Hlavní obsah

Moderní pojetí prostoru v panelovém bytě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelé panelového bytu se rozhodli rekonstruovat interiér koupelny, WC, kuchyně a předsíně. Architekta oslovili ke spolupráci poté, když viděli jeho publikovanou realizaci na Novinkách. Oproti jiným zadáním bylo toto (které je zatím ve stádiu návrhu) specifické v tom, že klient měl již nakoupené zařizovací předměty pro koupelnu a WC, se kterými bylo nutné v návrhu počítat.

Foto: Jan Počepický, časopis Panel Plus (11x)

Kuchyňská linka a rozvržení skříněk bylo navrženo tak, aby byly zohledněny příslušné pracovní zóny a vše také vyhovovalo ergonomickým pravidlům.

Článek

Dispozičně bylo nutné prostor koupelny zvětšit o původní chodbičku propojující předsíň s kuchyní, tím je kuchyň přístupna jen z obývacího pokoje, s čímž klienti již na začátku počítali.

Foto: Jan Počepický, časopis Panel Plus

Původní stav

Zařizovací předměty nakoupeny předem

Rozdílem oproti běžnému postupu spolupráce s klientem byl v tomto případě fakt, že klient měl již zařizovací předměty nakoupeny, dodal bytový architekt Jan Počepický. Bylo tedy nutné navrhnout novou dispozici koupelny a WC tak, aby zde byly zakomponovány zařizovací předměty klienta.

Foto: Jan Počepický, časopis Panel Plus

Původní stav

Foto: Jan Počepický, časopis Panel Plus

Původní stav

Kuchyně ve tvaru písmene U

Rozmístění nové kuchyňské linky je navrženo do tvaru U. Linka a skříňky byly navrženy architektem tak, aby byly zohledněny příslušné pracovní zóny a vše také vyhovovalo ergonomickým pravidlům.

Foto: Jan Počepický, časopis Panel Plus

Do levého rohu je umístěna vestavná lednice, následuje skříňka se zásuvkami, vestavná myčka, skříňka s dřezem.

Obložení za kuchyňskou linkou z kaleného skla

Dále následuje pod oknem užší pracovní plocha a na protější straně je ukončena skříňkami s varným centrem.

Vzhledem k tomu, že kuchyňský kout je s oknem, bylo možné vybrat povrch dvířek a zásuvek v tmavším dřevodekoru, jak požadoval klient.

Foto: Jan Počepický, časopis Panel Plus

Pracovní deska je zvolena z materiálu corian ve světlejším odstínu. Obložení za kuchyňskou linkou si klient přál navrhnout z kaleného skla, barevně bylo zvoleno v odstínu champagne pro celkové ucelení linky.

Moderní pojetí prostoru

Do návrhu koupelny bylo nutné zapracovat umyvadlo o rozměru 60 x 50 cm na desce, vanu velikosti 160 x 70 cm, umístit pračku se sušičkou, oproti původnímu stavu pak i sprchový kout o rozměrech 80 x 100 cm.

Foto: Jan Počepický, časopis Panel Plus

Design umyvadla je spojením purismu a prosté elegance, které se optimálně začleňuje do moderního pojetí koupelny. Tvar umyvadla přejímá základní myšlenku kruhu, který se prolíná s dokonale integrovaným smaltovaným odtokem a nechybí ani velkorysá odkládací plocha s dostatkem místa pro individuální koupelnové potřeby.

Romantické LED diodové podsvícení

Originalita i krása zvoleného stylového koupelnového zrcadla spočívá v kombinaci dvou vrstev skla - vnitřního zrcadlového a podkladového, které tvoří de facto efektní bílý rám. Na působivosti zrcadlu vedle oblých rohů přidává především romantické LED diodové podsvícení.

Foto: Jan Počepický, časopis Panel Plus

Návrh nové podoby koupelny

Zrcadlo se tak postará nejen o "čistý obraz" reality, ale také o intimní atmosféru při relaxování v koupelně.

Nadčasový vyvážený tvar vany

K umyvadlu je vhodným protějškem zvolená koupací vana s nadčasovým vyváženým tvarem. Vnitřní prostor umožňuje díky dvěma identickým šikmým zádovým plochám pohodlné koupání ve dvou.

Foto: Jan Počepický, časopis Panel Plus

Výrazným designovým prvkem je stěna z bílých matných neprůhledných luxfer v příčce oddělující koupelnu s kuchyní.

Baterie v bílém laku

Sprchový kout se skládá ze sprchových dveří s pevným segmentem do niky, panty s integrovaným zvedacím mechanismem usnadňují otevírání/zavírání, a sprchové vaničky obdélníkového provedení ze smaltované oceli s nadčasovým designem a hloubkou pouhých 6,5 cm.

Baterie pro umyvadlo, sprchu i vanu byly zvoleny v bílém laku. Vyzařuje z nich neobyčejný klid. Jemné křivky a jasné linie baterií přinášejí nadčasový design. Páka baterie vypadá, jakoby se vznášela nad tělem baterie, navíc dokáže přesně regulovat přítok vody.

Toaleta podobně jako koupelna

Toaleta je navržena ve stejném duchu jako koupelna – kombinace obkladu rozměru 60 x 30 bílá lesklá a 60 x 30 šedá matná, vše je doplněno o velkoformátovou dlažbu 60 x 60 v antracitové matné.

Foto: Jan Počepický, časopis Panel Plus

Závěsný klozet a umývátko vycházejí ze stejné série spojující architektonicky jasnou formu. Neobvyklý design keramiky překvapuje přísnou geometrií, ale zároveň plynulým tvarem vnitřního prostoru.

Skleněný podstavec s hranatým designem

Na toaletu oproti původnímu stavu bylo navrženo i umývátko. Baterie k umývátku je vybrána ze stejné série jako baterie u umyvadla v koupelně. Tlačítko pro ovládání splachování je navrženo z bílého skla se zinkovým odlitkem.

Foto: Jan Počepický, časopis Panel Plus

Strohost designu doplňuje vkusný a praktický volně stojící držák toaletního papíru a WC štětky se skleněným podstavcem a hranatým designem.

Ing. arch. Jan Počepický
Nezbytný aspekt designu a kreativity vůbec je nebát se být odlišný. Navrhuji bytové a komerční interiéry pod svým vlastním jménem. Od roku 2013 jsem členem sdružení Czech Deco Team.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám