Hlavní obsah

Moderní budka s kamerou umožní nahlédnout do života ptáků

Novinky, ale

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Co se děje v ptačí budce, nemusí být pro člověka už žádným tajemstvím. Na trhu se totiž objevily modely s kamerami, které veškeré dění přenášejí nebo nahrávají. Budky se vyrábějí ve dvou velikostech a s počítačem jsou propojeny prostřednictvím kabelu nebo wifi.

Co se děje v ptačí budceVideo: Escad Trade, Novinky

 
Článek

Základem je běžná budka rozšířená o prostor pro umístění kamery a mikrofonu. Přes den kamera nahrává v barevném formátu, přes noc se přepne do černobílého režimu s infra přisvícením.

Budky se vyrábějí ve dvou velikostech. Menší jsou určeny pro malé ptactvo, jako jsou například sýkorky. Větší budky jsou pak pro špačky a podobně. K dispozici jsou také krmítka, která mají podobnou funkci.

„Můžeme si udělat představu o tom, jak probíhá stavba hnízda, kladení vajec, vyvedení mláďat nebo krmení. Jak tento celý proces probíhá v přírodě,“ popsal význam kamerových budek Michal Jedlička, technický ředitel společnosti Escad Trade, který s jejich nápadem přišel.

Instalace budek i krmítek je složitější v tom, že je třeba počítat s připojením k počítačové síti.

Foto: Novinky

Vyrábějí se budky ve dvou velikostech a také krmítko s kamerou

„Záznam může být prováděn buď do počítače v domácí síti, nebo na cloudový server, kde je možné jej také sestříhat a dále s ním pracovat,“ řekl Novinkám Jedlička.

Kvůli čištění lze budku zepředu otevřít. Podle autora je dobré vyklidit každou budku vždy po sezóně a odstranit z ní staré hnízdo. Ptáci si v případě potřeby vytvoří nové. Cena budek nebo krmítka se pohybuje kolem 5000 korun.

„Naše firma se od roku 1994 zabývá dovozem a distribucí komponent pro kamerové systémy. Většina techniky se používá pro zabezpečení objektů a bezpečnostní aplikace,“ popsal Novinkám jednatel společnosti Petr Rosol.

Společnost ovšem spolupracovala i na několika projektech zaměřených právě na sledování zvířat. „Naposledy jsme spolupracovali se zoologickou zahradou v Praze v rámci reality show Odhalení. Ta spočívala ve sledování goril nížinných,“ uvedl Rosol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám