Hlavní obsah

Na Jana Kaplického vzpomíná výstava v londýnském Muzeu designu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Český architekt Jan Kaplický vyvolal rozruch už svým prvním blobem, který skoro před čtvrtstoletím navrhoval pro Trafalgarské náměstí a jehož model je součástí výstavy v londýnském Muzeu designu. Prestižní muzeum ve středu 2. července otevřelo retrospektivu nazvanou Vzpomínka na Jana Kaplického, architekta budoucnosti.

Londýnské Muzeum designu připravilo poctu Janu KaplickémuVideo: ČTK

 
Článek

„Obvykle se v muzeu snažíme plánovat výstavy dva tři roky dopředu. Ale jeho smrt v lednu byla tak smutná, že jsme měli pocit, že bychom měli nalézt způsob, jak mu vzdát malou poctu. A zdálo se mi velmi důležité připravit ji rychle, aby jeho přátelé mohli přijít do muzea a vzpomenout si na něj,“ řekl ředitel muzea a kurátor výstavy Deyan Sudjic.

Londýnské muzeum prezentuje několik fotografií a filmových záznamů, ale především modely Kaplického staveb umístěných na dlouhém stole podél okna nad Temží.

„Je to velmi neformální. Snažil jsem se zachytit atmosféru jeho studia, kde také modely byly na dlouhém stole... Takže to vypadá, jako kdyby právě odešel z místnosti,“ řekl Sudjic.

Foto: Foto z knihy Současná architektura, Právo

Jan Kaplický a Future systems: Obchodní dům Seflfridges v Birmighamu

FOTO: vizualizace Future Systems

„Když jsem na výstavu přišla, úplně mě šokovalo, kolik práce těch pár modelů reprezentuje,“ řekla architektka Eva Jiřičná, která také žije od 60. let v Londýně a byla Kaplického partnerkou.

„Spousta projektů je jen ve fázi modelů. Ale kolik toho postavil za tu krátkou dobu, kdy začal realizovat, a co postavil, je skutečně neuvěřitelné.“

Anketa

Jaký Kaplického návrh vás zaujal nejvíce?
1. Obchodní dům
10,4 %
2. Rejnok
48,5 %
3. Kukaň
5,1 %
4. Rádiovka
2,2 %
5. Chobotnice (Blob)
26 %
6. Jiný, zde neuvedený
1,3 %
7. Žádný se mi nelíbí
6,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 786 čtenářů.

Reklama

Související články

Kaplického Rádiovka bude ozdobou Konopiště

Dvě stavby u Konopiště by měly být kromě koncertního centra v Českých Budějovicích a soukromé vily u Brna jedinými architektonickými díly v České republice,...

Výběr článků

Načítám