Hlavní obsah

Česká Lípa zkouší třídění biologického odpadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ LÍPA

V České Lípě zkoušejí biologické třídění odpadů z domácností. Jde o pilotní projekt v rámci Libereckého kraje. Do speciálních hnědých popelnic o obsahu 120 litrů budou lidé moci odevzdat trávu či listí a případně i kuchyňský odpad rostlinného původu.

Článek

Ekologové tvrdí, že biologicky rozložitelné odpady představují zhruba 40 procent hmotnosti komunálních odpadů. V současnosti však většinou končí na skládkách či ve spalovnách.

Zelený odpad lze podle Ivo Kropáčka z Hnutí Duha celkem snadno přeměnit na kvalitní hnojivo, většina měst a obcí však občanům neumožňuje ho třídit, a tak končí na skládkách spolu s ostatním odpadem.

Projekt třídění v České Lípě proto ekologové vítají, město se tak podle nich zařadilo mezi nejlepší v třídění v rámci republiky.

Kompostér jako řešení pro sídliště

Recyklovat lze i na sídlišti. S částí organického odpadu, který vyprodukují domácnosti není třeba chodit do popelnice, ale můžete dát přednost komunitnímu kompostéru. S těmito zařízeními mají zkušenost například ve Velké Británii. V Česku jejich provoz zkoušeli například na sídlišti U Stadionu v Chrudimi či v Praze 6 Řepích.

Kompostér, který vyhlíží jako obyčejná bedna se zámkem,  by měl být chráněn proti přímému slunci a větru. Pro osazení kompostéru je vhodné pod kompostem vyhloubit jamku hlubokou 150 - 400 mm. 

Sběr bioodpadu bude Česká Lípa testovat od listopadu do června příštího roku. Nyní se mapuje zájem lidí a vybírají se lokality, kde budou popelnice rozmístěny. Samotný zkušební sběr bude probíhat od března do června.

Reklama

Související témata:

Související články

Zářivky šetří energii i peníze

Kompaktní zářivky mají nižší spotřebu energie a v porovnání se žárovkami vyšší životnost. Pokud je máte u sebe doma, můžete tedy značně ušetřit na výdajích...

Finta na domácí odpad

Kuchyně je nejfrekventovanějším místem domácnosti. Právě tam vyprodukujeme nejvíc odpadu. Skladované zbytky potravin jsou zdrojem zápachu a šíření bakterií,...

Výběr článků

Načítám