Hlavní obsah

Omšelý interiér proměnili majitelé v barevnou oázu plnou svěžesti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakub s Danielou jsou životní partneři, ale také spolu pracují pod značkou 1 + 1 atelier. Po zvážení všech pro a proti se rozhodli starý čtyřiašedesátimetrový byt po Jakubově babičce zrekonstruovat a využít ho pro vlastní bydlení. Zatím jednu místnost bytu využívají jako pracovnu, ale časem se promění v dětský pokoj.

Foto: Jiří Ernest, časopis Panel Plus

Byt nevyhovoval novým majitelům především svou dispozicí. Interiér byl příliš tmavý a komplikovaný.

Článek

K příjemné infrastruktuře místa lze k výhodám zdejšího bydlení přičíst i okolní udržovanou zeleň a zanedbatelné není ani nejvyšší páté patro, které skýtá pěkný výhled do krajiny a okolní zástavby.

Byt ovšem bylo třeba provzdušnit, prosvětlit a eliminovat nevyhovující malé pokojíčky.

Všechno bylo průchozí

„Nepříjemné bylo i to, že vše bylo průchozí,“ komentuje nešťastnou dispozici bytu Jakub a pokračuje: „Likvidací příčky jsme se snažili zvětšit především obývací pokoj, kde člověk tráví většinu času, a propojit ho s kuchyní a jídelnou.“

Foto: Jiří Ernest, časopis Panel Plus

Stav před rekonstrukcí

„Zvažovali jsme více návrhů úprav interiéru, ale nakonec jsme ložnici přemístili do poměrně malého prostoru původní kuchyně. Využíváme ji opravdu jen pro spaní. Vyhovuje nám i orientace do klidného dvora a na sever, protože se v ní příjemně spí i v létě,“ doplňuje Daniela.

Jediným řešením byla kompletní rekonstrukce

Byt nevyhovoval novým majitelům především svou dispozicí z roku 1958, která i se svým umakartovým jádrem odpovídala spíše panelovému bydlení.

Celý prostor, jak již bylo řečeno, rozdělovalo velké množství příček. Interiér byl příliš tmavý a komplikovaný. Působil roztříštěně a stísněně.

Foto: Jiří Ernest, časopis Panel Plus

Stav po rekonstrukci

Z miniaturního kuchyňského koutu se vcházelo do odděleného obývacího pokoje s jídelním stolem přes dvoje dveře a předsíň.

Do průchozí ložnice se dalo vstoupit z obýváku i kuchyně. Jediným řešením byla kompletní rekonstrukce, která počítala i s novou, lepší dispozicí.

Foto: Jiří Ernest, časopis Panel Plus

Doslova od podlahy

Aby Jakub s Danielou dosáhli interiéru, který září svěžestí a optimistickými barvami, bylo třeba postupovat doslova od podlahy. Původní parkety už nebyly vhodné k renovaci a víceúrovňové podlahy v bytě bylo třeba sjednotit.

Vizi světlého interiéru s čistě bílou výmalbou podpořila dřevěná dubová podlaha, která celek pocitově zahřála a zútulnila.

Foto: Jiří Ernest, časopis Panel Plus
Foto: Jiří Ernest, časopis Panel Plus

„Nechtěli jsme do městského bytu vnášet venkov, proto má dubové dřevo jen jemně rustikální dekor, který jsme pak použili i v jiných detailech, například u pracovních desek v kuchyni,“ vysvětluje Daniela.

Foto: Jiří Ernest, časopis Panel Plus

Obrazy prostor dolaďují

Jednoduchý a kvalitní základ je oživen veselými detaily. Neutrální bílé kuchyni vtiskla nápadnou originalitu skleněná stěna za pracovní deskou a obývací pokoj rozsvítily zářivé dekorační polštáře.

Elegantní výraz celku podpořily abstraktní obrazy v barevných tónech, které ho vhodně dolaďují.

Foto: Jiří Ernest, časopis Panel Plus

Praktická nika pro vestavěné šatní skříně

Umakartové jádro nahradily pórobetonové cihly. Řemeslníci také vyměnili všechny skleněné okenní a dveřní výplně a vyrovnali podlahu.

Přestavbou koupelny vznikla v ložnici praktická nika pro velké vestavěné šatní skříně.

Foto: Jiří Ernest, časopis Panel Plus

Toaleta zůstala samostatná. V části bytu jsou stropy snížené sádrokartonovými podhledy, zakrývají tak novou elektroinstalaci a vzduchotechniku.

Foto: Jiří Ernest, časopis Panel Plus

Bílá mozaika v kombinaci s benátským štukem

V chodbě byly původní věšákové niky nahrazeny uzavřenou šatní skříní a botníkem s posuvnými dveřmi.

V koupelně je místo vany dostatečně velký sprchový kout s odtokovým kanálkem. Klasický litinový radiátor nahradil otopný žebřík.

Foto: Jiří Ernest, časopis Panel Plus

V koupelně a na toaletě jsou na podlaze tmavé velkoformátové dlaždice, na stěnách je bílá mozaika v kombinaci s benátským štukem.

Rekonstrukce bytu velmi prospěla. Zařízení je funkční, užívání je jednoduché a do místností se dostalo denní světlo.

Foto: Jiří Ernest, časopis Panel Plus

Vybavení cenově dostupné

„S ohledem na finanční možnosti jsme investovali především do kvalitního základu a designových svítidel. Kromě skříně v chodbě a skříňky na toaletě tu nemáme nábytek zhotovený přesně na míru, ale volili jsme vybavení cenově dostupné, které jsme pořídili například v Ikea,“ říká Jakub.

Foto: Jiří Ernest, časopis Panel Plus

„Oba stoly i židle a křeslo jsou zdařilé repliky designu Vitry, který se nám líbí. Věřím, že si časem pořídíme originály,“ plánuje Daniela.

Do takovéto svěžesti a barevnosti se může probudit omšelý interiér původně menšího třípokojového bytu v cihlové zástavbě v Praze 8, když se do proměny pustí dva mladí architekti, kteří vnímají jeho potenciál a promění ho tak, jak jim nejlépe vyhovuje. A zároveň je inspirací pro ostatní, kteří chtějí své bydlení také zlepšit.

Architekti Daniela Papájová a Jakub Čížek se potkali na Fakultě umění a architektury Technické univerzity v Liberci a při roční stáži na vysoké škole ve Francii (École Nationale Supérieure d´Architecture et de Paysage de Lille). Po studiu a praxi v různých architektonických ateliérech se pustili do společných projektů a nyní se věnují rekonstrukcím interiérů a rodinných domů od zpracování kompletní projektové dokumentace až k finální realizaci.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám