Hlavní obsah

Interiér v kubistickém stylu si zamilujete

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kubismus, styl doby první republiky, si někteří z nás stále ještě jasně vybavují ze školy. Proč? Je to jedinečný styl, kterému je vlastní zcela osobité tvarosloví. Geometrické vzory a střídmá racionální barevnost vás jistě osloví, nechte se kubismem inspirovat.

Článek

Porcelánové dózy, čajové servisy a vůbec repliky navržené průkopníkem kubistické architektury u nás Pavlem Janákem, to vše si dnes můžete pořídit ve specializovaných obchodech.

.: Set na podávání kávy od Pavla Janáka z roku cca 1920 (konvice 2 800 Kč).

Kubistické dekorace vynikají výraznou geometričností, v malířství totiž tehdy panovala snaha zobrazit objekt nejen z jedné strany, ale z více stran zároveň, a to se promítlo i do designu užitého umění.

.: Pohled na kubistický interiér.foto: Grand Café Orient

Typické jsou geometrické tvary, nekonvenční skládání částí objektů k sobě a střídmá barevnost. Později se objevují i interiérové kusy ve výraznějších barvách. Těmi se nechávají inspirovat i dnešní tvůrci, klasikou ale zůstává kombinace černá - bílá nebo černá - rudá a uplatňují se i různé odstíny šedé.

.: Váza geometrického tvaru v tlumené, temně modré barvě (4 250 Kč, autor: Llev).foto: Futurista

Zajímavé jsou i repliky nábytku Jindřicha Halabaly, třeba vázy a zrcadla, skleněné předměty, papírové a textilní dekorace, tapety a mozaiky z keramiky, to vše si může najít cestu do vašeho domova.

Aby interiérové kusy opravdu vynikly

Držte se střídmosti a geometrických tvarů. V minimalisticky zařízeném interiéru budou kubistické kousky jistě vypadat skvěle. Pro inspiraci si zajděte do Domu U Černé Matky Boží (Ovocný trh 19, Praha 1), kde je umístěna stálá expozice kubismu a kde se můžete obdivovat dílům malířů, kteří jsou pro český kubismus typičtí.

.: Takhle to tehdy vypadalo v koupelnách..foto: Bauerova vila Libodčice, Nadace českého kubismu

Také tam uvidíte jedinečné dobové solitérní kusy nábytku i sklo, keramiku a plakáty a i ty vás jistě vezmou za srdce. Interiér ve stylu kubismu je racionální a nevtíravý, zkuste si něco v tomto stylu pořídit i k vám domů.

Reklama

Související témata:

Související články

Tajemství osvětlení do kuchyně

Jestli má naše kuchyň sloužit jako víceúčelový prostor, kde vaříme, jíme a scházíme se s přáteli a rodinou, je načase investovat do osvětlení, které bude...

Výběr článků

Načítám