Hlavní obsah

Spojením místností a zvětšením koupelny docílili lepšího vzhledu bytu

Ne každá rekonstrukce znamená dramatické změny v půdorysu, v tomto bytě architekti „jen“ spojovali obývací pokoj s kuchyní a zvětšovali koupelnu. Základní změna je pak v designu a materiálech použitých v celém bytě.

Foto: Kouba Interier a časopis PANEL PLUS (12x)

Článek

Požadavkem majitelů bytu bylo propojit kuchyň s obývacím pokojem a zvětšit koupelnu. Byt je trochu netradiční, je ve štítové sekci panelového domu.

Dostatek úložného prostoru

Kuchyň se tedy v novém uspořádání stala součásti obývacího pokoje, hlavní masu skříní architekti skryli za polopříčku.

Využili i ostrůvek, v kuchyni je tedy dostatek úložného prostoru. Mohli si tím pádem dovolit z půdorysu trochu ubrat na praktickou komoru.

Původní stav

„Pokud to jde, snažíme se takovéto prostory v bytech vytvářet, je to opravdu místo k nezaplacení,“ poznamenává ing. Tomáš Zima z realizační firmy Kouba interier.

Další pokoje beze změny

Obývací pokoj je vzdušný, prostorný a velmi světlý, což je pro panelové byty typické. Kromě kuchyňské linky je zde jídelní stůl, velká sedací souprava a knihovna na míru. Další pokoje zůstaly, podle přání majitelů, beze změny.

Nový stav

Zvětšení koupelny

Architekti z velké vstupní chodby část "ukrojili" na zvětšení koupelny. WC se posunulo dál od šachty a na jeho místě vyrostl vyzděný sprchový kout.

Instalace pro WC tak jdou bez problému pod schodem sprchy. V koupelně je pak ještě vana a umyvadlo se skříňkou.

Vestavěná skříň pro pračku a sušičku

V zádveří je botník s věšákem a šatní skříň. U instalační šachty pro kuchyň je vestavěná skříň pro pračku a sušičku.

„Skříň jsme plánovali už v rámci úvodních návrhů dispozice, nicméně až při realizaci jsme řešili, jak a zda se tam vejde v plánovaném rozměru. Finální možnosti obezdění se většinou ukážou až po vybourání obložení šachty či celého jádra,“ vysvětluje Zima.

Základním jednotícím prvkem je vinylová podlaha

Po technické stránce byt prošel kompletní rekonstrukcí – nová elektroinstalace, voda, odpady, štuky, v části bytu sádrokartonové podhledy a samozřejmě podlaha a dveře. Základním jednotícím prvkem se stala vinylová podlaha v celém bytě.

Realizátorům přestavby se podařilo podklad vyrovnat do jedné úrovně, takže vinyl mohl být položen bez přechodových lišt v celém prostoru, včetně koupelny a WC.

Prostor působí vzdušně

Podlaha je v dekoru tmavého dřeva, ostatní prvky jsou tedy světlé, a tak prostor působí vzdušně a uvolněně.

Kuchyňská linka stejně tak jako nábytek v chodbě jsou z bílého laminátu. Též soklové lišty jsou bílé.

Jako dekorační a zároveň funkční prvek je v obývacím pokoji použita betonová stěrka. Za kuchyňskou linkou je zalakována, kvůli lepší údržbě.

Zrcadlo přes celou šířku koupelny

Koupelna je v odstínech šedé - šedý obklad, mozaika, sprchový kout je tmavší. Obklady ve sprše mají zajímavý dekor, šedá je žíhaná hnědou, vypadá to velmi efektně.

„Obklady dodáváme většinou italské, co se designu týče, nemají konkurenci,“ říká architekt.

Prostor koupelny opticky zvětšuje zrcadlo přes celou šířku místnosti. V části nad umyvadlem je pak skryta zapuštěná skříňka. Umyvadlová skříňka je naší výroby - bílé obložení je kvůli vlhkosti z corianu.

Nepůsobí v prostoru dominantně

Kuchyňská linka je z bílých laminátů, pracovní deska v dekoru světlejšího dřeva.

„Snažili jsme kuchyň odlehčit, přeci jen je součástí obývacího pokoje a neměla by působit dominantně,“ vysvětluje Bc. Boris Červenák, který má ve firmě na starosti návrhy nábytku.

Hlavní úložný prostor je tedy skryt za příčkou, lednice, trouba, skříňky jsou zde až do stropu.

Oblíbené řešení rohu kuchyně

Dostatek místa poskytuje též skříňka za roletou.

„Je to naše oblíbené řešení rohu kuchyně, v případě že přímo navazuje na vysoké skříně,“ doplňuje Červenák. Horní skříňky jsou jen dvě, jedna prosklená, samozřejmě s výklopy. Navazující digestoř je netradičně bílá, celek pak působí jemně a nijak nepoutá pozornost.

Podhled zakončený LED páskem

„V prostoru kuchyně je snížený podhled za účelem vedení odtahu od digestoře. Podhled jsme zakončili LED páskem, tvoří další zajímavý prvek a zároveň optické oddělení prostoru kuchyně,“ vysvětluje Zima.

Knihovna vyrobená na míru

Dominantou obývacího pokoje je knihovna vyrobena na míru. Architekti volili tmavý laminát, korespondující s dekorem podlahy.

V knihovně je místo i na přehrávače k televizi a na uzavřený bar. Pokoje jsou řešeny jednoduše a univerzálně. V obou je vestavěná skříň přes celý prostor vstupní stěny - jako hlavní úložný prostor.

Ing. Alena Koubová *1979
Absolventka Fakulty stavební ČVUT. Od dokončení studií se zaměřuje na rekonstrukce bytů a interiéry. Od roku 2007 pracuje v rodinné firmě Kouba interier, řídí stavební práce.
Ing. Martin Kouba *1979
Vystudoval Dřevařské inženýrství na ČZU. V roce 2003 začal navrhovat a vyrábět nábytek. V roce 2006 založil společnost Kouba interier, která se zaměřuje na návrhy a zakázkovou výrobu nábytku.
Ing. Tomáš Zima *1982
Absolvent Stavební fakulty ČVUT, pracoval v architektonickém ateliéru Cigler Marani Architects, kde se podílel na tvorbě řady významných administrativních, multifunkčních a bytových projektů. Své zkušenosti nyní zúročuje při vedení stavebních zakázek.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám