Hlavní obsah

Majitelka plánovala rekonstrukci koupelny, nakonec se upravovala i chodba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dvacet let starém domě majitelka plánovala úpravu koupelny. Hlavním požadavkem bylo prosvětlení původní tmavě modré místnosti. Rekonstrukce se nakonec rozšířila také na úpravu chodby.

Foto: totostudio a časopis Bydlení mezi panely (8x)

Bílý obklad v koupelně doplňuje dlažba v dekoru dřeva.

Článek

Při plánování nové dispozice koupelny navrhli designéři zajímavé úpravy a vychytávky, které majitelka domu uvítala.

Zásadní změnou bylo přemístění pračky se sušičkou do prostoru vstupní chodby a využití uvolněného místa pro instalaci velkého sprchového koutu.

Nové osvětlení prostor chodby skvěle projasnilo.

Jelikož koupelna sousedí se vstupní chodbou, ve které se nyní vybudoval výklenek s technickým zázemím, vymysleli designéři Věra Tomíčková a Petr Tomíček z totostudia praktický průhoz prádla z koupelny přímo do prádelního koše vedle pračky. To se neobešlo bez probourání otvoru do zdi a úpravy instalací.

Spolu s koupelnou se nakonec upravovala i chodba v podobném stylu.

V chodbě však došlo i ke stavebním změnám. K návrhu koupelny se přidal ještě návrh toalety, designéři navrhli její rozšíření a posunutí zdi směrem do chodby. Tím bylo možné použít závěsnou toaletu s podmítkovou nádrží a doplnit praktické umývátko.

Designéři navrhli rozšíření toalety a posunutí zdi směrem do chodby.

Zásah v chodbě s sebou přinesl novou podlahovou krytinu, opravy nerovných zdí, nové interiérové dveře, a tak investice do úpravy stropu již nebyla odmítnuta a chodba se udělala komplet.

Na první pohled zaujme koupelna svou elegancí a nadčasovou jednoduchostí. Bílý obklad s 3D tvarem cihliček doplňuje dlažba v dekoru dřeva. Zajímavým detailem je oblé navázání bílé dlažby v části umyvadla s dřevodekorem v části kolem vany.

Dominantou koupelny je prostorný sprchový kout s walk in zástěnou. Samozřejmostí jsou praktické úložné prostory kolem umyvadla. Koupelna má také několik technických vychytávek. Jednou z nich je již zmiňovaný shoz prádla, který se nachází pod žebříkovým radiátorem.

Uvolněné místo po pračce a sušičce využili designéři pro instalaci velkého sprchového koutu.

Skrz sklopná dvířka je možné prádlo odložit rovnou do prádelního koše v technické skříni v zádveří.

„Pro umocnění relaxace jsme do vyzdívky za vanou umístili nepřímé LED osvětlení v teplém odstínu bílé, které v koupelně vytváří pohodovou atmosféru,“ vysvětluje designér.

Zádveří v tomto domě má velkorysé rozměry. Již v původním stavu byl v rohu umístěný bojler a plynový kotel. Designéři technického koutu využili a doplnili sem ještě pračku se sušičkou. Vešly se i úložné prostory.

Všechno vybavení je nyní ukryto za posuvnými dveřmi a zádveří tak působí čistě. Málokdo z příchozích by odhadl, co se ukrývá ve skříni.

Vinyl nahradil vydrolený korek

Z designového pohledu jistě stojí za zmínku dekorační panel, který se kromě zdi za botníkovou nábytkovou sestavou opakuje také na stěně ve vnitřní chodbě. Použitý dekor dřeva je sladěný s vinylovou podlahou, která nahradila původní vydrolený korek.

Novému interiéru pomohla instalace nových dveří, jelikož v původním stavu byly každé dveře jiné co do materiálu i do velikosti. Dominantou chodby se staly velké prosklené dveře oddělující otevřenou obytnou část a ložnice.

Původní stav chodby

V chodbě došlo ještě k úpravě již zmiňovaného stropu, byla rozdělena třemi překlady. Designéři využili jejich snížení a přední a zadní část pomocí sádrokartonu dorovnali na nižší výšku, zatímco prostřední část zůstala v původní zvýšené.

Původní stav koupelny

Použité LED osvětlení pak členitost stropu zvýraznilo a vytvořilo zajímavý dekorativní efekt. Světelné pásky doplňují zabudované bodovky v nepravidelném rozmístění. Nové osvětlení chodbu skvěle projasnilo.

Po rekonstrukci vznikl výraznější a světlejší interiér, který i navzdory doplnění úložných prostor vypadá vzdušněji. Nová dispozice koupelny, toalety i zádveří je pro majitelku domu praktičtější.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Technické údaje

Typ projektu: rekonstrukce rodinného domu

Výměra rekonstruovaných prostor

  • Koupelna: 7,6 m2
  • WC: 1,1 m2
  • Zádveří: 6,4 m2
  • Chodba: 10,1 m2

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám