Hlavní obsah

Obyvatele Žižkova trápí drogy, vykrádání aut a špína v ulicích

Právo, Petr Blahuš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Drogy, vykrádání aut, špína a exkrementy na ulicích – to jsou věci, které nejvíce trápí obyvatele Žižkova. Bezpečnostní situaci této pražské čtvrti jako by stále charakterizovalo prastaré přísloví Žižkovu a Libni, zdaleka se vyhni. Snad jen Jarov, tvořící východní část třetího městského obvodu, vychází z tohoto nelichotivého názoru o něco lépe.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Zastavárny jsou na Žižkově na každém rohu.

Článek

Jedno z míst, kde kvete obchod s drogami a všichni se mu vyhýbají i přes den, je Tachovské náměstí s ústím do tunelu pod Vítkovem do Karlína. „Pro zdejší problémovou mládež je to ovšem kultovní pupek světa,“ postěžoval si Právu Vladimír Kříž ze Žižkova. Toto místo je podle něj už tak proslulé špatnou pověstí, že se tu několikrát točily scény z kriminálních filmů.

Narkomani v rolích zlodějů

Podle šéfa městské policie v Praze 3 Dušana Machoně je největší metlou Žižkova vykrádání automobilů. „To mají na svědomí hlavně narkomani, mezi kterými je značné procento mladých Romů,“ potvrdil Právu Machoň.

Velká většina ukradených věcí se podle bezpečnostních expertů okamžitě objeví na pultech zastaváren a bazarů fungujících nonstop. I proto je Žižkov magnetem pro kriminálníky, protože na jeho teritoriu je bezkonkurenčně největší síť těchto zařízení.

Pro zloděje-narkomany tedy není žádným problémem mít již po několika minutách po vykradení auta trochu peněz na svou dávku.

Policie často vůbec nestíhá, okradení lidé pak často sami obcházejí bazary, pátrají po svých odcizených věcech a vykupují si je zpátky. Tato z hlediska zákona a práva potupná praxe zmizí podle bezpečnostních odborníků buďto až se změnou živnostenského zákona, nebo přístupu policie.

Exkrementy na chodnících

Hned po feťácích, vykrádajících auta kvůli pár korunám na svou drogu, trápí Žižkováky podle Machoně také bezdomovci. A to přesto, že proti nim zasahují jeho lidé společně s pražskou policií a dokonce speciálně vycvičenými psovody. „Teď se nám skupina těchto lidí usadila v parku Parukářka, mají tam malý stanový tábor,“ uvedl namátkou ředitel strážníků.

Obyvatele Žižkova trápí i otřesné hygienické podmínky ve vybydlených domech, obývaných jen bezdomovci a lidmi na hraně zákona. Také množství psích exkrementů na většině žižkovských ulic si nijak nezadá s podobnými zákoutími někde na Balkáně nebo v Pekingu.

Na tomto stavu se podle Machoně značnou měrou podílejí často sami obyvatelé Žižkova. „Příkladem budiž dům v ulici Víta Nejedlého číslo 13. Je v dezolátním stavu a je obýván svými vlastními nájemníky, převážně Romy,“ řekl Machoň.

Žižkov také trápí časté případy vandalismu.

„Pátráme teď po pachatelích, kteří v parku Židovské pece bezdůvodně rozbili dětskou prolézačku. Máme podezření, že to udělali opilí studenti z vysokoškolských kolejí,“ míní Dušan Machoň. Specifickým bezpečnostním problémem Žižkova jsou utkání jeho fotbalového klubu Viktoria. A to zvláště v případech, kdy sem zamíří obávaní sparťanští, slávističtí nebo dokonce ostravští hooligans.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám