Hlavní obsah

Češi kupují malé byty, žít ale chtějí ve velkých

Právo, Karel Kvapil

Nároky na rozlohu bytů, ve kterých by Češi chtěli trávit život, rostou. Podle průzkumu developerské společnosti Star Group by nejraději bydleli ve čtyřpokojovém bytě o rozloze kolem sta čtverečních metrů. Nejčastěji ale kupují byty dvoupokojové, a to především na investici.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Až tři čtvrtiny Čechů považují nákup bytu za dobrou investici. Popularita bytů o dispozici 2+kk je dlouhodobá. Mění se ale důvody, proč je lidé kupují. V minulosti si menší byty kupovali zejména mladí, nezadaní lidé, kteří si po založení rodiny pořídili byt větší. Dnes je trend takový, že lidé menší byty kupují primárně za účelem dalšího pronájmu. Podíl investičních bytů může v současnosti tvořit až 30 procent z celkových prodejů,“ popisuje situaci na realitním trhu Tal Grozner, ředitel společnosti, která průzkum provedla.

Přes 40 procent Čechů preferuje bydlení v novostavbě. Byty kupují zejména mladí lidé kolem 35 let, těch je ve skladbě kupujících přes 70 procent.

„Mladí mají o svém bydlení poměrně přesné představy. Vedle použitých materiálů se zajímají především o občanskou vybavenost a možnosti volnočasového vyžití v dané lokalitě,“ dodává.

Populární jsou podle něj přízemní byty s předzahrádkou, které suplují rodinné domy. Zhruba polovina kupujících chce ještě před nastěhováním provést od developera nějaké úpravy.

Nejčastější klientské změny se týkají uspořádání koupelny či standardu jejího vybavení. Za takové změny utrácejí nejvíce. Druhou nejčastější změnou jsou úpravy rozmístění elektrických zásuvek a přeložení rozvodů vody v kuchyňském koutě.

„V poslední době zaznamenáváme růst prodejů větších bytů, kromě 3+kk roste zájem také o byty s dispozicí 4+kk. Zároveň nedostatek bytů zrychluje prodeje obecně.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám