Hlavní obsah

Inspirativní nápady na zahradu

Adéla Mclintock, Právo, Adéla Mclintock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Využijte mrazivé období, kdy vám počasí nedovolí trávit čas v zahradě, k plánování změn, které ji jednou provždy vymaní ze škatulky obyčejnosti. Nechte se inspirovat! Třeba některý z nápadů bude ušitý na míru také vám.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Střihačské umění vyžaduje cvik, ale výsledek za tu námahu stojí. Stálezelené rostliny mají výhodu, že z nich barva ani tvar v zimě nevyprchají.

Článek

Když se řekne zvelebování zahrady, možná se vám vybaví množina nákladů a pořádná dřina.

Někdy však stačí pár šmiků nůžkami nebo fištrón při výběru trvalek.

1. Celoročně zelená geometrie

Živý plot rostoucí halabala nikoho neoslní. Staňte se na okamžik střihorukým Edwardem a proměňte jej v dračí zuby, korunu pro princeznu nebo třeba jemné mořské vlny.

Geometrické obrazce vynikají nejlíp na dřevinách, které uplatňují sytou zeleň 365 dnů v roce. Patří k nim rozličné tisy, zeravy, jalovce, smrky, cesmíny, bobkovišeň (Prunus laurocerasus) či skupina brslenů pojmenovaných po skotském botanikovi Robertu Fortuneovi (Euonymus fortunei).

Rostliny tvarujte ve dnech, kdy nemrzne, nejlépe koncem zimy, než si v nich ptáčci založí rodinu.

2. Zámecká noblesa

Krásou zámeckých zahrad se můžete kochat před vlastním prahem. Postarají se o to ušlechtilé rostliny. Královny růže jsou jasnou volbou.

Jestli ale nestrpíte jejich manýry, vysoké nároky a občasné škrábance od ostnitých drápků, sáhněte raději po pivoňkách, které když v květnu rozkvetou, mají v úchvatnosti pramálo sobě rovných.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Pivoňky nepatří jen do zámeckých zahrad. Opulentní květy nad heboulinkým trávníkem svádějí ke snění a procházkám s těmi, koho máte rádi.

Podobnou finesu najdete také u magnolií, z nichž některé kvetou dřív, než vzduchem zavoní jaro. V měkounkém, hladce střiženém trávníku to nóbl smetánce moc sluší a nehrozí jí faux pas v podobě květů umazaných od bláta.

3. Mít kde vypnout

Každý občas potřebuje být sám se svými myšlenkami. Vyhraďte si proto v zahradě svůj vlastní meditační koutek. Bude-li minimalisticky zařízený, nemusíte se rozptylovat náročnou údržbou.

Jaké vybavení v něm oceníte? Živý plot. Ten zmírňuje vítr i hluk a současně vytváří pomyslnou oponu za hektičností okolního světa.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Proč navrhovat složitě, když to jde jednoduše. Minimalisticky pojatá partie s tekoucí vodou nerozptyluje mysl a nabízí klid k oddechu po náročném dni.

Dále příjemné ozvučení. O to se postará ševel okrasných trav či bambusů, zurčení vody a chrastění drobného štěrku pod nohama. Jestliže tu máte relaxovat, musíte mít na čem, takže nezapomeňte na něco pohodlného k sezení či ležení.

Kuriózní rostlinná olympiáda

Zahrada

4. Čas na kafíčko

Až přijde čas na venkovní radovánky, nemávněte jen tak rukou nad tím, kam postavíte zahradní nábytek. Místa k posezení založte všude tam, kde si můžete naordinovat něco pěkného proti psí náladě.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Až přijde čas na popíjení kávy pod širým nebem, uvelebte se tam, kde je zrovna nejpěkněji. S lehce přenosným nábytkem to není problém.

Pohodu si užijete v kulisách zahradních stromů a keřů, blizoučko záhonů vystlaných květy, pod baldachýnem z růží i v porostu puškvorců na břehu jezírka.

Aby vaši zaslouženou chvilku s kafíčkem, narozeninovou party či historku z knížky předčasně neukončilo počasí, mějte v záloze útulnu se střechou, kde si na vás dešťové kapky ani úpal nepřijdou.

5. Vzhůru k oblakům

Svažitý pozemek nabízí jedinečnou příležitost k vybudování záhonů blíž k nebi. Pokud v zahradě kaskády podepřené dřevěnými kůly, cihlami, tvarovkami z betonu či kamením už máte, nenechávejte je napospas trávě, když v nich může budit závist alpínum, bujet květnatá louka, vonět bylinková apotéka nebo bublat tůňka pro žabky.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Kaskádová zahrada má jedinečné kouzlo. Tentýž záhon může vypadat úplně jinak. Záleží, jestli se něj díváte shora, nebo naopak vzhůru k němu.

Na záhonu v kopci je vzrušující, že mění tvář podle toho, jestli do něj pokládáte oči z pohledu oblačných beránků, zpříma, anebo z patra pod ním. Taková podívaná neomrzí a za výšlap několika schodů rozhodně stojí!

Zimní pozdrav z Pobeskydí

Zahrada

6. Hrátky do zahrádky

Skvělé na vlastní zahradě je to, že si v ní můžete dělat cokoli chcete – pěstovat kulinářské pochoutky, radovat se s motýly nad pestrostí květů, sázet stromy pro hezčí budoucnost, malovat jako Monet, tančit nebo jen tak lelkovat. A taky si hrát.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Proměnit kus trávníku v hernu a Člověče, nezlob se je skvělý nápad, jak si s rodinou užít spoustu zábavy na čerstvém povětří.

Nemusíte-li počítat každý centimetr, promítněte klasickou stolní hru, jako jsou šachy, dáma, piškvorky, na trávník či louku.

Ani šampioni v Člověče, nezlob se nepřijdou zkrátka. Stačí do země zapustit betonové dlaždice, jako figurky použít obarvené špalky, vytvarovat kostku z molitanu – a hra může začít.

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Čím nahradit zničený zimostráz

A dost! Pokud už se nemůžete dívat na škůdcem zbědovaný zimostráz, je na čase dát šanci někomu z jeho náhradníků. Nabídka celoročně zelených keřů, které...

Jeřáby jsou skvostem (nejen) podzimní zahrady

Noblesu a tajuplnost jeřábů z říše opeřenců vystřídala radostně pestrá úroda jeřábů bezkřídlých a kořeny v půdě pevně ukotvených. Obyčejné stromy s neobyčejnou...

Škornice vyšperkují místa pod stromy

Sychravý listopad vysvlékl stromy z listů a květinám uloupil barvy. Aby nás zahrada nestrašila prázdnotou, je úkolem pro škornice (Epimedium).

Výběr článků

Načítám