Hlavní obsah
Majitelé se na architektku obrátili s prosbou, aby navrhla a zrealizovala interiér tzv. na klíč, aby neměli s jeho vybavením žádné starosti. Foto: Josef Neumann a časopis Bydlení mezi panely

Na stáří chtěli domov bez starostí, dům vyměnili za byt v novostavbě

Byt v novostavbě v pražských Stodůlkách s dobrou dostupností do centra a infrastrukturou v místě si pořídili starší manželé, kteří doposud žili nedaleko Prahy v rodinném domě se zahradou a chtěli si vytvořit nový pohodlný domov bez starostí a spousty práce.

Majitelé se na architektku obrátili s prosbou, aby navrhla a zrealizovala interiér tzv. na klíč, aby neměli s jeho vybavením žádné starosti. Foto: Josef Neumann a časopis Bydlení mezi panely
Na stáří chtěli domov bez starostí, dům vyměnili za byt v novostavbě

Byt je velkorysý, s dispozicí 4+kk a terasou, kde dvě z ložnic mají i svou šatnu, má i kuchyňský kout se spíží, což se dnes u developerských projektů nevídá moc často.

Majitelé se na architektku Ditu Héderváry (absolventku VŠ uměleckoprůmyslové v Praze, kde studovala v ateliéru architektury a designu Bořka Šípka) obrátili s prosbou, aby navrhla a zrealizovala interiér tzv. na klíč, aby neměli s jeho vybavením žádné starosti.

Od návrhu přes výběr dodavatelů, organizaci dodávek, autorský dozor až po poslední detaily bylo vše zpracováno a vyřešeno k naprosté spokojenosti klientů během několika málo týdnů.

Byt je velkorysý, s dispozicí 4+kk a terasou.

Foto: Josef Neumann a časopis Bydlení mezi panely

V bytě již byly hotové dřevěné podlahy a dveře, dále pak koupelny s WC.

„Klientům jsem tak navrhovala dispoziční rozmístění nábytku a jeho návrh, barevné řešení celého bytu včetně zastínění oken a dekorací. Upravovaly se navíc instalace elektro a vody v kuchyni, aby se mohla kuchyňská linka udělat přesně podle přání majitelů. Nakonec se řešilo ještě zařízení terasy, kde byly umístěny samozavlažovací květináče s bambusy a malá křesílka,“ poznamenává architektka.

Linie neutrálních barev

Celým bytem se táhne linie neutrálních barev od barvy slonové kosti po tmavě hnědou, které doplňují barevné akcenty, v každé místnosti jiné.

Velkým přáním majitelky byla výrazná oranžová kuchyň s obývacím pokojem, byl tedy kladen důraz na to, aby prostor nepůsobil stylem z „osmdesátek“, ale byl příjemný a nadčasový. Dobré bylo, že hlavní obývací prostor s kuchyní je orientován na východ, takže oranžová barva dala místnostem teplý a prosvětlený nádech.

Kuchyňská linka byla vyráběna na míru, tak aby se využil veškerý prostor pro ni určený, byla komfortní a vešly se tam všechny požadované spotřebiče včetně velké lednice.

„Hlavním materiálem jsou lakovaná matná dvířka a pracovní deska s obkladem stěn z odolného umělého kamene, na který nedám dopustit. Úchytky na lince jsou kovové se světlou výplní ladící k pracovní desce,“ doplňuje architektka.

Kuchyňská linka byla vyráběna na míru.

Foto: Josef Neumann a časopis Bydlení mezi panely

Stěny pokoje pro hosty jsou vymalovány tlumenou jarní zelenou a je k nim opět doladěn závěs na okno.

Foto: Josef Neumann a časopis Bydlení mezi panely

Navazující obývací pokoj s jídelním koutem má na stěnách a oknech opět oranžové odstíny, které dávají hezky vyniknout odstínům hnědé a světle šedé na nábytku.

Výrazným prvkem je pohodlná polohovací pohovka a lehké šmrncovní křesílko v tmavě hnědé kůži. K doladění pokoje architektka použila výrazné osvětlení od české firmy Lucis, použitá stropní světla se do novostaveb málokdy hodí, jelikož jsou dost vysoká, ale zde měla architektka štěstí.

První ze dvou ložnic je vybavena nábytkem z ořechu doplněného světle šedými kontrastními plochami. V podobné barvě jsou i závěsy na oknech. K pracovnímu stolu architektka docela dlouho hledala vhodné křeslo, aby majitelce bylo pohodlné i na dlouhé sezení. Nakonec zvítězilo zdravotní sezení. Jednoduché designové lampičky už jen doplňují celkový vzhled sestavy nábytku. Výmalba je zde v tlumené olivové barvě.

Postel s elektricky ovládaným roštem

Druhá ložnice je také vybavena nábytkem z ořechu, který je doplněn skříní vyplňující celý výklenek. Tento pokoj jako jediný neměl svoji šatnu. Postel je vyšší, s elektricky ovládaným polohovacím roštem stejně jako v první ložnici. Aby ložnice působila příjemně, byly ke dřevěným podlahám a nábytku použity odstíny tlumené modré. Výmalba splývá se stejně barevnými závěsy.

V pracovně byla velká stěna kolem pohovky využita jako vzdušná knihovna, vedlejší výklenek se využil pro velkou vestavěnou skříň, která zakryla divné členění místnosti. Barva byla použita stejná jako na stěny, aby skříň zbytečně nevynikala.

Dvě z ložnic mají i svou šatnu.

Foto: Josef Neumann a časopis Bydlení mezi panely

Pokoj pro hosty je opět ve stejném materiálu jako ostatní místnosti, je zde rozkládací pohovka a umisťují se sem křesílka z obývacího pokoje, pokud není u majitelů početná návštěva. Stěny jsou vymalovány tlumenou jarní zelenou a je k nim opět doladěn závěs na okno.

Vstupní chodba byla využita pro umístění nábytku s velkými úložnými prostory, tak aby působila lehce a nedávala pocit hodně zastavěného prostoru a ještě působila elegantně. Jelikož zde nejsou dřevěné podlahy, dřevo bylo alespoň použito na malé plochy a úchytky.

Slovo architektky

„Tvořím architektonické návrhy i s jejich, domnívám se, kvalitní realizací. Svou prací se neustále snažím přesvědčovat naše klienty, že práce bytového architekta není zbytečná, ale je výhodnou investicí do vlastního interiéru a také do jejich spokojenosti. Myslím, že kvalita bydlení má velký vliv na duševní pohodu, cílem je tedy navrhovat interiéry s takovou atmosférou, aby se v nich klient cítil dobře,“ poznamenává architektka.

Technické údaje

Dispozice: 4+kk s terasou

Kuchyň a skříňový nábytek: Alero truhlářství

Ostatní nábytek: Hülsta Praha

Osvětlení: Inpro CZ, Lucis

Pohovky a křesla: Natuzzi

Pracovní křeslo: Antalis

Stínění oken: Styltex

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků