Hlavní obsah

Architektka při úpravě bytu vsadila na design

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelé bytu v novostavbě oslovili architektku s tím, že ho chtějí zařídit pro sebe a svou rodinu. Výsledek je mile překvapil.

Foto: Josef Neumann a časopis Bydlení mezi panely

Majitelé si přáli propojení kuchyňského koutu s obývacím prostorem, aby i při častém vaření byla rodina spolu.

Článek

Novostavba bytu byla dispozičně upravena propojením obývacího pokoje s kuchyňským koutem a malým pokojíkem, který svou velikostí a umístěním v bytě nebyl pro potřeby majitelů nijak využitelný a raději zvolili větší obývací prostor spojený s kuchyní.

Návrh interiéru se zabýval pouze interiérovým vybavením, malou změnou dispozic a barvami. Byt byl v podstatě k nastěhování – chyběl pouze nábytek, kuchyň a osvětlení.

Díky dispozičním změnám se trochu upravovaly elektroinstalace tak, aby vyhovovaly novému pojetí obývacího pokoje s kuchyňským koutem. Majitelé si přáli jeho propojení s obývacím prostorem, aby i při častém vaření byla rodina spolu.

Foto: Josef Neumann a časopis Bydlení mezi panely

Dostatek úložných prostor se nabízí už ve vstupní chodbě.

„V bytě bylo naprosto nevhodně umístěno topení – topná tělesa jsme nahradili designově přijatelnějšími, jelikož vždy budou dost vidět, a umístili jsme je na některých místech vertikálně, jelikož jejich předchozí umístění zabraňovalo jedinému možnému umístění postele a TV sestavy,” vysvětluje architektka Dita Héderváry z ateliéru JD Home Design.

Byt ve zděném domě prošel zajímavou proměnou, vládne mu makrolon

Bydlení

V ložnici chtěli majitelé televizi naproti posteli, kterou ale architekti nechtěli věšet přímo na zeď a ani dávat na komodu z důvodu úzkého průchodu mezi stěnou a postelí.

Umístili ji tedy na předsazenou desku s podsvícením, kterou otapetovali mimořádnou tapetou s perličkami. Vznikl tak zajímavý detail na jinak prázdné stěně. Ostatní barvy stěn doladili právě k této tapetě.

„Nábytek, postel a komody s nočními stolky jsme doplnili policemi nad postelí. Ostatní úložné prostory vyřešila šatna, díky které mohl zůstat pokoj vzdušný. Postel s hluboce podsazeným soklem působí, jako by se vznášela nad zemí.”

Foto: Josef Neumann a časopis Bydlení mezi panely

Nábytek v ložnici doplňují police nad postelí.

Foto: Josef Neumann a časopis Bydlení mezi panely

Stínění okna přes celou stěnu řeší venkovní roleta.

„Stínění okna přes celou stěnu řeší venkovní roleta a v interiéru zjemňuje záclona s velkoformátovým, ale jemným vzorem. Osvětlení jsme zvolili ze zajímavých ohebných plastových materiálů se skvělými vlastnostmi rozptylu světla a možnostmi tvarování,” konstatuje architektka.

Dlažba ve světlých barvách

Nábytek v předsíni působí velmi elegantně použitím tmavě hnědého materiálu lamina se zvláštní strukturou v kombinaci s bílými skleněnými dveřmi.

Předsíň architekti zastavěli maximálně tak, aby nebyla moc zahlcena nábytkem. Dost jim ve světlém vzhledu předsíně bez denního osvětlení pomohla velkoformátová dlažba ve světlých neutrálních barvách.

Foto: Josef Neumann a časopis Bydlení mezi panely

Osvětlení je tvořeno ze zajímavých ohebných plastových materiálů se skvělými vlastnostmi rozptylu světla a možnostmi tvarování.

Foto: Josef Neumann a časopis Bydlení mezi panely

Návrh interiéru se zabýval interiérovým vybavením, malou změnou dispozic a barvami.

Obývací pokoj s kuchyňským koutem získal zrušením příček malinkého pokoje velikost a úžasné prosvětlení velkoformátovými okny.

Vládne zde kombinace barev slonové kosti a tmavě hnědé doplněné výraznou fialovou tapetou a doplňky.

Nebojte se dlažby v interiéru

Tipy a trendy

Majitelka se do tapety zamilovala s tím, že ví, pokud jí přestane „bavit“, není velký problém ji nahradit jinou či pouze výmalbou/stěrkou a vyměnit pár kousků doplňků a pokoj bude vypadat jinak. To by třeba s barevně výraznou kuchyňskou linkou šlo hůř a za jiných finančních nákladů.

Krásným detailem je osvětlení

Mohutná a velmi pohodlná pohovka s křeslem na pozadí tapety láká k posezení, zjemňuje ji odlehčený stolek a světlý koberec s vysokým vlasem.

Jídelní část v místě původního pokojíčku je opět kombinací světlého a tmavého dřeva/čalounění.

Foto: Josef Neumann a časopis Bydlení mezi panely

Majitelka se do tapety zamilovala s tím, že ví, pokud ji přestane bavit, není velký problém jí nahradit jinou či pouze výmalbou, vyměnit pár kousků doplňků a pokoj bude vypadat jinak.

Zavěšená komoda na stěně napůl s uzavřenými a otevřenými policemi supluje odkládací nábytek u jídelního stolu a zároveň je zde prostor na ukládání věcí. Aby v kuchyni nebyly moc vysoké skříně například s lednicí, zvolili architekti ledničku a mrazák zvlášť ve výšce cca 135 cm, tím sestava nepůsobí tak vysokým-mohutným dojmem.

Krásným detailem je osvětlení, které svou hmotou skla dodává interiéru šmrnc a eleganci. Návrh a realizace interiéru trvala přibližně 1,5 měsíce.

Slovo architektky

„Tvořím architektonické návrhy i s jejich, domnívám se, kvalitní realizací. Svou prací se neustále snažím přesvědčovat naše klienty, že práce bytového architekta není zbytečná, ale je výhodnou investicí do vlastního interiéru a také do jejich spokojenosti. Myslím, že kvalita bydlení má velký vliv na duševní pohodu, cílem je tedy navrhovat interiéry s takovou atmosférou, aby se v nich klient cítil dobře,“ poznamenává architektka, která se interiérům věnuje již přes 20 let.

Foto: Josef Neumann a časopis Bydlení mezi panely

Technické údaje

  • Nábytek na míru – Alero truhlářství
  • Osvětlení – Inpro CZ
  • Pohovka – Max Divani
  • Tapety – Optimal servis
  • Stínění oken a dekorace - JD Home Design
  • Postel a nábytek ložnice, jídelní kout - Natuzzi

Reklama

Související témata:

Související články

I v malém prostoru lze pohodově bydlet

Petr Vykopal (47 let) je kouč, průvodce autentickým dialogem a milovník umění. Když se mu naskytla možnost koupit maličký podkrovní byt 1+kk v činžovním domě...

Výběr článků

Načítám