Hlavní obsah

Jak vypadala rekonstrukce markýz brněnské vily Tugendhat

Novinky, nes

Jedním z vítězů letošního 20. ročníku soutěžní přehlídky realizovaných staveb Grand prix architektů se v kategorii Rekonstrukce stala brněnská vila Tugendhat. Cenu získala hlavně za náročný výzkum, který obnově předcházel. Součástí projektu byla rekonstrukce markýz a dalších stínících prvků.

Foto: Flirex, Climax

Vila Tugendhat

Článek

Vilu si nechali v letech 1929 až 1930 postavit manželé Tugendhatovi podle návrhu architekta Ludwiga Miese van der Rohe. Je jedinou památkou moderní architektury v ČR zapsanou na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Foto: Flirex, Climax

Stav pohyblivých ramen sklopné markýzy před a po rekonstrukci

Její rekonstrukce musela být tedy obzvláště citlivá. Restaurátoři se snažili zachovat maximum originálních stavebních prvků, včetně konstrukčních detailů, materiálů a funkčních systémů.

Společnost Unistav, jež je pod rekonstrukcí podepsaná, proto hledala jako subdodavatele buď původní firmy, nebo takové, jež byly schopné dodržet požadovaný přístup k rekonstrukci. Nová skla byla dovezena z Belgie, linolea vyrobila v Německu stejná firma, která před 80 lety dodávala ta původní atd.

Foto: Flirex, Climax

Spojení předního profilu s ramenem u sklopné markýzy, stav před a po rekonstrukci

Rekonstrukce ještě originálních markýz byla velkou výzvou. Nelehký úkol zprovoznit je, připadl společnosti Climax. Objekt je vybaven třemi druhy markýz, a to sklopnými, balkónovými a svislými clonami. Dle zadání investora i památkářů měla zůstat zachována jejich původní koncepce i technické řešení, což ale nebylo tak úplně možné.

Jestliže měly jednotlivé stínící prvky zároveň odpovídat moderním nárokům na funkční a provozní spolehlivost, muselo dojít k mírným úpravám.

Foto: Flirex, Climax

Výměna uchycení vodících lanek svislé clony

Příkladem je náhrada původně bavlněných potahů akrylátovou látkou, která je mnohem odolnější vůči UV záření. Také princip sklápění markýz doznal změn. Původní systém spoléhající na práci s šestimetrovým táhlem restaurátoři nahradili moderním pohonem, tj. motorkem s dálkovým ovládáním. Zcela nově pak byly markýzy doplněny automatikou vítr-déšť, která samozřejmě v době stavby vily nebyla známá.

Foto: Flirex, Climax

Uchycení hřídele svislé clony před rekonstrukcí a po ní

O tom, jak se rekonstrukce objektu povedla, se můžete přesvědčit na vlastní oči. Vila Tugendhat je otevřena pro veřejnost a naleznete ji v Brně, v Černopolní ulici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám