Hlavní obsah

Která sekačka bude ta pravá pro váš trávník

Novinky, Zboží.cz
PRODUKTOVÝ ČLÁNEK

Ačkoli jaro teprve začíná svou vládu, je na čase zkontrolovat před novou sezónou zahradní stroje. Zasloužila by vaše sekačka na trávu vyměnit za nějaký novější model? Poradíme vám, jak při výběru postupovat.

Foto: Profimedia.cz

Základní rozdělení sekaček se řídí druhem pohonu.

Článek

Při nákupu sekačky na trávu je dobré mít na paměti několik základních parametrů, jimiž se budete řídit. Především druh pohonu, výkon sekačky či její záběr.

Na elektřinu, nebo benzín?

Základní rozdělení sekaček se řídí druhem pohonu, tedy na elektrické a benzínové. Na trhu se setkáte i s pohonem ručním, ale tyto sekačky nejsou tak časté. Kdy zvolit benzínový motor a kdy pohon na elektřinu?

Pokud máte velký pozemek s členitým terénem, vyplatí se vám investovat do benzínové sekačky na trávu. Mívá výkonnější motor, ale také větší záběr. Kromě toho mívají vlastní pojezd, takže sekačku nemusíte tlačit vlastními silami.

K výhodám jistě také patří, že nejste závislí na délce elektrického kabelu, což u prostornějších pozemků jistě oceníte. Na druhou stranu musíte počítat s vyšší pořizovací cenou benzínové sekačky, která navíc vyžaduje další údržbu.

I navzdory pojezdu je manipulace s benzínovou sekačkou o něco náročnější než s tou elektrickou, a to kvůli vyšší hmotnosti. Některé modely jsou navíc poměrně hlučné a znečišťují životní prostředí (i když modernější stroje jsou již vyrobeny tak, aby produkovaly emisí co nejméně).

01_brezen_Zbozi_sekacky na travu_1

1. AL-KO Highline 525 SP, od 11 890 Kč

1. AL-KO Highline 525 SP, od 11 890 Kč 2. Husqvarna LC 153 S, od 12 290 Kč

1. AL-KO Highline 525 SP, od 11 890 Kč 2. Husqvarna LC 153 S, od 12 290 Kč 3. Riwall RPM 4635, od 5 519 Kč

4. VeGA 485 SXHE, od 9 016 Kč

Elektrickou sekačku oceníte především na menších pozemcích, které nejsou výrazně členité. Její pořizovací náklady jsou ve srovnání se sekačkou s benzínovým pohonem nižší, stroj je také lehčí (což usnadňuje manipulaci) a tišší. Navíc kromě běžného očištění po práci se o elektrickou sekačku nemusíte prakticky starat, je téměř bezúdržbová.

K hlavním nevýhodám sekaček na elektrický pohon patří obecně nižší výkon i záběr (u některých novějších strojů jsou však rozdíly zanedbatelné) a především skutečnost, že jste po celou dobu práce „připoutáni“ k přívodnímu kabelu. U něj navíc hrozí nebezpečí přeseknutí a následný úraz elektrickým proudem.

01_brezen_Zbozi_sekacky na travu_2

1. Powerplus POWXG6150, od 2 790 Kč

1. Powerplus POWXG6150, od 2 790 Kč 2. Bosch Rotak 43 ErgoFlex, od 6 119 Kč

1. Powerplus POWXG6150, od 2 790 Kč 2. Bosch Rotak 43 ErgoFlex, od 6 119 Kč 3. Al-Ko Comfort 40 E, od 3 650 Kč

4. Gardena PowerMax 37 E, od 4 312 Kč

Když se tráva seká „sama“

Pokud toužíte po upraveném trávníku, ale jeho sekání nepatří zrovna k vašim oblíbeným činnostem, můžete si pořídit sekačku robotickou, která práci obstará za vás. Při jejím výběru se řiďte především výkonem motoru – v závislosti na velikosti a především terénu pozemku (zda je v něm řada překážek, stromů, záhonků, zda je svažitý či rovný apod.).

V případě, že je část vaší zahrady pro robotickou sekačku až příliš složitá, můžete jí vyznačit plochu, o niž se má starat, takzvanou vodicí smyčkou. Ta sekačce jasně vymezí „pole působnosti“ a zajistí její plný výkon.

