Hlavní obsah

Z Domu pážat má být hotel

– PRAHA
Právo, Novinky, Jana Šprunková

Takřka za hubičku pronajme město na dvacet let Dům pážat v Kanovnické ulici na Hradčanech, zapsaný v Seznamu nemovitých kulturních památek. Ještě před rokem se očekávalo na základě stanoviska realitní kanceláře Cushman a Wakefield, že jeho pronájmem se přisypou do městské kasy ročně tři milióny.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Dům pážat na pražských Hradčanech se bude pronajímat.

Článek

V úterý se radní smířili s tím, že bude město dostávat jen 1,8 miliónu korun. Společnost České nemovitosti, která jako jediný uchazeč vyhrála veřejnou soutěž, v něm hodlá provozovat restauraci a hotel.

Nízkou cenu kritizuje zastupitel Miroslav Poche (ČSSD). „Je to zřejmě proto, že památkáři striktně omezují, jak se s domem může nakládat,“ řekl. Šéf městských památkářů Jan Kněžínek je proti přeměně objektu v hotelové zařízení. „Z hlediska památkové péče jsou zamýšlené práce nepřípustné,“ konstatoval. Kněžínek se odvolává i na vyjádření Národního památkového ústavu, který považuje změnu využití objektu na ubytovací jako komplikovanou a méně vhodnou.

Prázdný dům

V Domě pážat, který pochází ze 16. století a sloužil pro pážata císaře Rudolfa II., naposledy sídlil Útvar rozvoje města. Po sestěhování magistrátních úředníků do Škodova paláce a uvolnění budov, v nichž byly městem zřízené organizace, je prázdný. První soutěž na pronájem byla před rokem a zájem projevila jen jedna společnost, Solid. Navrhla nájemné 1,7 miliónu korun ročně, což městu připadalo málo.

Do druhé soutěže se sice přihlásili čtyři uchazeči, do druhého kola ale postoupily jen České nemovitosti. Radní Milan Richter (ODS) v pronájmu nevidí problém. Úpravy prý nemohou probíhat bez podrobné studie, kterou musí schválit rada. Prý tak nehrozí, že by si nájemce mohl v objektu dělat, co chce.

Pronájem Domu pážat potvrzuje výtky opozice, která se ke stěhování úředníků do Jungmannovy ulice za nájemné převyšující ročně 200 miliónů korun stavěla skepticky. Magistrát argumentoval penězi z pronájmu volných domů a tvrdil, že město ještě ušetří. Mnohé cenné objekty, například dům U Minuty a U Radnice u Staroměstského náměstí, jsou však už přes rok prázdné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám