Nejinak tomu bylo u tohoto téměř 40 let starého brněnského panelového bytu 1+1. Když jej současná majitelka po svých rodičích zdědila, byl dle jejích slov ve velmi špatném stavu a zoufale volal po zásadní rekonstrukci.

Byt co nejvíce prosvětlit

Jeho osud proto svěřila do rukou manželského páru mladých architektů z Ateliéru Velehradský.

„Chtěla jsem byt především otevřít a co nejvíce prosvětlit. A protože s manželem bydlíme v domku za Brnem, tak taky aby byl jednoduše udržovatelný. Ať už jej budeme příležitostně obývat sami, nebo za čas poslouží některému z našich vnoučat jako startovací byt,“ vysvětluje majitelka bytu.

Původní stav

Původní stav

Celková adaptace domu

K pozitivnímu výsledku částečně přispěla celková adaptace domu, v němž je byt umístěn. Díky výměně oken a fasádnímu zateplení postačí pro vytopení bytu jediný radiátor, doplněný v kuchyni, chodbě a koupelně elektrickým podlahovým vytápěním.

Protože se jedná o klasický panelový byt s jádrem a stoupačkami, bylo nutné zachovat nosnou kostru, zbývající prostor však architekti maximálně otevřeli.

Oáza světla

Promyšlené stavební řešení umožnilo z původního typického temného panelákového bytu vytvořit oázu světla pro pohodlné moderní bydlení, kde jsou jednotlivé obytné zóny od sebe odděleny prosklenými příčkami.

Nový stav

Nový stav

Sklo vůbec hraje v interiéru zásadní roli – byt prosvětluje, odděluje i propojuje současně, navíc v podobě zrcadel opticky zvětšuje. Najdete jej v kuchyni, koupelně i v hlavním obytném prostoru v podobě několika stolů sloužících k různým účelům.

Harmonie celků a detailů

Kuchyni lze charakterizovat jako harmonii celku a detailů. Tereza Velehradská, která měla na starost koncepci a vybavení interiéru, jej tvořila de facto na míru majitelce bytu.

Ta tak, ač spíše menší postavy a již ne nejmladší, pohodlně dosáhne na všechna místa v kuchyni a bez potíží se dostane i do těch obvykle nejnedostupnějších zákoutí.

Přestože je prostor využit doslova od země po strop, propracovaný systém výklopných a výsuvných systémů zpřístupňuje horní skříňky stejně dobře jako místa u podlahy.

Srdce kuchyně

Do nevelké kuchyně se také architektce podařilo nenásilně umístit všechny běžné spotřebiče: vestavěnou chladničku s mrazničkou, kombinovanou pračku se sušičkou i malou myčku.

Rovněž srdce kuchyně je kompletně vestavěno do kuchyňské linky – indukční varnou desku a multifunkční troubu, která umožňuje péct klasicky i ohřívat mikrovlnami, doplňuje kávovar a výsuvná digestoř. Pracovní deska z corianu bez jediné spáry přechází až do dřezu, takže bakterie nemají šanci.

Inovativní materiály

Byt je vůbec plný moderních a inovativních materiálů – od zmíněného corianu a skla přes kartáčovaný nerez až po keramický obklad sprchového koutu z Kerlitu, které jsou nejen efektní, ale především plně funkční, odolné a snadno udržovatelné.

Ničím nenarušovaný prostor

Hlavní obytná místnost je tvořena jedním ničím nenarušovaným prostorem, který je díky skleněné stěně a zvoleným barevným tónům nečekaně světlý.

Nenápadná síla tohoto místa tkví v účelné jednoduchosti, v uklidňujícím a příjemném pocitu, že vše je tam, kde má být. Za ním stojí především navržení a zhotovení většiny prvků a skladebních částí na míru, což umožnilo maximálně využít nevelký prostor pokoje.

Ať už hovoříme o pohovce, kterou lze s pomocí speciálně zhotoveného důmyslného mechanismu překlopit a přeměnit v užší dvoulůžko, či o transparentním jídelním stole s rafinovaně vymyšlenou podpěrou, která poskytuje stolujícím spoustu místa pro nohy, o pracovním stole pod oknem nebo o posuvném konferenčním stolku s elegantně a zároveň vtipně řešeným podnožím.

Výrazné oranžové „vejce“

Dominantu, která nejen místnosti, ale i celému bytu vlastně udala směr aktuální barevnosti i stylu, pak tvoří legendární křeslo zvané Egg, které již v roce 1958 navrhl dánský designér Arne Jacobsen a které je dodnes typickým znakem jednoduchého skandinávského designu.

Výraznému oranžovému „vejci“ tak nechala architektka vyniknout v nadčasově neutrálním a jednoduchém interiéru. Dalo by se říci, že v tomto bytě není ani jediná linie či prvek navíc, zároveň však zůstává prostor pro invenci momentálních uživatelů bytu.

Doplňky a barvy

Ten tak může sloužit různým generacím i lidským povahám s minimálním úsilím a jeho vzhled, vyznění i nálady budou utvářet zvolené doplňky a barvy.

Toho také využila majitelka bytu, když se sama ponořila do výběru doplňků – přesto zodpovědně každý svůj „úlovek“ s mladými architekty konzultovala.

„Ke kompletním návrhům přestavby interiéru jsem dostala i detailní informace o vhodných doplňcích včetně všech názvů i výrobců.“

Nerez a sklo

Z propojení moderních materiálů, čistých linií a světla těží také zbývající části bytu. V koupelně je maximálně využito každé místo. Skleněná zástěna s posuvnými dveřmi ukrývá prostorný sprchový kout obložený bezespárovou velkoformátovou keramikou Kerlite.

Umyvadlo uložené na speciálně zhotovené skříňce překvapí nejen svým tvarem, ale i bočním umístěním elegantní stojánkové baterie.

Předsíň ovládly nerez a sklo – z kartáčované nerezové oceli je zhotovena trubková stěna určená pro šatstvo a doplňky, velké zrcadlo na vstupních dveřích pak celý prostor předsíně násobí.

Prostor a světlo

Díky dobré spolupráci, otevřené a naslouchající jak ze strany architektů, tak investorky, se z původního nezajímavého a temného panelákového 1+1 stal moderní byt s ucelenou koncepcí a propracovanými nápaditými detaily, který lze charakterizovat dvěma slovy: prostor a světlo.

Spokojeni s výsledkem tak jsou nejen architekti, ale především nová majitelka bytu, která sem od té doby jezdí stále častěji.