Moderní robotické sekačky jsou vybaveny navigačním systémem GPS, díky němuž nejen bezpečně mapují plochu zahrady, ale také vědí, které části již posekaly, či kde mají nabíjecí stanici, do které se samy „zaparkují“, pokud potřebují dobít baterii. Ostatně právě výdrž baterie je dalším z kritérií, na něž je třeba se při výběru robotické sekačky zaměřit.

Zvažte rovněž systém sekacího zařízení a bezpečnostní prvky, jimiž je stroj vybaven. Při koupi robotické sekačky musíte samozřejmě počítat s poměrně vysokou pořizovací cenou. Odměnou je vám však pohodlí při údržbě trávníku.

01_brezen_Zbozi_sekacky na travu_3

1. Bosch Indego, od 28 999 Kč

1. Bosch Indego, od 28 999 Kč 2. Husqvarna Automower 305, od 25 000 Kč

1. Bosch Indego, od 28 999 Kč 2. Husqvarna Automower 305, od 25 000 Kč 3. Lizard S1, od 32 990 Kč

4. AL-KO Robolinho 3000, od 33 500 Kč

Jak bude výkonná

Při výběru sekačky se zaměřte nejen na pohon motoru, ale také jeho výkon. Ten by se měl řídit především rozlohou a náročností terénu, ale rovněž četností sekání trávy (pokud trávník pravidelně udržujete a jeho výška nepřekročí několik centimetrů, nemusíte mít nejvýkonnější sekačku – pokud se naopak potýkáte s vysokou trávou, pak sáhněte po stroji výkonnějším).

Pro malé a udržované zahrady si vystačíte se sekačkou s motorem o výkonu 3-4 HP (někde se můžete u hodnoty výkonu setkat se zkratkou PS – obě znamenají koňskou sílu).

Pro středně velké pozemky si pořiďte sekačku s motorem o výkonu 5 HP. Chystáte-li se udržovat rozsáhlé travnaté plochy, investujte do sekačky s výkonem 6 HP.

Šíře záběru

Záběr rotujících nožů sekačky, respektive jeho šíře, je dalším důležitým ukazatelem pro výběr stroje.

Podle tohoto kritéria je možné sekačky v závislosti na velikosti vašeho pozemku rozdělit do 4 kategorií:

  • Záběr okolo 30 cm je vhodný na pozemky o rozloze do 250 m2.
  • Cca 40cm záběr pak oceníte na plochách od 250 do 500 m2.
  • Záběr o šíři okolo 45 cm se hodí na pozemky od 500 do 1 000 m2.
  • Záběr větší než 45 cm je vhodný pro sekané plochy o rozloze větší než 1 000 m2.

Co také zvážit

O tom, jak budete se sekačkou spokojeni, však mohou rozhodovat i další kritéria, jež se vyplatí vzít při výběru stroje v úvahu. I když se zdají na první pohled jako nepříliš důležitá, mohou vám práci výrazně usnadnit. Která to jsou?

Regulace výšky sečení – sekačku byste měli mít možnost jednoduše nastavit tak, abyste mohli regulovat, jak vysoký chcete trávník po sečení zanechat.

Materiál sběrného koše – na trhu najdete sekačky se sběrným košem plastovým (je nenáročný na údržbu, nezanáší se, ale rychleji se plní), textilním (lépe v něm proudí vzduch, a tak se tráva v koši optimálně „skládá“, vyžaduje však údržbu) a kombinovaným (je příjemným kompromisem mezi oběma zmíněnými typy).

Regulace pojezdové rychlosti – je-li sekačka vybavena vlastním pojezdem, přesvědčte se, že je možné ovlivňovat jeho rychlost tak, aby vám vyhovovala.

Velikost koleček – především v nerovném terénu oceníte kolečka co největší, sekačka se vám díky nim bude snáz ovládat a bude stabilnější.

Ergonomické madlo – madlo sekačky by mělo být nastavitelné podle vašich potřeb, aby se vám se strojem snadno manipulovalo.

Tento článek podporuje službu Zboží.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám