Hlavní obsah

Dárky ozdobené přírodou

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K nejkrásnějším vánočním rituálům patří předávání dárků. Ve spolupráci s přírodou hravě dosáhneme toho, aby z nich obdarovaní měli radost dřív, než zjistí, co se skrývá uvnitř.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Trvanlivá hortenzie. Velká květenství hortenzie latnaté (Hydrangea paniculata) tvoří drobné plodné (fertilní) a velké sterilní květy v různém poměru. Proto některé odrůdy mají laty husté, jiné řídké. Krásné zůstávají ještě dlouho po odkvětu.

Článek

Pěkně zabalený dárek, ze kterého vyzařuje kreativní energie, potěší dvojnásob a druhému jasně říká, že nám na něm záleží. Nemusíme si ani lámat hlavu tím, co diktují trendy, protože přírodní dekorace z módy nikdy nevyjdou! Několik neotřelých nápadů předvedli floristé a květináři na prestižní soutěži Brněnská růže.

Ostrůvek vůní

Dárek můžeme zabalit klidně do novin, když navrch jako pozornost přidáme voňavou korunku ze sušených květů.

Postup: Na víko dárkové krabice postupně tavnou pistolí přilepujeme kousky kůry, mech či lišejník a bizarně tvarované výhonky. Vrstvíme je různě přes sebe, dokud nevznikne vyvýšený ostrůvek. Ten nakonec dozdobíme voňavými hvězdičkami badyánu, snítkami levandule a velkými kvítky hortenzie. Pokud hortenziové květy sušením vybledly, oživíme je barvou ve spreji.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Vtipný jelen

Tenhle obzvlášť roztomilý sudokopytník z podzimních plodů rozveselí jak dospělé, tak děti.

Postup: Do většího kaštanu vývrtkou navrtáme otvory pro nohy a krk z tenčích pevných větviček. Kratší větvičkou spojíme tělo s hlavou ze žaludu. Nakonec přilepíme paroží tvořené jemně stříhanými lístky javoru dlanitolistého (Acer palmatum) Dissectum Garnet. Jelena přichytíme k podkladu i s kouskem suchého mechu nebo lišejníku tavnou pistolí.

Foto: Adéla Taitlová, Právo
Foto: Adéla Taitlová, Právo

Senzační dub. Naši předci považovali dub za krále stromů. Pokud jsme poctivě sbírali jeho plody - žaludy, můžeme z nich nejen tvořit jelení hlavičky, ale taky jimi jeleny a další lesní zvěř v době zimní nouze přikrmovat.

Svůdný jako dort

Luxusní, barevně střídmá kombinace s perličkovými korálky a sametovou růží nadchne každou dámu.

Postup: Na dárkové krabici v tmavší barvě vyniknou i nejmenší detaily. Víko polepíme perleťově lesklými středovými přepážkami plodů měsíčnice. Měly by se překrývat jako rybí šupiny. Do středu usadíme látkový květ růže s manžetou z nylonové stuhy. Doladíme jednotlivými korálky a víko ovineme šňůrou perel. K jejich uchycení použijeme tavnou pistoli.

Foto: Adéla Taitlová, Právo
Foto: Adéla Taitlová, Právo

Neobyčejná měsíčnice. Rozeznáváme dvouletku měsíčnici roční (Lunaria annua) a planě rostoucí trvalku měsíčnici vytrvalou (Lunaria rediviva). Líbí se jim na slunci i v šachovnicovém stínu pod keři, na záhonech i u potoka.

Radost pro oči i jazyk

Tento pikantní balík rozzáří oči a zároveň navnadí chuťové pohárky zejména mužům.

Postup: Použít můžeme papričky čerstvé i sušené. Pokud není možné odstřihnout je i s delšími stonky, navážeme jednotlivé plody na pevný ohebný drátek. Přidáme několik kuriózně tvarovaných listů pokojové kapradiny parožnatky (Platycerium) a uvážeme bohatou kytici. K dárkové krabici ji přichytíme buď drátkem, nebo stuhou.

Foto: Adéla Taitlová, Právo
Foto: Adéla Taitlová, Právo

Pálivé chilli papričky. Plody chilli papriček neboli feferonek mají tvar kouličky, kužele či růžku. Barevně přecházejí od bledě žluté přes červenou po temně fialovou.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám