Hlavní obsah
V interiéru jsou přítomny tři základní materiály: tmavá cementová stěrka, dřevo dub a bělená březová překližka. Foto: Martin Tůma, Jakub Skokan a časopis Bydlení mezi panely

Nově řešený bytový prostor pro muzikanta a jeho partnerku

Předmětem návrhu bylo vybavení části bytu pro muzikanta a jeho partnerku. Řešeným prostorem byl čerstvě zkolaudovaný byt ve druhém patře nového bytového domu v Ústí nad Labem. Některé prvky bytu - podlahy a okna - byly na přání klienta ponechány v jejich původní podobě.

V interiéru jsou přítomny tři základní materiály: tmavá cementová stěrka, dřevo dub a bělená březová překližka. Foto: Martin Tůma, Jakub Skokan a časopis Bydlení mezi panely
Nově řešený bytový prostor pro muzikanta a jeho partnerku

Inspirací, kterou majitel bytu do prvotních úvah o bydlení přinesl, bylo zaujetí vnitřním vybavením chalup, které jsou hojně rozesety po kopcích okolní krajiny Českého středohoří. Dalším vlivem měla být jeho záliba v prosluněných usedlostech v Provence.

Jakkoli byly tyto představy nesourodé, působily velice konkrétně. Cílem projektu bylo skloubení těchto inspirací do jednoho kompaktního celku.

Vstupní chodba je po rekonstrukci světelnější a navíc dochází už při vstupu do bytu k silnému vizuálnímu propojení s oknem u jídelního stolu.

Foto: Martin Tůma, Jakub Skokan a časopis Bydlení mezi panely

„Chtěl jsem, aby se návrh neutopil v minulosti a nebyl vyprávěním stejného známého příběhu opakováním vypůjčených architektonických frází, ale aby byl opravdovou a současnou odpovědí na specifické požadavky zadavatele,” vysvětluje architekt Štěpán Havlík.

Linka u dřezu je vytvořena vyjmutím části hmoty, která je následně umístěna na vedlejší stěně.

Foto: Martin Tůma, Jakub Skokan a časopis Bydlení mezi panely

V tomto smyslu byl návrh hledáním atmosféry těchto studovaných odkazů. Z chalup si vzal interiér masivní nábytek a z Provence si odnesl světelnost.

Výběr materiálů a jejich tónů byl velice ovlivněn právě okolní přírodou. V interiéru jsou přítomny tři základní materiály: tmavá cementová stěrka, dřevo dub a bělená březová překližka.

Světlo klouže po stropě a láme se na jeho hranách jako na vodní hladině.

Foto: Martin Tůma, Jakub Skokan a časopis Bydlení mezi panely

Celkové řešení s velmi výrazně modelovaným stropem ze světlé bělené březové překližky (odkaz na lezecké stěny - majitel bytu je lezec) využívá velké prosklené plochy balkonového okna k zalití celého prostoru světlem. To klouže po stropě a láme se na jeho hranách jako na vodní hladině.

Architektonické řešení s velmi výrazně modelovaným stropem využívá velké prosklené plochy balkonového okna k zalití celého prostoru světlem.

Foto: Martin Tůma, Jakub Skokan a časopis Bydlení mezi panely

Důležité je pak právě dobré prosvětlení prostor. Strop v sobě skrývá systém bodů pro možnost zavěšení prvků, jako je houpací síť nebo hrazda na cvičení, a dále bodová světla. Zároveň je v něm skryt nevzhledný průvlak a v kuchyňské části i odtah par z ostrůvku.

Rozhodnutí s vložením sníženého prolamovaného podhledu nebylo jednoduché, neboť citelně snižovalo světlou výšku místností. Svébytnost řešení a funkčnost stropu nás ale nakonec přesvědčila o správnosti této cesty.

Foto: Martin Tůma, Jakub Skokan a časopis Bydlení mezi panely

Původně zbytečně prostorná (ale přesto tmavá) předsíň byla rozdělena skříňovou stěnou na chodbu a šatnu. Vstupní chodba je tak mnohem světlejší a navíc dochází už při vstupu do bytu k silnému vizuálnímu propojení s oknem vzadu u jídelního stolu.

Šatna uprostřed dispozice funguje jako filtr do ložnicové části a nahrávacího studia.

Kuchyň vzniká vysunutím velkých „zásuvek“ ze stěn. Podobně je linka u dřezu vytvořena vyjmutím části hmoty, která je následně umístěna na vedlejší stěně. Vsazená pracovní deska a dřez jsou z africké žuly se strukturálním povrchem.

Plán bytu

Foto: Martin Tůma, Jakub Skokan a časopis Bydlení mezi panely

Stěna s náhodně rozmístěnými poličkami byla obložena také překližkou, aby byla příjemná na dotek i na opření, a tím se stává obytnou. V této stěně je zabudována i malá vinotéka.

Policová stěna s malými zásuvkami naproti je místem pro knihy, sound systém a jiné předměty z výbavy muzikanta.

Štěpán Havlík
Pracuji v oboru od ukončení studia na Fakultě architektury ČVUT v Praze v roce 2008, získal jsem zkušenosti z různých atelierů. V roce 2018 jsem založil svoji architektonickou kancelář a-sh. V mé práci vycházím vždy z místa a z pocitu, který ve mně vyvolává. Je pro mě důležité, abych znal prostředí, ve kterém mám tvořit něco nového.


Může se vám hodit na Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků