Hlavní obsah

Nejdelší most světa je dlouhý 165 kilometrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se zahájením provozu na železniční trati mezi čínskými megapolemi Pekingem a Šanghají byly zprovozněny také dva nové nejdelší mosty světa.

Článek

Primát nově drží Velký most mezi Tan-jangem a Kchun-šanem. Je dlouhý 165 kilometrů (jako vzdálenost z Prahy do Aše). Druhý nejdelší je 114 km dlouhý Tiencinský velký most.

Oba mosty překonaly dosud nejdelší most světa – Velký most Wej-che, který stojí ve střední Číně. Ten byl otevřen loni v únoru, měří bezmála 80 km a je součástí železniční trati mezi městy Čeng-čou v provincii Che-nan a Si-an v provincii Šen-si.

Mezi deseti nejdelšími mosty je zastoupeno již sedm mostů v Číně, dva v USA a jeden v Thajsku. Na páté místo se nově zařadil Pekingský velký most na stejné železniční trati (přes 48 km), šestý je silniční most Čching-tau, jenž je s 42,5 km nejdelším mostem přes vodu (o více než 4 km překonal most přes jezero Pontchartrain v USA).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám