Hlavní obsah

Designéři soutěžili s výrobky pro nedonošená miminka

Novinky, Zuzana Fišerová

Projekt Miminka do dlaně je zaměřen na osvětu směrem k lékařům i rodičům. Soutěž Design pro nejmenší dává příležitost designérům proniknout do světa, kde nerozhoduje pouze design a cena výrobku, ale i celá řada parametrů, které specifické rozměry nedonošených dětí vyžadují. Návrhy designérů můžete shlédnout v pražské porodnici U Apolináře do 6. června, pak výstava poputuje do Brna.

Článek

Součástí výstavního projektu „Miminka do dlaně“ jsou výsledky soutěže Design pro nejmenší miminka. Designéři v ní měřili síly ve třech tématech, a to čepička, lžička a dudlíček pro nedonošená miminka. Soutěž připravilo sdružení Nedoklubko společně s CZECHDESIGN.CZ. Garantem je Liběna Rochová a LR Studio.

Vítězové ve třech kategoriích

Nedonošená miminka někdy mívají problém s příjmem potravy, proto je pro ně důležitá lžička. Problém s příjmem potravy přetrvává někdy celá léta. Designéři si mohli vybrat, zda navrhnou lžičku pro krmení rodiči nebo pro větší děťátka, která se již krmí sama. Preferovaná barva pro nejmenší děti je podle průzkumů svítivě cihlově-červená barva.

Za nejlepší lžičku pro nedonošená miminka si Zlatý design do dlaně odnesla Zuzana Labudová ze FA Slovenské technické univerzity Bratislava.

Foto: Novinky

Vítězný návrh Zuzany Labudové

Čepička pro nedonošená miminka

V inkubátorech mají děti na hlavičkách čepičky, které zabraňují úniku tepla a stabilizují miminkům teplotu. Čepičky rodičům také pomáhají v přijetí jejich dítěte - nedonošená miminka jsou velmi hubená a rodiče se často nemohu srovnat s velkým rozdílem mezi boubelatým a jejich nedonošeným miminkem. Designéři měli za úkol navrhnout čepičky zvětšující objem hlavičky a také přijít s novým řešením, jelikož čepičky zatím pletou pouze rodiče a sestry v nemocnici.

Zlatý design do dlaně v tématu Čepička pro nedonošená miminka získala Bc.A., Mgr. Blažena Ostrovská, stážistka na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, ateliéru Design oděvu a obuvi, pod vedením Liběny Rochové, studentka VŠVU Bratislava.

Foto: Novinky

Vítězný návrh Blaženy Ostrovské

Porota komentovala návrh slovy: „Po odborné stránce jsou čepičky s pružným lemem dobře řešeny, šev netlačí, ale lem nesmí stahovat. Čepičky jsou veselé, vtip podtrhuje oboustranné použití čepiček.“

Dudlík září barvami 

Dudlíček pro nedonošená miminka má menší savičku, než je obvyklé, s ohledem na velikost nedonošených miminek. Tvarem musí dobře sedět na pusince, nesmí se převažovat a lehce vypadávat. Také musí jít snadno sterilizovat a vyvařit.

Za Dudlíček pro nedonošená miminka si ocenění Zlatý design do dlaně odnesl MgA. Petr Mikošek, interiérový designér, spolutvůrce a návrhář studia BOADESIGN.

Foto: Novinky

Vítězný návrh Petra Mikoška

Podle poroty je jednoduchý design vhodný i pro vyvaření a dudlík není pro miminko moc těžký.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám