Hlavní obsah

Návrh proměny panelového bytu cílí na minimalismus a soukromí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekonstrukce koupelny, případně i kuchyně v panelových bytech patří mezi “akce”, bez kterých se na cestě k lepšímu bydlení většinou neobejdeme. Při rekonstrukci koupelny a toalety bychom pak měli přemýšlet i o sousedících součástech bytu, zda by přece jenom nebylo nejlepší při jednom nepořádku nezrekonstruovat i další místnosti.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS (10x)

Linka je jednoduchá s dostatkem úložného prostoru a vybavená moderními spotřebiči.

Článek

Řešení bytu tak, jak vyhovuje jednomu uživateli, nemusí vyhovovat druhému. Za touto obecnou úvahou se skrývají desítky a desítky rekonstrukcí bytů v panelácích, provázené hledáním nejvhodnějšího řešení.

Dopis čtenářky
Dobrý den, zařizuji si byt po babičce a byla bych moc ráda, kdybyste mi poradili. Dostalo se mi do ruky několik výtisků časopisu Panel Plus se spoustou zajímavých proměn bytů v takovém paneláku, jako je ten můj. Vzhledem k tomu, že mne až tak netrápí rychlé stěhování, ráda bych byt nejprve celý opravila a zařídila. Počítám s trvalým bydlením jedné, maximálně dvou osob. Určitě se nebráním výrazným změnám dispozice, hlavně aby bylo vše praktické a odpovídalo modernímu životu. V bytě netrávím mnoho času, jsem většinu dne v práci. Hrozně nerada hromadím věci. Jelikož moje zaměstnání vyžaduje časté cestování, tak nepotřebuji žádnou velkou knihovnu, ani velké množství skříní a skříněk.
Preferuji minimalismus a jednoduchost, mám ráda různé nové designerské záležitosti, takže kdyby nějaký takový kousek v bytě mohl být, byla bych moc ráda. Určitě preferuji světlé přírodní barvy! Také spíše sprchu než vanu, toaleta nemusí být oddělená. Postel si představuji velmi pohodlnou a určitě nepotřebuji velikou rohovou pohovku, která zabere spoustu místa. Pokud si mě vyberete, budu moc ráda. Radka Adamová, Praha

Skleněné posuvné dveře

Návrhářka Kateřina Mlejnková podle zadání upravila dispozici bytu tak, aby vznikl nový prostor, vhodný pro jednu osobu, která nechce úplně otevřený prostor a požaduje i trochu soukromí. Navrhla proto pouze stavební otvory se skleněnými posuvnými dveřmi.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Dekorační retro tapety

„Barevná paleta se odvíjí od použití dvou velmi dekoračních retro tapet, které k sobě barevně ladí. Jednu jsem použila na stěnu v ložnici, druhou jsem ´polepila´ kompletně vnitřní koupelnový blok (původní jádro), a to po celém obvodu. Takže tapeta začíná u skříně v předsíni a pokračuje za roh směrem do obýváku, a za další roh do prostoru kuchyňské linky," poznamenává návrhářka.

Pastelový odstín zelené barvy

Doplňkově je použit pastelový odstín zelené barvy, který je použitý na textilu a také na povrchové úpravě prosklené vitríny v kuchyni. Na podlahu byl použit světlý dekor dřeva, skoro bílý, pouze s jemně naznačenou strukturou.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Nové rozvržení bytu

Výmalba je světlá smetanová tak, aby jemně navazovala na tapety a nevznikal kontrast. Stropy jsou bílé.

V koupelně návrhářka použila rovněž béžový odstín obkladaček a na zem navrhla dlaždice v menším formátu mozaiky, v šedém provedení kamene.

Barevná paleta dotváří intimní prostředí

Rovněž na nábytkovém vybavení – počínaje skříní v předsíni, přes koupelnovou skříňku, TV skříňku i kuchyňskou linku, byl zvolen béžový odstín. A to v lesklé lakované povrchové úpravě.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

„Barevnou paletou jsem se snažila vytvořit intimní a relaxační prostředí, které bude barevně nadčasové a bude ´svádět´ k odpočinku," doplňuje návrhářka.

Velká skříň s posuvnými dveřmi v předsíni

Koupelna a WC jsou spojeny, byla navržena velká sprcha, vestavěné umyvadlo s úložným prostorem. Malé skříňky jsou i nad toaletou.

V koupelně není prostor pro nábytek, byla proto navržena velká skříň s posuvnými dveřmi v předsíni, která ukrývá jak pračku se sušičkou, tak úložný prostor pro svršky, obuv, hygienické a úklidové prostředky, zavazadla a podobně.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Jako doplněk byl zvolen designový kousek, kterým je věšák. Jinak je prostor předsíně čistý a bez dalšího nábytku. Záměrně tam nebylo umístěno zrcadlo, v případě potřeby by ale mohlo být zavěšeno na stěně vedle vchodových dveří.

Dvoulůžková postel s vysokým čelem

„Ložnice je zařízena naprosto minimalisticky. Umístila jsem do ní velkou dvoulůžkovou postel s vysokým čalouněným čelem. Záměrně jsem nedávala žádný další nábytek, pouze dvě stojací lampy. Pokud by čtenářka uznala za vhodné, umístění nočních stolků i malé komody by nebyl problém.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Výrazná část ložnice připadla totiž na vytvoření šatníku, který je velmi praktický a schovají se tam všechny svršky, které pak nejsou poházeny ve spacím prostoru. Postel je celočalouněná v šedé barvě," doplňuje návrhářka.

Jednoduchá linka s dostatkem úložného prostoru

Obývací prostor zahrnuje tři zóny – pracovní a kuchyňskou, společenskou a odpočinkovou. Linka je jednoduchá s dostatkem úložného prostoru a vybavená moderními spotřebiči.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Obklad linky tvoří čiré sklo, a to proto, aby nekolidovalo s tapetou, která je na stěně. V tomto prostoru je ještě umístěna skleněná vitrína pro skleničky, hrníčky, talíře, zkrátka nádobí, které je třeba mít nejčastěji po ruce, ale zároveň může být i vidět. Pokud si navíc čtenářka pořídí nějaké designérské kousky, bude efekt o to větší.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Uprostřed místnosti pak dominuje kulatý jídelní stůl, kde je opět prostor pro zajímavé kousky, jako například židle nebo lustr. I kdyby se více nabízela jemnější barva židlí, byla zvolena černá, která je výrazná a prostory rozděluje. Rovněž tak opticky vytváří kontrast a také barevně ladí s tapetou.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Komfort i relaxace

„Navrhla jsem interiér bytu tak, aby vyhovoval pracovně vytížené ženě, která zde bude moci relaxovat a vybavení bude zároveň komfortní," dodává na závěr návrhářka.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám