Hlavní obsah

Německý úpravce vyzrál na omezovač rychlosti Volva

Novinky, Marek Bednář

Německý specialista na vozy Volvo našel cestu, jak autům s kontroverzním omezovačem rychlosti na 180 km/h vrátit schopnost překročit dvousetkilometrovou metu. Hovoří o navrácení na úrovně modelového roku 2020, tedy před zavedením omezovače.

Foto: Heico Sportiv

Volvo S60 v úpravě Heico Sportiv

Článek

Zavedení omezovače rychlosti na 180 km/h pro všechna nová volva byl od automobilky značně kontroverzní krok, kritizovaný z mnoha různých úhlů včetně toho, že bezpečnosti na silnicích nijak nepomůže. Jak se dalo očekávat, volný trh reaguje – německá firma Heico Sportiv našla cestu, jak omezovač vyřadit z činnosti.

Nová Volva pojedou už jen 180 km/h, prý kvůli bezpečnosti

AutoMoto

Přesněji, úpravce hovoří o změně nejvyšší rychlosti z úrovně stanovené pro modelový rok 2021, tedy 180 km/h. Z té je možné se pomocí dodatečné řídicí jednotky, nazvané e.motion, „vrátit” na úroveň modelového roku 2020. V praxi to znamená zvýšení o 30–70 km/h, tedy na výsledných 210–250 km/h v závislosti na verzi auta.

Foto: Heico Sportiv

Volvo S60 v úpravě Heico Sportiv

Aktuálně je v nabídce zvýšení pro řady 40, 60 a 90, a to pro silnější varianty benzínových, naftových i hybridních pohonných ústrojí; slabší verze přijdou později. Ceny dodatečné řídicí jednotky se pohybují od 1112 do 1543 eur (30 330–42 085 korun).

Úpravce na změnu dává záruku 5 let nebo 150 tisíc kilometrů. Není ovšem známo, alespoň prozatím, jak se úprava dotkne tovární záruky automobilky Volvo.

Reklama

Související články

Volvo chystá ještě menší elektrické SUV

Švédská automobilka Volvo podobně jako konkurenti začala postupně elektrifikovat svoji nabídku vozidel. Nedávno se začal vyrábět elektrický kompaktní crossover...

Výběr článků

Načítám