Hlavní obsah

Koupě snů: Mustang Eleanor z filmu 60 sekund jde do aukce

Jeden z nejlegendárnějších filmových vozů, Ford Mustang Eleanor, který si zahrál ve snímku 60 sekund, bude na prodej. Auto je prý po renovaci a najeto má asi 145 kilometrů.

Foto: Mecum Auctions

Ford Mustang Eleanor z filmu 60 sekund

Článek

Asi každý, kdo někdy viděl kultovní film z přelomu tisíciletí 60 sekund, kde hraje hlavní roli Nicolas Cage, si dané auto pamatuje. Oblíbený herec se ve snímku prohání po americkém Los Angeles ve Fordu Mustang Eleanor, který si automobiloví nadšenci zamilovali po celém světě.

Od roku 2000 v návaznosti na film vznikly stovky různých modelů, které se měly tvářit tak, že si v 60 sekundách zahrály. Aukční síň Mecum teď ale všem doslova vzala vítr z plachet, protože má v nabídce jeden z originálních 11 kusů, jež byly pro natáčení skutečně vyrobeny.

SUV od Audi bylo na Nürburgringu rychlejší než supersporty

AutoMoto

Prodejce vozidlu na svých stránkách přezdívá „auto snů“ a podle jeho výrobce, Cinema Vehicle Services, si tento vůz Eleanor zahrál v několika ikonických scénách ve filmu, když se proháněl po docích a ujížděl před padouchy i policií.

Automobil má navíc i velmi zajímavý původ, jeho design navrhoval sám slavný Chip Foose, legendární úpravce amerických nabušených bouráků.

Eleanor stojí na základech Mustangu z roku 1967, ale výrobce se hodně inspiroval u mladšího modelu GT 500. Přidal navíc na zakázku vyrobená kola, světla a dvoubarevný šedý lak s černými podélnými pruhy.

V interiéru dostala Eleanor dřevěný volant a hliníkové pedály. A ano, mezi sedadly řidiče a spolujezdce je tlačítko, které mačkal Nicolas Cage, aby ujel každému, kdo se mu pověsil na nárazník, tedy nitro, ač bez funkce. Nechybí ani tlačítko „Go baby Go” na řadicí páce.

Svatokrádež, nebo budoucnost pro nadšence? Ford představil elektrický Mustang s manuálem

AutoMoto

Pod kapotou Fordu hřmí obrovitý osmiválec 5,8 litru se sáním Edelbrock napojený na pětistupňový manuál. Nadšenci také určitě ocení nerezové koncovky výfuků po stranách automobilu.

Podle prodejce má vůz najeto po filmových studiích přibližně 145 kilometrů a v minulosti prošel rozsáhlou renovací, takže kupec prý může očekávat stav nového kusu. Cena ale bude pravděpodobně vysoká. Za podobné sběratelské rarity jsou někteří ochotni utratit i desítky milionů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám