Dům má velkou společnou vstupní halu, na kterou navazuje chodba se spíží. Původní stav tvořily tři místnosti - kuchyň, obývací pokoj a ložnice. Koupelna byla spojena s WC.

Původní stav

Původní stav

Zadáním bylo vytvořit kuchyň propojenou s obývacím pokojem, ložnici a vyřešit koupelnu s WC. Koupelna byla vmáčknutá mezi nosnou zeď a schodiště do sklepa a velmi stísněná. Z obytného prostoru zároveň chyběl přímý vstup na zahradu.

Zvítězil velký a světlý obytný prostor

„Připravili jsme několik návrhů, za kterých nakonec majitelé vybrali jeden. Zvítězilo řešení s velkým světlým obytným prostorem,“ popisuje Ing. Alena Koubová z realizační firmy Kouba interier.

Nový stav

Nový stav

Ložnice je menší, vychází se do ní přes praktickou šachtu. „Chybějící prostor v koupelně jsme nakonec získali přesunem WC mimo ni. Vešel se tedy velký sprchový kout a pohodlné umyvadlo se skříňkou,“ vysvětluje architektka.

Řešení obývacího pokoje prospělo doplněné okno a změna normálního okna za francouzské - vstup na zahradu.

Interiérové dveře jsou v barevném provedení podobném vinylové podlaze.

Interiérové dveře jsou v barevném provedení podobném vinylové podlaze.

Přízemí domu prošlo kompletní rekonstrukcí. Kromě dispozice se měnily veškeré instalace. Náročnější byl přesun WC, protože dům není podsklepen pod celým půdorysem.

„Hodně času jsme věnovali vyrovnání podlah, které byly velmi rozdílně vysoké - podle původního rozvržení místností,“ doplňuje architektka.

Stůl i barovou desku pěkně doplňují pohodlné židle.

Stůl i barovou desku pěkně doplňují pohodlné židle.

Celé přízemí je též nově vyštukované, podlaha je sjednocena krytinou - vinylem. V koupelně a na WC je velkoformátový obklad a dlažba. Původní schodiště do patra je obloženo vinylovými dílci. Do obývacího pokoje přibyla krbová kamna.

Barevná paleta

Majitelka si přála jednoduché řešení v neutrálních barvách. „Na kuchyň jsme zvolili klasickou kombinaci dubového a krémového laminátu. Skříňky jsou světlé, v bezúchytovém provedení. Pracovní deska je v dekoru dubu, s masivními dřevěnými hranami,“ říká Ing. Martin Kouba, který ve firmě vede výrobu.

Jídelní a konferenční stolek jsou z masivního dubu. Stůl i barovou desku pěkně doplňují pohodlné židle.

Změnou normálního okna za francouzské se podařilo elegantně vyřešit vstup na zahradu.

Změnou normálního okna za francouzské se podařilo elegantně vyřešit vstup na zahradu.

Do výklenku po původních spojovacích dveřích mezi místnostmi se vešel prosklený bar.

Do koupelny se vešel velký sprchový kout a pohodlné umyvadlo se skříňkou.

Do koupelny se vešel velký sprchový kout a pohodlné umyvadlo se skříňkou.

V koupelně je velmi jemný velkoformátový obklad a dlažba. Prostor navíc opticky zvětšuje velké zrcadlo. V chodbě je úložný prostor pod oknem v podobě skříněk s posuvnými dveřmi.

Chybějící prostor v koupelně nakonec majitelé získali přesunem WC do samotné místnosti.

Chybějící prostor v koupelně nakonec majitelé získali přesunem WC do samotné místnosti.

V ložnici je proti posteli úložná stěna. Interiérové dveře jsou v podobném barevném provedení jako vinylová podlaha.

Úsilí stálo za to

Rekonstrukce byla časově i rozsahem náročná. Výsledek však stojí za to, což potvrzují i slova majitelky.

„Přestože celé zrekonstruované přízemí již nějakou dobu používáme a dalo by se říct, že máme všechno okoukané, není tomu tak. Tím, že jsme v domě po celou několikaměsíční rekonstrukci žili, tak si moc dobře uvědomuji, kolik práce a úsilí to všechno stálo."

V ložnici je proti posteli velká úložná stěna.

V ložnici je proti posteli velká úložná stěna.

Dnes už majitelé rádi vzpomínají na partičku řemeslníků pod vedením absolutně multifunkčního profesionála, kteří jim nejdříve úplně rozbili byt, udělali neuvěřitelný nepořádek a pak den po dni postupně uváděli dílo k dokonalosti.

Profesionální přístup architektů

„Stejně tak musím ocenit profesionální přístup architektů, kteří mě dokázali vést správným směrem a přesvědčit tam, kde jsem váhala," podotýká majitelka.

Původní schodiště do patra je obloženo vinylovými dílci, jejichž barevný odstín najdeme v celém bytě.

Původní schodiště do patra je obloženo vinylovými dílci, jejichž barevný odstín najdeme v celém bytě.

„Všichni ti, co se podíleli na návrzích, výrobě i montáži nábytku si zaslouží velkou poklonu a dík, protože odvedli naprosto skvělou práci. Když jsem nyní viděla všechny ty fotky, tak jsem si říkala, že právě takový byt bych si moc přála mít, kdybych ho už dnes neměla,“ hodnotí průběh a výsledek rekonstrukce majitelka.

Ing. Alena Koubová
Absolventka Fakulty stavební ČVUT v Praze. Od dokončení studií se zaměřuje na rekonstrukce bytů a interiéry. Od roku 2007 pracuje v rodinné firmě Kouba interier, řídí stavební práce.