Hlavní obsah

Byt získal po rekonstrukci elegantní kuchyň, výrazné barvy vystřídal moderní design

Rodina žijící v bytovém domě v Praze již dlouho bojovala s komplikovanou dispozicí kuchyně svého bytu, která byla dlouhá a úzká, s různými výklenky. Do kuchyně byl původně udělán zvlášť vstup z chodby, ale byla také propojena s obývacím pokojem, takže se druhý vstup nepoužíval, ovšem zabíral velký prostor v kuchyni. Rozumným řešením byla částečná rekonstrukce.

Foto: Richard Dvořák a časopis Bydlení mezi panely

Požadavky klienta byly jasné, spojit obývací pokoj s kuchyní a tím získat jeden velký společný prostor.

Článek

Požadavky klienta byly jasné - spojit obývací pokoj s kuchyní a tím získat jeden velký společný prostor. Zároveň si ale přál, aby kuchyňská linka mohla být stále částečně skrytá.

Foto: archiv klienta

Původní kuchyň byla poměrně úzká, s různými výklenky.

U vstupu se jednalo spíše o estetický „upgrade” než o dispoziční změny. Klient již v té době měl po úspěšné rekonstrukci koupelny a toalety. Takže o barevnosti i stylu bylo jasno hned po otevření koupelny.

Foto: archiv klienta

Chodba pře rekonstrukcí

„Klientům se líbil moderní design s dobře vyřešenými úložnými prostory. Barevnost v koupelně byla také moc příjemná - kávová hnědá v kombinaci s barvou cappuccino hrála do noty dveřím v dekoru wenge. Tato kombinace se pak ujala v celém prostoru," poznamenává Mgr. art. Magdaléna Lacenová z realizačního ateliéru Free Architects.

Foto: archiv klienta

Původní stav obývacího pokoje

Kompozice dřevěného krytu a zrcadla

V chodbě architekti vytvořili nové úložné prostory. U vstupu ponechali prostor více otevřený, použili nízký botník, aby získali také prostor na odložení oděvů.

V chodbě rovněž potřebovali překrýt skříňku s pojistkami a kabeláž, která vedla před stěnou. Vytvořili tedy kompozici z dřevěného krytu a zrcadla, která se táhne od podlahy až ke stropu. Na protější straně je v nice schovaná prostorná skříň.

Foto: Richard Dvořák a časopis Bydlení mezi panely

Na podlahu byl vybrán tmavší vzor dřeva, který usadil celý interiér k zemi.

Chodba je vymalována v jemné barvě cappuccino, která prostor neztemňuje a příjemně doplní tmavé dřevěné dveře. Na podlahu byl vybrán tmavší vzor dřeva, který usadil celý interiér k zemi.

Foto: Richard Dvořák a časopis Bydlení mezi panely

„V chodbě jsme snížili strop o minimální výšku, abychom mohli umístit více svítidel bez zasekávaní kabeláže. V průchodu do obývacího pokoje jsme použili skleněné dveře, které propouštějí do chodby denní světlo. V hlavním prostoru jsme vybourali příčky mezi kuchyní a obývacím pokojem. Získal se tak větší otevřený prostor," poznamenává architektka.

Jídelna s rozkládacím stolem

U vstupu do pokoje byla postavena polo příčka, aby bylo možné schovat kuchyňský kout. Byla odsazena od dveří tak, aby se na jednou stranu vešel televizní stolek, z druhé strany se pak mohl ukrýt kuchyňský kout ve tvaru U.

Foto: Richard Dvořák a časopis Bydlení mezi panely

Stavebními úpravami vznikl pomyslný prostor jídelny s rozkládacím stolem.

V kuchyni vznikl z jedné strany prostor pro vysoké skříně a maximální úložné prostory. Ty propojuje z boku otevřená knihovna, čímž vznikl i pomyslný prostor jídelny s rozkládacím stolem.

Foto: Richard Dvořák a časopis Bydlení mezi panely

V kuchyni vznikl z jedné strany prostor pro vysoké skříně a maximální úložné prostory.

Do pokoje se krásně vešla prostorná pohovka od italského výrobce Natuzzi. V plánu je také do prostoru doplnit křeslo.

Foto: Richard Dvořák a časopis Bydlení mezi panely

Do pokoje se krásně vešla prostorná pohovka od italského výrobce Natuzzi.

„Dále jsme v prostoru obývacího pokoje použili trik se sníženým podhledem. Tentokrát pouze částečně, a to proto, abychom ho opticky oddělili. Vytvořil se tak prostor pro LED podsvícení po vnitřním obvodu obdélníku. Krásně zpestřil prostor a opticky zvedl strop. Vyčlenilo se tak místo pro centrální osvětlení," doplňuje architektka.

V odstínech kávové

Barvy se prolínají v odstínech kávové jako u již zrekonstruované koupelny. Pro ještě lepší pocit zútulnění byla použila tapeta na protilehlých stěnách. Kuchyň použili architekti neutrálnější, bez prolisů na dvířkách.

Lesk působí velice elegantně, minimalisticky a prostorně. Nevznikl tedy žádný tmavý kout. Použité materiály jsou odolné a zároveň dobré na údržbu.

Foto: Richard Dvořák a časopis Bydlení mezi panely

Koupelna prošla rekonstrukcí již dříve...

Foto: Richard Dvořák a časopis Bydlení mezi panely

...stejně tak toaleta.

Celkový prostor se nadechl, dostal moderní jednoduchý design, který mu před rekonstrukcí chyběl.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám