Hlavní obsah

Panelákový byt jako ideální domov pro single ženu

Našli bychom asi velmi málo bytů, ve kterých bychom mohli jejich původní dispoziční řešení označit jako ideální. V mnoha případech přitom stačí poměrně malé stavební úpravy a nové vybavení bytu, abychom získali bydlení na docela jiné úrovni.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Článek

Byt v panelovém domě se dá předělat na pěkné bydlení. Dokonce k tomu není mnohdy potřeba ani příliš peněz. Postačí jen dobrý nápad a síla celý byt přestavět na modernější bydlení. Mnoho lidí ovšem nezná všechny možnosti zastaralých panelákových bytů, a proto ani netuší, jak se dá celý byt změnit k nepoznání.

Pryč s umakartem

V převážné míře je jádro v panelových bytech vyrobeno z umělých hmot a ustálila se pro něj přezdívka umakartové jádro. To je také nejčastějším důvodem rekonstrukce bytu. Vzhledem k opravdu až neuvěřitelným dispozičním uspořádáním (vchod do kuchyně přes koupelnu a podobně) je právě umakartové jádro první věcí, kterou se obyvatelé těchto bytů snaží změnit a zároveň si upravit dispozici bytu. Obojí lze úspěšně uskutečnit.

Rekonstrukce bytového jádra

Přestavba bytového jádra spočívá v rozebrání stávajícího "umakartového" a jeho nahrazení novými příčkami. A to buď zděnými z lehkých materiálů, anebo příčkami ze sádrokartonu na nosném rámu. Dále se musí vyměnit povrch podlahy (převážně se používá dlažba), instalovat nové rozvody vody a kanalizace s napojením na stávající stoupačky v jádru, udělat novou elektroinstalaci a nové prostory zařídit vanou případně sprchovým koutem, umyvadlem a dalšími doplňky.

Stavební úpravy pomohou

Rozsahem poměrně malými stavebními úpravami lze dosáhnout překvapivých výsledků. V převážné většině bytů jsou stávající dělicí příčky provedeny z nenosných pórobetonových panelů a lze je tedy snadno odstranit. Spojením prostoru obývacího pokoje a kuchyně můžeme získat v panelovém bytě místnost o téměř neuvěřitelné ploše více než 30 metrů čtverečních.

Jinde je zase možné postavením nové příčky získat jeden pokoj navíc. Velké rezervy pro nové dispoziční uspořádání skýtají zbytečně velké plochy předsíní a chodeb. Vhodným uspořádáním lze získat až sedm metrů čtverečních pro obytnou plochu na úkor komunikací v bytě.

Dopis čtenářky
Dobrý den, jsem pravidelná čtenářka různých rubrik o bydlení. Zaujala mě možnost poslat vám plánek bytu s tím, že byste mi mohli poradit, jak bych mohla byt upravit (pokud byste mne vybrali). Koupila jsem v létě malý byt na pražském sídlišti. V bytě se nachází umakartové jádro (koupelna + WC) a stará kuchyň, jinak je byt vystěhovaný. Ráda bych celý byt předělala.
Chtěla bych vybourat umakartové jádro, a kdyby to bylo možné vyměnit koupelnu s WC místo kuchyně, případně si ráda nechám poradit jakoukoli jinou možnost. V bytě budu bydlet sama a potřebuji tam mít i pracovní kout a samozřejmě maximum úložných prostor.
Děkuji za přečtení a zvážení. Těším se na případnou spolupráci. Zuzana T.

Úprava dispozice bytu

S ohledem na to, že byt bude sloužit jedné osobě (maximálně příležitostně dvěma), jsem upravila jeho dispozici. Volila jsem raději větší prosvětlenou koupelnu s oknem a menší kuchyň mezi prostorem vstupní chodby a obývákem.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Navrhovaná změna dispozice

Po vybourání původního koupelnového jádra jsem nechala prostor otevřený, ale vytvořila jsem pouze několik malých příček, které ohraničují vestavěný nábytek (kuchyňskou linku, šatní skříň v předsíni a vestavěný nábytek v obývacím pokoji).

Převládá bílá

V bytě převládá bílá barva, a to jak na stěnách, tak na nábytku, což kontrastuje s použitým tmavým dřevem na podlahách, sklem a výrazným barevným textilem. Dobrý pocit dotváří i uměřená květinová výzdoba.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Jídelní kout součástí pracovní plochy

V předsíni je velká šatní skříň s úložným prostorem a odkládacím prostorem tak, jak bylo čtenářkou požadováno. Kuchyňská linka je minimální, s vestavěnými spotřebiči a jídelním koutem, který je součástí pracovní plochy.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

V obývací části je minimum nábytku, kromě pohovky, stolku, komody a televizního přístroje jsou zde zabudované skříňky, které nevyčnívají do prostoru a vše je tak čisté a schované.

Mramorový obklad

V koupelně jsem rovněž použila totožné řešení s vestavěnými skříněmi, a tak je zde minimum obkladů. Na druhém konci koupelny jsem situovala sprchový kout, umyvadlo a toaletu. Je zde použitý stejný mramorový obklad jako v kuchyni.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Nechybí nezbytné úložné prostory

Ložnici jsem zařídila tak, aby zde nebyla klasická dvoulůžková postel, ale prostor pro práci a jiné činnosti. Postel je sice větší, ale umístěná v koutě, aby nebyla v místnosti dominantní. Netradičně je opatřena „nebesy.“ Nechybí nezbytné úložné prostory, pracovní kout, ale ani odkládací taburet a velké zrcadlo.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Spíše ženské barvy

S ohledem na převažující bílou barvu v bytě jsem volila výrazné a dekorativní textilie a doplňky, které je možné, případně podle vyvstalé potřeby, změnit. V této situaci jsem s ohledem na single ženu použila spíše ženské barvy, dekorace a osvětlení.

Případné skleněné dveře

Předsíň od obývací kuchyně oddělují posuvné skleněné dveře, které jsou zde především kvůli hluku, a také není nutné je instalovat, to bude záležet na majitelce bytu, jak se rozhodne.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám