Hlavní obsah

Antverpy mají nové panorama. Město ozdobil diamant od Zahy Hadid

Novinky, mšv

Panorama belgických Antverp od čtvrtka oficiálně zdobí nová budova britské architektky iráckého původu Zahy Hadid. Svým vzhledem odkazuje k diamantovému průmyslu, kterým je město pověstné, a má v ní sídlit úřad antverpského přístavu (Antwerp Port Authority). Umístěna byla nad historickou budovu bývalé požární stanice, se kterou je nyní spojena.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Antverpách se otevřela nová budova Zahy HadidVideo: Reuters

 
Článek

Struktura je vytvořená z 2000 skleněných trojúhelníků, které odráží sluneční paprsky, někteří v ní vidí diamant, jiným zase připomíná loď.

„Když jsem do budovy poprvé vstoupil, byl jsem uchvácen. Samozřejmě jsem viděl plány i průběh stavby, ale není to stejné jako být vevnitř. Ze své kanceláře mám výhled na celý přístav,“ řekl pro Reuters ředitel přístavní správy Eddy Bruynickx.

Přízemí i promenáda u budovy budou běžně přístupné veřejnosti, přímo dovnitř se kromě zaměstnanců asi jen tak někdo nepodívá. Projekt ve finále vyšel na 55 miliónů eur, což je v přepočtu zhruba 1,48 miliard korun. Skleněná konstrukce bude nicméně vyžadovat ročně dva velké úklidové zásahy, z nichž každý vyjde na zhruba 675 000 korun.

Samotná architektka se výsledku svého osmiletého projektu už nedožila, protože před půl rokem ve věku 65 let zemřela. [celá zpráva]

„Samozřejmě nám neuvěřitelně chybí, ale jsem rád, že se projekt, do kterého vložila tolik úsilí, vydařil. Byla pocta s ní spolupracovat,“ tvrdí Joris Pauwels, který se s Hadid na plánování budovy podílel.

Kvůli zachování původní historické budovy se architekti rozhodli, že „diamant“ vyroste nad ní. Samotnou skleněnou konstrukci tak drží betonové sloupy a 900 tun oceli. Jako poctu architektce přejmenovali antverpští radní náměstí před budovou na Zaha Hadidplein, tedy náměstí Zahy Hadid.

Anketa

Líbí se vám nová budova úřadu antverpského přístavu od Zahy Hadid?
Ano
39,9 %
Ne
60,1 %
Celkem hlasovalo 970 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám