Z obýváku měl vzniknout víceúčelový pokoj spojující čtyři základní funkce: obývací pokoj a ložnice pro dvě osoby, pracovna a šatna, to vše na ploše kolem 20 m².

Nezbytné podmínky

Společně s očekáváním vhodného řešení obsahovalo jejich zadání několik nezbytných podmínek: zachování stávajících vlysových dubových podlah, praktické umístění akvária, ponechání původních dvoukřídlých dveří oddělujících pokoj od kuchyně a zakomponování historických hodin, dědictví po babičce.

Chodba měla projít komplexní změnou s cílem získat maximum úložných prostor při využití původního stropního osvětlení. Další z požadavků – od samotného návrhu po dodávku „na klíč“ chtěli mít zadavatelé  pouze jednoho partnera, interiérovou designérku Mgr. Bohumilu Kouřilovou.

Jak to bylo s předsíní

Předsíň byla propojená s obývákem dvoukřídlými klasickými dveřmi, od nastěhování prakticky nevyužívanými.

Předsíň původní stav

Předsíň, původní stav

Chyběl prostor pro odložení kabátů a bot (do té doby nahrazen jen obyčejným víceramenným věšákem), staré vestavné skříně nevyhovovaly především svým vnitřním uspořádáním. Vchodové dveře neposkytovaly dostatečnou akustickou izolaci od frekventované společné chodby.

Nová koncepce

Celkový dojem z předsíně byl velmi stísněný a neuspořádaný. Designérka navrhla jednoduchou a praktickou koncepci: základem se stala bílá barva (výmalba, skříně, botník, subtilní obklady stěn a komoda) a celoplošná zrcadla osazená na dveřích vestavěných skříní. To vše oživeno červenými prvky (část výmalby + tapeta).

Kromě místa na odložení kabátů a bot získali majitelé dodatečný „technický“ prostor pro uložení vysavače, žehlicího prkna a nářadí. Dveře jsou nyní očalouněny bílou koženkou a nevzhledná elektroskříňka se zvonkem uschována do samostatné krabice nad vchodem.

Předsíň po rekonstrukci

Předsíň po rekonstrukci

Na podlahu zvolila autorka koberec neutrální šedé barvy s hrubou texturou pro zachování praktické údržby a trvanlivosti (je vhodný i do komerčních prostor). Šuplíky a boxy účelně navržených skříní i komody byly osazeny kvalitním kováním s plnovýsuvy nebo praktickými policemi.

Řešení se našlo: Multifunkční pokoj

Obývák sloužil zároveň jako pracovna majitele, který je amatérským muzikantem. Stav zařizovacích předmětů, především nábytku (včetně čalouněného), odpovídal datu prvního nastěhování.

Obývací pokoj původní stav

Obývací pokoj, původní stav

Designérka musela vyřešit několik zásadních omezení: umístění plnohodnotné manželské postele, „zneviditelnění“ nevyužívaného komínu a požadavek na začlenění úložných prostor včetně knihovny. Výklopná postel nepřicházela do úvahy, komín nebylo možné zrušit, protože je společný pro všechny obyvatele domu. Navíc celou jednu stěnu tvoří okno s balkónovými dveřmi.

Pódium s výsuvnou postelí

Výchozím koncepčním prvkem se stalo pódium s výsuvnou postelí. Konstrukce pódia je kovová, připevněná šrouby k podlaze, pochozí plocha zpevněná surovou dřevotřískou, finální pochozí vrstvu tvoří dřevěná plovoucí podlaha v dubovém dekoru, včetně schodů skrývajících tolik potřebné úložné prostory na maličkosti.

Nový obývací pokoj

Nový obývací pokoj

Kovový je také rošt postele osazený silikonovými kolečky se zátěžovými ložisky pro snadnou manipulaci. Nechtěnému pohybu roštu po vysunutí brání jednoduchá, ale účinná aretace. Na dřevotřískových panelech pevně spojených s kovovou konstrukcí leží kvalitní sendvičová matrace zajišťující komfortní spánek.

Hodiny po babičce

Na pódium byla postavena nízká skříň, na míru vyrobená pro televizi a hi-fi sestavu. Její zadní strana pak slouží jako dvoumístný „home office“ pro práci na počítači s dostatkem úložných prostor.

Pracovna původní stav

Pracovna původní stav

Starožitné hodiny po babičce našly místo nad „pracovnou“ a tvoří tak zajímavé, eklektické spojení mezi novým vybavením pokoje a hezkými vzpomínkami na časy již dávno minulé. Stěnu protilehlou oknu zaplnila sestava vestavných skříní, do posledního centimetru maximálně využívající nabízený prostor.

Relaxační křeslo s podnožkou

Kvůli prostoru limitovanému komínem bylo nutno nechat vyrobit na míru i sofa, protože standardní rozměry čalouněného nábytku ze sériové produkce by neumožnily maximální vysunutí dvoulůžka z pódia. Čokoládově hnědá potahová látka splňuje ty nejvyšší kvalitativní standardy (90 tis. otáček), červené stehy a prošití při bližším pohledu oživují celkový dojem z jedinečného designu.

Nová pracovna

Nová pracovna

Součástí sofa je i odnímatelná hlavová opěrka. Na přání majitele bytu doplnila autorka projektu čalouněný nábytek červeným relaxačním křeslem s podnožkou. Mobilní konferenční stolek ve tvaru „U“ obráceného o 90° je možno zasunout k sedačce a využít jej tak jako odkládací prostor u postele.

Místo pro knihy

Knihovna obepíná dveře vedoucí do kuchyně a plynule navazuje na skříň s vestavěným akváriem. Přístup k údržbě akvária a krmení rybiček je chytře zakomponován do dveří skříně.

Protože by obložení komínu zabralo tolik potřebné centimetry, zvolila autorka polep tapetou, která se pak objevuje na dveřích vestavěných skříní. Původní stínění oken žaluziemi bylo doplněno o japonské závěsy z jemné látky. Dekory byly zvoleny „tón v tónu“ k barvám použitým na nábytku a tapetách.