Hlavní obsah

Prestižní soutěž Stavba roku zná své letošní vítěze

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní 21. ročník soutěže Stavba roku, kterou pravidelně pořádá Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství ABF, má své čerstvé vítěze. Jsou to: Proton Therapy Center Czech v Praze, multifunkční Aula Gong ve Vítkovicích, opavské společenské a komerční centrum SC Breba&Weinstein, brněnský městský okruh silnice I/42 a Lipa resort-aparthotel v Krásné Lípě.

Foto: Syner

Jedním z vítězných projektů se stalo Proton Therapy Center Czech v Praze.

Článek

Z 54 přihlášených projektů prošlo dvoukolovým sítem 16 finalistů. Odborná porota složená z architektů ve čtvrtek 10. října v prostorách Senátu vyhlásila pětici budov, které se mohou pyšnit titulem Stavba roku 2013. Záštitu nad akcí letos převzala 1. místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková.

Mezi letos přihlášenými objekty dominovaly administrativní budovy, obchodní centra, univerzitní objekty či hotelové resorty. Soutěžily i malé vodní elektrárny nebo sportovní areály.

Výjimkou byla Neutralizační a dekontaminační stanice ve Stráži pod Ralskem, spadající do kategorie ekologických staveb, díky níž se až o 30 let zrychlí sanace území kontaminovaného dřívější těžbou uranu. Stanice postavená společností Syner zaslouženě získala zvláštní cenu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

Foto: Syner

Zvláštní cenu ministra průmyslu a obchodu ČR získala Neutralizační a dekontaminační stanice ve Stráži pod Ralskem.

„Pro nás stavaře je tato soutěž skutečně prestižní záležitostí. O to více mě těší, že Syner si letos šel v jeden večer pro diplom dvakrát,“ komentoval udělování titulů výkonný ředitel společnosti Robert Špott, který spolu s generálním ředitelem S group holding Martinem Borovičkou přebíral ocenění za protonové centrum a neutralizační stanici.

„V soutěži Stavba roku jsme bodovali již před 18 lety, tehdy to bylo za základní uměleckou školu. Za ty roky jsme pár titulů sesbírali, ale s lety je to i díky zvyšující se profesionalitě a rozmanitosti technologií čím dál náročnější. Letos jsme ale opravdu navýsost spokojeni,“ vyjmenoval úspěchy v celorepublikové soutěži ředitel holdingu Borovička.

Do soutěže Stavba roku lze každý rok přihlásit všechny objekty bez rozlišení druhu stavby nebo výše nákladů vynaložených na jejich pořízení. Podmínkou pro přihlášku je pouze dokončení a uvedení do provozu nebo zkolaudování v předepsaném období.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám