Foto: Novabyt, časopis PANEL PLUS

Horní hranici modernizace je v podstatě nemožné stanovit - záleží jen na vašich finančních možnostech a zvoleném vybavení.

Foto: Novabyt, časopis PANEL PLUS

Kvalita se vyplatí

Jak často předpokládáte, že budete ve vaší koupelně měnit vanu, případně její umístění, umyvadlo, podlahu a další? Jistě předpokládáme, že nám celková rekonstrukce koupelny vydrží deset, i dvacet let. S tímto časovým horizontem však už k ní musíme dnes přistupovat. Nevyplatí se zbytečně ušetřit několik tisíc korun, na druhou stranu je více než vhodné si veškerý nákup pečlivě rozmyslet. Vyplatí se vsadit na kvalitu.

Foto: Novabyt, časopis PANEL PLUS

Návrh WC

Foto: Novabyt, časopis PANEL PLUS

Fota: Novabyt, časopis PANEL PLUS

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám