Hlavní obsah

Krkonoše budou zdobit nové moderní útulny. Studenti architektury je sami vyrobili

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová, jdu

V Krkonoších se brzy rozroste počet takzvaných nouzových přístřešků neboli útulen, které budou chránit případné turisty před nepříznivým počasím. Pětice těchto příbytků však nevznikla jen tak. Pro Krkonošský národní park je nejen navrhli, ale také vyrobili, studenti Fakulty architektury ČVUT v Praze.

Krkonoše budou zdobit nové moderní útulny. Studenti architektury je sami vyrobili Video: Novinky

 
Článek

Na každé z útulen se podílel několikačlenný tým. „Normální výuka na Fakultě architektury spočívá v tom, že student něco nakreslí a pak vystaví někde nějakou čtvrtku s výkresem. My jsme se snažili tohle posunout někam dál, aby student měl vlastní fyzickou zkušenost s materiálem a se stavbou,“ řekl Novinkám vedoucí Ústavu navrhování 2 na ČVUT Dalibor Hlaváček.

Se studenty na projektu spolupracovali zástupci Krkonošského národního parku. Každý z přístřešků je navržen pro jedno konkrétní místo na území Krkonoš a jejich podoba je mu přizpůsobena.

Příkladem je trojúhelníková útulna s chladně znějícím jménem Atüln, jejíž dominantou je velké okno v čelní stěně.

Foto: Novinky

Jedna z útulen bude mít neskutečný výhled.

„V našem konceptu jsme vycházeli z tradičního tvaru krkonošských útulen, které díky strmé střeše nejlépe odolávají povětrnostním podmínkám. Největší modernizací našeho návrhu oproti těm klasickým je obrovské okno, protože útulna bude v Klínovkách v úplně holém svahu, kde je nádherný výhled jihozápadním směrem. Což je asi největší kvalita místa a chtěli jsme ji co nejvíce využít,“ vysvětlila Novinkám studentka architektury a urbanistiky Nikola Macháčová z desetičlenného týmu, který na útulně pracoval.

Okno ale není jedinou zvláštností dřevěné stavby. „Jako jediní jsme se rozhodli zvednout útulnu dva metry nad terén, a to kvůli sněhu, protože v Krkonoších bývají až dva metry,“ zmínila Macháčová s tím, že vzhledem k současné sněhové situaci v Krkonoších jsou za toto vylepšení rádi.

Celý přístřešek dle ní vyšel na přibližně sto tisíc korun, pomoci se jim dostalo prostřednictvím sponzorských darů a řemeslných škol. „Podařilo se nám sehnat truhláře z Akademie řemesel, kteří nám pomáhají, žáci mistrů Martina Holendy a Miloše Čermáka to mají dokonce místo normální výuky,“ dodala.

Foto: Novinky

Studenti architektury přístřešky nejen sami navrhli, ale i vyrobili.

Se zcela jiným přístupem přišel tým, který vytvořil tzv. Útulnu v sedle. „Primární konstrukce je složena ze sedmi stejných boxů, které se dají na čtyřkolce převézt na místo a postavit bez jakéhokoliv jeřábu či těžké techniky,“ říká Jakub Daniel, jeden ze sedmi studentů, kteří na přístřešku pracovali. Inspirací jim byla známá stolní hra se stavbou věže Jenga.

I když se to na první pohled nezdá, do útulny vyrobené z desek z masivního dřeva se vejde až sedm lidí. „Když se podíváte zvenku, tak útulna vypadá, že je malá, ale když vejdete dovnitř, zjistíte, že je tam sedm sedacích prostorů. Tři jsou dole, čtyři jsou nahoře v patře,“ dodal.

Foto: Novinky

Tato útulna je dvoupatrová.

Všechny vzniklé přístřešky budou vystaveny před budovou Fakulty architektury ČVUT v pražských Dejvicích až do května, poté se přesunou na svá místa v Krkonoších. Sloužit lidem tak začnou až příští zimu.

Reklama

Související články

Jak u nás vznikají domky z lodních kontejnerů

Čím dál větší popularitě se nejen ve světě, ale také u nás těší domky stavěné z lodních kontejnerů. Jsou relativně levné, do značné míry ekologické, a když se...

Unikátní domek na stromě má tvar šišky

Americký designér Dustin Feider navrhl stromový dům ve tvaru šišky a vypadá přesně tak úžasně, jak by si jen člověk mohl představovat. Není ani příliš divu....

Výběr článků

Načítám