Hlavní obsah
Podlaha v celém bytě je řešena jednotnou polyuretanovou stěrkou. Foto: Peter Fabo a časopis Bydlení mezi panely

Minimální rozměry garsonky architekti využili na maximum

S prosbou o rekonstrukci garsoniéry v panelovém domě s výhledem na panorama Prahy investor oslovil 0,5 Studio Pavla Nového a Víta Svobody, a to pro jejich zkušenosti s rekonstrukcemi interiérů a malometrážních bytů. Požadavkem byla celková rekonstrukce bytu o ploše 33 m².

Podlaha v celém bytě je řešena jednotnou polyuretanovou stěrkou. Foto: Peter Fabo a časopis Bydlení mezi panely
Minimální rozměry garsonky architekti využili na maximum

Při řešení malometrážních bytů je důležité zachování volného prostoru pro aktivity obyvatele. Osvědčenými postupy studia pro malometrážní byty jsou sjednocení podlahy, použití jednotných materiálů a navržení vestavného nábytku. Základem je sdružování několika funkcí do jednotných bloků.

V bytě jsou instalovány tři hlavní úložné prostory. První je v pozici za vstupními dveřmi, ten pojímá pračku a šatnu. Šatna je určena převážně pro sezonní oděvy. Povrch tvoří zrcadlo, je instalováno na celou výšku skříně, a tak opticky zvětšuje vstupní prostor. Přes tento prostor se vstupuje do koupelny s toaletou a sprchou.

Druhá vestavná skříň přechází ze vstupní chodby do obytného prostoru. Tu tvoří části pro ukládání obuvi, na kterou navazuje obslužná kuchyňská část, obsahující vestavěnou troubu, pod níž je výsuvný spížní systém, a lednici. Tato dominantní jednotná hmota skříně dále pokračuje šatní skříní a prostorem na osobní věci. Třetím úložným prostorem bytu je prostor pod postelí.

V obytném prostoru se spojují funkce přípravy pokrmů a trávení volného času. Pro nové uspořádání bytu, odpovídající požadavkům investora, bylo nutné změnit původní pozici kuchyně.

Nová vestavná kuchyňská linka je utilitární, avšak je navržena tak, aby odpovídala prostorovým potřebám přípravy jídla.

Obytný prostor je dále zařízen sedačkou a jídelním stolem. Jedna stěna obytného prostoru je očištěna, a tak se v prostoru objevuje prvek betonu, přirozené nosné konstrukce panelového domu.

Odpočinek s panoramatickým výhledem

Vstup do ložnice z obytného prostoru je prostřednictvím posuvných dveří. Spací kout je obložen březovou překližkou a je komfortním místem pro odpočinek.

Velkorysý balkon přístupný z obytného prostoru je přes celou délku dispozice bytu a přes léto umožňuje příjemný odpočinek s panoramatickým výhledem na Prahu.

Podlaha v celém bytě je řešena jednotnou, polyuretanovou stěrkou. Povrchy vestavných truhlářských prvků jsou v kombinaci šedobílé a přírodní barevnosti dřeva.

Foto: Peter Fabo a časopis Bydlení mezi panely

Chodbová vestavná skříň je zakončena otevřeným botníkem.

Foto: Peter Fabo a časopis Bydlení mezi panely

Minimální rozměry garsoniéry jsou využity v maximální možné míře. Interiér je kultivovaně zpracován a dává možnost pro co největší využití volného prostoru.

V realizaci se podařilo dosáhnout cíle vytvořit současně vypadající byt vhodný pro plnohodnotný život – byt, který neslouží pouze pro přespávání.

Slovo architektů

„Rekonstrukce bytů v panelových domech jsou v současné době pro architekty velkou výzvou a žádaným úkolem. Dožívající interiéry bytů hledají nová řešení v duchu současných požadavků,“ konstatuje architekt Pavel Nový.

„Spolu s Vítem Svobodou jsme studovali architekturu na pražské VŠUP pod vedením Jindřicha Smetany. Od roku 2011 společně navrhujeme projekty různých měřítek a typů. Při jejich tvorbě se snažíme uplatnit specifickou odlehčenost, ale také nadsázku a mezioborovou spolupráci s umělci. Naším krédem je zdraví a krása,“ doplňuje architekt.

Technické údaje

Adresa: Troja Praha 8

Investor: Soukromý

Autor: Pavel Nový, Vít Svoboda / 0,5 Studio

Realizace: 2017

Plocha: 33 m²

yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků